Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetMat & Vin
DECEMBER 1998
 

Kryddlexikon

Här kan du hitta information som kanske inte alltid finns på kryddburkarnas baksidor.
Läs också hur du odlar dina egna kryddor

Kryddan på bilden till höger heter basilika.



a
Angelika -räknas som kryddört och medicinalväxt. Ur roten pressas en eterisk olja, som bla används i likörtillverkning. Används även kanderad till bakverk och färsk som grönsak. Växer vilt i Sverige.
Anis -de högaromatiska kryddigt söta fröna används som krydda i bröd, bakverk, efterrätter och såser men även för att smaksätta likörer och brännvin som tex Anisette och Ouzo.
Apelsin -apelsinen har sin hemort i Kina. Ordet kommer från holländskan och betyder äpple från Kina. Apel = äpple och Sina = Kina.
Arrowrot -tropisk växt. Används som redning i finare såser och stuvningar.
b
Basilika -kommer ursprungligen från Sydasien och har en lätt sötma men samtidigt en lätt eftersmak av peppar. Den förenar sig smakmässigt väl med salvia och rosmarin. Basilika passar utmärkt i soppor, såser och sallader, till både kött, fisk och grönsaksrätter.
Berberis -en upp till tre meter hög taggig växt som är vanlig i hela Europa. De röda bären används för att göra gelé och brännvinskrydda.
c
Cayennepeppar -uppkallad efter huvudstaden Cayenne i Franska Guayana. Innehåller mer capsicin än den närbesläktade spanskpepparen och är ännu skarpare i smaken. Mald kallas kryddan ibland för chilipeppar.
Citron -används till läskedrycker, marmelad och som krydda i maträtter, bakverk och efterrätter. Odlas mest i Italien, Spanien och USA.
Chilis -släkt med spanskpeppar. Små långsmala pepparfrukter som har ovanligt stark smak och lysande färger, röda och gröna.
Currypulver -är en indisk kryddblandnng som består av tolv eller fler mycket finmalda kryddor tex cayennepeppar, kryddnejlika, kardemumma och ingefära. Curryblandningarna varierar i färg från ljusgul till ganska mörkt brun.
d
Dill -en kryddört som väl kan kallas en svensk specialitet även om dess usprungsland troligen är Indien. Dillen används i en mängd sammanhang och både doftar och smakar med en tydlighet som kan ses som en dragning åt kummin fast mildare och friskare.
Dragon -mycket andvändbar örtkrydda. Den franska anses vara mer aromatisk än den ryska. Både färsk och torkad dragon används som krydda till såser, sallader, ägg- och fiskrätter tex.
Till toppen av sidan
e
Enbär -används för att krydda brännvin, såser och grönsaker. Enbär passar också bra till kött- och viltmarinad
f
Farinsocker -gult till gulbrunt i färgen och onte fullt så sött som vanligt vitt socker. Det smakar kryddigare och används främst till bakning tex pepparkakor, och i en del efterrätter.
Fläder -betraktas av zigenare som helig. Blommorna har en stark doft och används bla till efterrätter och kan även användas för att koka ett svettdrivande te. Av bären gör man bla saft, marmelad och vin.
Fänkål -fänkålsfrö är en omtyckt lätt lakritssmakande smaksättning av bröd, inläggningar och likör. Te kokt på fänkålsfrö hjälper mot magbesvär.
Till toppen av sidan
g
Gelatin -animaliskt bindeämne som används för att ge fast konsistens åt godis, aladåber, puddingar, efterrätter, bakverk etc..
Gräslök -används endast rå i matlagning eftersom aromen går förlorad vid kokning.
Gurkört -kryddört som man använder för att smaksätta sallader, kålrätter, korv och örtsåser med. De blå blommorna är mycket dekorativa och ätliga.
h
Hasselnöt -frukten av vanlig hassel. De tål inte någon längre förvaring eftersom de lätt härsknar. Används främst till bakverk.
HP-sås -efter initialerna till Houses of Parliament, parlamentsbyggnaden i London. Starkt kryddad engelsk sås som innehåller ett antal orientaliska frukter, kryddor och maltvinäger.
Humleskott -innehåller det värdefulla och bittra aromämnet som används vid öljäsning. Vi använder sällan humleskott i vår mat, men i Tyskland och Österrike är det mycket populärt.
Till toppen av sidan
i
Indiankrasse -blomsterkrasse, en mycket vanlig prydnadsväxt hos oss i Sverige. Den kommer från Mexiko och Chile, där man använder blommorna och bladen i matlagningen.
Infusion -kryddor och örtkryddor får dra i tex köttbuljong eller liknande för att alla goda smaker ska tas till vara. Silas.
Ingefära -rotkrydda ursprungligen från södra Asien. Används kanderad som smaksättning av bakverk, konfekt mm och som pulver för att krydda främst orientaliska rätter.
Isop -Buske som växer vild i Sydeuropa. De lansettlika bladen kan användas som salladskrydda.
j
Jamaicapeppar -samma sak som kryddpeppar.
Jordnötter -den största delen av skörden används för att göra olja. Denna olja används framför allt inom bakning och matlagning på grund av att den tål hetta mycket bra.
Till toppen av sidan
k
Kakao -ett aromatiskt doftande pulver som man får genom att krossa kakaobönorna. Det man gör choklad av.
Kanel -torkad bark från kanelträdet, har varit en uppskattad krydda sedan årtusenden men blev först på 1600-talet känd i Europa. Kanel används som krydda till en mängd bakverk, maträtter och drycker.
Kapris -blomknoppar av kaprisbusken som används för att smaksätta sallader, såser, grönsaks-, kött- och fiskrätter. Den bästa kaprisen kommer från Sydfrankrike.
Kardemumma -en krassart som används mest till bakning. Kardemumma ingår även i våra glöggkryddor och i curryblandningar.
Ketchup -ursprungligen en ostindisk starkt kryddad svampsås. I Sverige använder vi ju oftast tomatketchup.
Kokos -sockras för det mesta och används till kakor och sötsaker.
Koriander -kryddört som har en mycket angenäm arom. Används i sillinläggningar, som brödkrydda och som tillsats i likörtillverkning men även i matlagning. Idag kommer den finaste koriandern från Marocko och Ryssland.
Korinter -mycket användbara i bakning och matlagning. De bästa korinterna anser man komma från Vostizza. De bör alltid sköljas före användningen.
Krasse -används inom matlagningen som sallad eller krydda. Bitterkrassen används framför allt i England till att krydda såser.
Krokant -finhackad mandel, hasselnöt eller valnöt som används till sockerkaksbottnar, marsipan eller nougat.
Krusmynta -kryddört som används på samma sätt som pepparmynta.
Kryddnejlika -används för att krydda såser, korv, kött- och fiskrätter, pepparkakor etc. De största, bästa och kryddigaste kryddnejlikorna kommer från ön Ambon i Moluckerna.
Kummin -används sedan gammalt för sin aromatiska doft och skarpa smak som krydda i både bröd, surkål, ost, vissa brännvinssorter och likörer mm.
Körvel -en anisdoftande och anissmakande kryddört. Den används i soppor, kryddsmör, gröna såser, sallader och till lamm- och fiskrätter. Man blandar gärna körvel med andra örtkryddor, främst persilja, dill och gräslök.
Till toppen av sidan
l
Lagerblad -smaksätter inläggningar, buljonger, soppor, såser, marinader och gryträtter. Om man gnider två lagerblad mot varandra ska de utveckla en kraftig doft.
Lakrits -framställs genom kokning av de krossade rötterna av lakritsväxten. Vi äter främst lakrits i form av godis men lakritsen används också i hostmedicin och laxermedel.
Libbsticka -kryddört med en något pepparliknande doft och smak. Passar utmärkt till soppor, såser, grytor, gröna och vita bönor, fisk, korv etc. Man kan även krydda sockerkaksdeg med en aning libbsticka och få en pikant smak.
Lök -grönsaks- och kryddväxter med många olika arter. Rödlöken tex används mest som kryddlök exempelvis i sillinläggningar.
m
Malt -säd, som används vid beredning av maltdrycker, öl och brännvin. Varierande rostning av malten avgör ölets färg.
Malört -anses vara bra för matsmältningen och ingår som krydda i vermuth. Torkade malörtsblommor används för att smaksätta främst feta rätter.
Mangochutney -kryddsås som innehåller ett hopkok av mango, ingefära, russin, peppar, socker mm.
Mejram -är släkt med oregano och används på ungefär samma sätt. Den är god i soppor och till kött men framför allt i tomaträtter, till pizza etc. Muskot -muskotblomman används på samma sätt som muskotnöten dvs. man kryddar bakverk, kötträtter och olika korvar med det. Den finaste muskotnöten får vi från Bandaön i Indonesien.
Mynta -se pepparmynta.
Myskmadra -kryddört som bla används för smaksättning av drycker, geleéer och efterrätter.
Till toppen av sidan
n
Nejlika --används för att krydda såser, korv, kött- och fiskrätter, pepparkakor etc. De största, bästa och kryddigaste kryddnejlikorna kommer från ön Ambon i Moluckerna.
Nypon -plockas i augusti-oktober och används färska, torkade eller också malda till pulver och kan även djupfrysas. Färska nypon har mer C-vitamin än något annat födoämne som används i Sverige och är även en god A-vitaminkälla.
o
Oregano -är släkt med mejram och används på ungefär samma sätt. Den är god i soppor och till kött men framför allt i tomaträtter, till pizza etc.
p
Paprika -används som krydda med fördel i såser, soppor, gulascher, kött-, fisk-, grönsaksrätter, och gratänger.
Pektin -naturligt geléämne som används när man kokar marmelad, fruktgeléer och sylt.
Peppar -en av våra viktigaste kryddor. Utan peppar skulle vi knappt kunna laga mat idag. Namnet peppar kommer av sanskrit pippali. Idag använder vi vit, svart, grön och rosa peppar. Peppar hör till mänsklighetens äldsta kryddor och användes redan av de gamla babylonierna som krydda och läkemedel.
Pepparmynta -används för framställning av det kylande och sammandragande ämnet mentol eller mint i dagligt tal. De starkt smakande bladen är goda att koka te på. Passar bra till lamm och får.
Pepparrot -används som krydda i såser, majonäser, grädde, kryddsmör etc. Den har alltid ansetts som ett verksamt febernedsättande medel inom folkmedicinen. Dessutom skulle man alltid ha en bit pepparrot i portmonnän, då skulle man aldrig sakna pengar.
Persilja -hör till våra mest älskade och mest använda kryddörter och är kanske den allra äldsta kökskryddan. Persilja passar till alla slags osötade rätter.
Pomerans -citrusfrukt vars skal används i bakverk och till smaksättning av likörer.
Till toppen av sidan
q

