Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetLedare
TISDAG 30 NOVEMBER 1999
  

Moderat stalinism
Mer makt åt folket. Mindre beroende av detaljstyrning från nollåttorna i Stockholm. Visionerna var stora och planerna ambitiösa när Skåne och Västsverige för ett år sedan på prov bildade storregioner.


Skånes och Västsveriges ledningar är inte mogna regiontanken

  Nu skulle cirka en miljon människor i Skåne och 1,7 miljoner i Västsverige skapa sin egen framtid och inte behöva krusa makthavarna i Stockholm. En mer nära sjukvård. Tillväxt och utveckling. Samarbete, inte person-, by- eller partistrider, målades upp av tillskyndarna.
  Men Skåneregionen drabbades av politiskt haveri när de borgerliga valde makten tillsammans med invandrarfientliga partier. Det är en tragedi inte minst för de liberala grundidéerna att folkpartiet i Skåne valt att regera tillsammans med så mörka politiska krafter.

Kaos – allt har gått snett
   När politikerna i Västra Götalands region i dag träffas i Vänersborg finns bara ett ord för situationen: kaos. Här har allt som tänkas kan gått snett.
Med ett mandats övervikt och ett lokalt sjukvårdsparti som vågmästare leds regionen av ett ungt moderat orakel som i den härdsmälta som uppstått visat sig ha svårt att ens kunna stava till ordet ödmjukhet.
Egna parti- och personintressen har fått gå före väljarnas bästa. Det ekonomiska underskottet skenar mot 1,3 miljarder. Den för sjukvårdskrisen ansvariga kristdemokraten har avgått. En kriskommission har tillsatts.
   Ytterst är det sjuka och alla skattebetalare som får betala för krisen i Västsverige. Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, ett av Europas största med 17 000 anställda, har chefen hoppat av i protest mot den politiska ledningen. Operationsstopp råder här trots att köerna under detta år växt lavinartat.

Kan bara enas om – privatisering
   Den enda lösning som den borgerliga regimen i Västsverige samlat sig till är privatisering av sjukvården och en omorganisation där socialdemokrater och opposition saknar representation. Plånboken tycks alltså gälla – inte behovet.
  Göteborgs starke man och regionens tillskyndare, Göran Johansson, har varnat för att kaoset och personkamperna hotar att trasa sönder och förstöra hela idén med storregioner.
  Och visst har storregionerna i Skåne och Västsverige fått sämsta tänkbara start.
  De politiska ledningarna har visat sig omogna att leva upp till intentionerna om medborgarnas bästa. I stället för att söka lösningar över blocken råder revirtänkande.
  Ska idén med storregioner lyckas krävs samarbete och tydliga politiska majoriteter. Testuggeri om privatiseringar och en moderat stalinism som i Västsverige leder bara in i väggen. Det är en gåta att socialt inriktade partier som folkpartiet och centern låter detta ske.

epost: ledare@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-562 528 17

   

 
  FLER LEDARARTIKLAR