Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 25 JANUARI 2000
  

Jan Scherman, programchef
Miljonär
i tittar-
siffror

VANN TITTARNA Två miljoner tittare valde TV 4:s ”Vem vill bli miljonär” med Bengt Magnusson som programledare. Programchefen Jan Scherman (lilla bilden) är överlycklig för succésiffrorna.
Foto: LARS ROSENGREN
Jubel på
TV 4 över succén

”Så ska det låta” är fortfarande störst.
  Men TV 4:s ”Vem vill bli miljonär?” blev helgens totala vinnare, med kring två miljoner tittare varje kväll.
  – Ett ord med tre bokstäver beskriver min känsla: B-R-A! Du kan lägga till jävligt eller förbannat före, säger TV 4:s programchef Jan Scherman.
  
Han är överlycklig. TV 4 har på senare tid haft svårt att matcha Sveriges Television när det gäller de breda underhållningsprogrammen.
  – Ja, och det är långt kvar. Det här är ett maratonlopp. Men de stora vinnarna är ju tittarna som får många bra program att välja mellan.
Ni vågade inte utmana ”Så ska det låta” (2 665 000 tittare i fredags) direkt, utan har lagt ”Vem vill bli miljonär? timmen efter dem..?
  
– Det vore dumt att chansa. Båda är program som många vill se, vi har valt att inte sätta publiken inför ett sådant val.

Alla kvällar
  
Frågesportprogrammet, där folk kan vinna upp till tio miljoner kronor, är ett väl beprövat programkoncept som redan har gjort stor succé i England och USA.
  TV 4 har Bengt Magnusson som programledare och ska i fortsättningen sända på fredagskvällar.
  Men i helgen rivstartade man med program alla kvällarna.
  2 015 000 tittade i fredags, trots tuff konkurrens med miljonpublik för SVT:s brittiska Minette Walters-deckare ”Skulptrisen”.
  Lördagssändningen lockade 1 895 000 tittare.
  Och i söndags tittade 1 915 000 när programmet fick sin första riktiga vinnare, 42-åriga Monica Björkman, som fick åka hem med 320 000 kronor.
  – Vi ska fira på något sätt i dag (måndag) även om många på nöjesavdelningen är i New York så de får nöja sig med att vi ringer och ropar hurra till dem.
  – Programkonceptet har gått bra utomlands, men vi har spänt bågen ett antal gånger tidigare utan att lyckas, så jag hade slutat tippa antalet tittare i förväg.
Har du någon förklaring till framgången?
  
– Programmet är sympatiskt på ett sätt jag tror jag passar den svenska publiken.
  – Det är en hederlig frågesport där man själv kan känna sig lite som Einstein. Frågorna i sig är inte så krångliga, men det är raffinerat med alla olika ämnen, det gör det svårt för någon att gå hela vägen.
Jan-Olov Andersson
Fotnot: I alla länder där programmet har sänts hittills har bara en enda person (i USA) lyckats gå hela vägen, och vunnit den allra högsta vinsten.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE