Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 25 MARS 2000
 
 

Nu får tävlingen klara sig utan statliga sponsorpengar
Valerie Aflalo, 23-årig modell från Malmö, är vackrast i landet.
Det ansåg TV4:s tittare, som i år för första gången fick rösta fram Fröken Sverige.

   Den omdiskuterade tävlingen får i fortsättningen klara sig utan statliga sponsorpengar.
  Efter att ha skärskådat kandidaterna både på utsidan och insidan utsåg tv-kanalens tittare fröken Malmö till segrare i tävlingen, som avgjordes på Svenska Mässan i Göteborg på lördagkvällen.
  Tittarna hade att ta ställning till hur de tio fröknarna klarade sig i tre discipliner: Kortkort intervju, framträdande i baddräkt samt modevisning.
Men dessförinnan hade juryn grundligt grillat de tio kandidaterna och sållat fram tre finalister - förutom Valerie Aflalo även fröken Uppland, Ida Manneh, och fröken Medelpad, Sofia Sjödin.
  Närmare 265000 tittare ringde för att rösta och av dem ville 108000, 41 procent, se fröken Malmö som segrare. Ida Manneh kom tvåa och Sofia Sjödin trea.
- En sportig gräbba som grabbade tag i juryn med sina glasklara svar, sitt söta skratt och sitt säkra sätt, löd juryns motivering när Valerie Aflalo utsågs till finalist. Uppenbarligen instämde tittarna.

Tävla på Cypern
  Valerie Aflalo skall nu under ett år representera Sverige i många olika sammanhang, bland annat i Miss Universum-tävlingen, som avgörs på Cypern i maj.
Årets evenemang har föregåtts av den sedvanliga kritiken mot skönhetstävlingar.
  TV4-chefen Jan Scherman har dock hänvisat till att Fröken Sverige-tävlingen genom att propagera mot rökning och för en hälsosam livsstil är något större och bättre än en vanlig misstävling.
  Speciellt har han betonat samarbetet med statliga Folkhälsoinstitutet, som sedan 1996 sponsrat tävlingen.
Men Folkhälsoinstitutet håller på att dra sig ur engagemanget. Årets tävling blir den sista som det statliga organet stöttar.
  Enligt den nye generaldirektören Gunnar Ågren stämmer inte den här typen av punktinsatser med institutets nya inriktning. Beslutet togs redan i december förra året.
Men han är också ganska kritisk till tävlingen som sådan. Den kan medverka till att unga flickor får en felaktig kroppsuppfattning, vilket i sin tur kan leda till anorexi och andra ätstörningar.
  -Jag tycker inte det är bra om det uppfattas som att vi ställer oss bakom Fröken Sverige-tävlingen som idé, säger han till TT.

Björn Forsman/TTTipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER