Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
  

Krydda din tillvaro

Tänk dig en ljum sommarkväll. Solen går ner, daggen stiger och in genom köksfönstret strömmar ljuvliga dofter av mynta, citronmeliss och timjan...
  Redan under vintern kan du planera för att anlägga en liten kryddgård alldeles utanför huset!


Ingeborg Lingegård, Visby, kan allt om kryddodling.
En gång drev hon Krusmyntagården på Gotland och hon har skrivit flera böcker i ämnet.
  Så här säger hon:
  - Normalt gäller ju att man inte ska lägga rabatter runt huset, eftersom vatten kan skada grunden. Men det gäller inte kryddor, eftersom de inte kräver särskilt mycket vatten. Dessutom är de vackra och doftar så ljuvligt.

Snäll citron för nybörjaren
  Ett tips till nybörjaren är den snälla citronmelissen, som kan skördas upp till tre gånger per säsong.
  - Det är en perenn (flerårig) krydda som doftar himmelskt. God i såser och sallader, till te, fisk och till och med att bara tugga på. Den kallas hjärtansfröjd för sina goda egenskaper. Te på citronmeliss lär vara välgörande för nerverna, ger en god sömn och vackra drömmar.
  En annan bra krydda för nybörjaren är den äkta krusmyntan:
  - Te på mynta är bra mot gallbesvär och uppkörd mage. En kvist i kokvarmt vatten i tio minuter ger ett aromrikt te.
  Spansk körvel är en annan krydda Ingeborg rekommenderar:
  - Den passar bra i te, soppa och som garnering. Efter blomningen kommer det svarta fröet som smakar lakrits och kan användas som brödkrydda och till inläggning av gurka. Den kan också skördas flera gånger om året.

Skydd mot råttor och ormar
  Libbstickan är en annan favorit - en gammal kulturväxt som kan bli stor som en buske:
  - Förr i världen hade man den utanför dörren för att hindra råttor och ormar att komma in. Man gned också in oxarna med libbsticka mot bromsar. Lade man bladen i en ring runt äggen, slapp hönsen få hönslöss.
  Men frånsett det är den en utmärkt krydda i grytor och soppor. Bara ett blad smulat i vegetariska rätter ger en smak av köttbuljong.

Ingegerd Ekstrand

Tio goda krydd-råd
1. Börja gräva så fort tjälen gått ur jorden. Anlägg 60-centimetersrutor i kvadrat. 50 cm breda gångar mellan rutorna, så att du kommer åt att rensa.
2. Börja att så när frostrisken är över. Men det går att börja redan under vintern, med att förså i köksfönstret.
3. Undvik norrläge, kryddor gillar sol.
4.. Om jorden är för fet, blanda med sand, så blir kryddorna låga och får en kraftig arom. För fet jord ger höga kryddor men liten doft.
5.. Vattna inte för ofta, då bryr sig inte rötterna om att söka sig ner. En rejäl vattning då och då räcker, använd helst regnvatten.
6. Blir det ohyra på kryddorna, lägg färska brännässlor i vatten ett dygn och använd som bekämpningsmedel. Bra mot till exempel vit fluga på citronmeliss.
7. Gödsla vart tredje år, kryddor är tåliga växter. Använd gärna gödsel som löser ut snabbt, till exempel brunnen höns- eller fårgödsel.
8.. Det går utmärkt att så frön från vanliga kryddpåsar, som till exempel dill och koriander.
9. Kasta aldrig rötterna när du köpt gräslök i kruka. Den är perenn. Sätt ut den i landet, så har du gräslök där i flera år.
10. Lägg gärna kryddsängarna runt huset så att dofterna kan strömma in genom det öppna fönstret.


   
LÄS MER OM MAT OCH DRYCK