r
Risättika -kinesisk såskrydda framställd av ris som serveras till starkt smaksatta rätter, röd till kokta skaldjur och svart till kokta kötträtter.
Rosenblad -används mest som dekor men även som smaksättning i glass, efterrättsomeletter etc och starka drinkar.
Rosmarin -rosen från havet. Traditionell inom italiensk och fransk matlagning men uppskattas även alltmer här hemma. Ansågs i folktro vara bra för minnet.
s
Saffran -är världens dyraste krydda, eftersom det av 80 000 blommor endast blir 1 kg saffran. Smaken är bitter och färgen starkt gul. I Sverige tänker vi väl mest på lussebullar i samband med saffran men kryddan används också till fisksoppor, risrätter och till lamm- och fårkött.
Salt -den viktigaste kryddan i samband med matlagning och dessutom oumbärlig för människokroppen, som dagligen behöver ca 5 g ( 1 tesked ). De första handelsvägarna i Europa skapades för saltets skull.
Salvia -blandas ofta med andra kryddor tex dragon eller timjan och används bla i soppor, såser, ägg-, fisk-, och kötträtter samt i bakverk.
Sambal -indonesisk kryddsås som måste användas med försiktighet eftersom den är mycket stark.
Sellerisalt -koksalt smaksatt med pulveriserad rotselleri.
Senap -redan de gamla grekerna använde senapfrön som krydda. Den svenska senapen är mild och söt, den franska stark men välsmakande och den engelska är starkast eftersom den innehåller cayennepeppar.
Sojasås -östasiasisk kryddsås med mångsidig användning. Den påstås vara världens äldsta kryddsås.
Till toppen av sidan
t
Tabasco -kryddsås med stark chilismak. Den tillsätts droppvis för att krydda maträtter och cocktails.
Timjan -kökskrydda och medicinalväxt som härstammar från Sydeuropa. I Sverige är den känd sedan vikingatiden och går även att odla här. Timjan används mest tillsammans med mejram som krydda i korv, pastejer och såser.
Tryffel -den dyrbaraste svampsorten som är en oförliknelig krydda. Den store franske gourmeten Brillat-Savarin kallade den kökets diamant.
u

v
Vallmofrö -används i otaliga bakverk. De omogna frökapslarna innehåller en mjölksaft ur vilken giftet opium framställs.
Vanilj -används som krydda i bakverk, efterrätter, glass etc. Vanilj var en känd och uppskattad krydda redan hos det gamla mayafolket.
Vinruta -flerårig ört från Sydeuropa vars blad används som krydda.
Vitlök -den mest skarpt smakande och doftande sorten av alla lökformer som också anses vara mycket häsosam bla verksam mot åldersförändringar. Det kan påpekas att vitlöksdoften inte bara kommer ut genom munnen när man har ätit löken, man utsöndrar doften genom hudens alla porer.
Till toppen av sidan
w
Worcestershiresås -högaromatisk tunnflytande örtsås som droppvis används för att smaksätta soppor, kött-, och fiskrätter, grönsaker etc. Den exakta mängden av varje ingrediens är en fabrikationshemlighet.
x

y
Yorkshiresås -steksky som smaksatts med portvin, vinbärsgelé, cayennepeppar och apelsinsaft. Serveras till grillat kött.
z

å
Ålkryddor -kryddblandning som består av körvel, dill, salvia, dragon, lagerblad och malört.
ä
Ättika -används för att göra olika inläggningar.
ö
Örtsåser -finns av en mängd fabrikat för smaksättning av tex soppor, sallader, kött-,fågel-, vilt- och fiskrätter. Ingredienserna brukar vara fabrikantens hemlighet.
Till toppen av sidan


LÄS MER OM MAT OCH DRYCK