Aftonbladet  
Aftonbladet  

Onsdag 11 mars


Grundad av
Lars Johan Hierta 1830


Arkiv signerat
Alla dessa ombudsmän (5/3)
Vad får en ren kosta? (2/3)
Nu ska kyrkan bli grön (25/2)

Dagens huvudledare
Hur mycket får en fisk kosta?

Redan 1984 upptäckte marinen typljudet, ett kvittrande läte i havet. Typljudet blev under hela 1980-talet försvarets starkaste indikation på att främmande u-båtar härjade i svenska vatten.
 1992/93 dök misstankarna om att u-båtarna kunde vara minkar upp. Nu kommer en ny fascinerande slutsats: Det var nog fiskstim marinen hörde! Detta framgår av en hemlig rapport från ÖB.
  Striden om de främmande u-båtarna tar inte slut trots att försvarsmakten upptäcker allt färre, förra året inte en enda, främmande ubåt!

Men ubåtsexperterna är delade i två läger när typljudet på regeringens uppdrag nu vetenskapligt ska avslöjas. Av ÖB:s hemliga rapport till försvarsministern framgår att de civila experterna tror på fiskstim som upphov till ”kvittret” medan de militära håller fast vid att det handlar om båtljud. Att medge att man låtit sig luras av fiskar och minkar är inte lätt.
 1980-82 ansåg de militära experterna inklusive Carl Bildt till och med att de kunde nationalitetsbestämma typljudet: Det var sovjetiskt. Typljudet påstods härröra från motorer med två propellrar av en typ som bara Warzawapaktens ubåtar hade. En bedömning som både FOA, Försvarets forskningsanstalt och Ubåtskommissionen senare bestämt tog avstånd från.

Men typljudet fortsatte att vara centralt. 1993 i maj orsakade Carl Bildt närmast en diplomatisk kris när han som statsminister (utan att ens informera sin egen regering) skrev brev till Rysslands president Jeltsin med anklagelser om att ”övertygande teknisk bevisning” fanns som nationalitetsbestämde de kränkande ubåtarna som sovjetiska.
 Åttiotalets ubåtshysteri drev den svenska riksdagen att prioritera och investera i världens mest avancerade ubåtsjaktresurser. Många miljarder av skattemedel har satsats i nya ubåtar, helikoptrar och annan jaktutrustning för att jaga - vadå?

I dag säger Carl Bildt till TT att han som lekman inte kan bedöma typljudet men att det inte har någon betydelse för huvudfrågan - de ubåtskränkningar som skedde mot Sverige fram till början av 90-talet. Det var uppenbarligen bara före ÖBs rapport som lekmannen Bildt kunde både nationalitets- och typbestämma kränkande ubåtar, verkliga och inbillade.
 Kanske har kristyngda skattebetalare en annan syn på att Sverige kastat bort miljarder på att jaga vad som allt tydligare ter sig som minkar och fiskstim. Eller handlar alltsammans om marinens, ÖB:s och Carl Bildts drömmar om världens vassaste försvar?

Aftonbladet på internet distribueras via