Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetLedare
FREDAG 1 DECEMBER 2000
 
  

Ge Olsson deklarationshjälp – och ta itu med problemen
Text: Lena Askling – Jag tycker inte det är så väldigt allvarligt – men Olsson måste avgå, sade chefredaktören på en av landets viktigaste morgontidningar Svenska Dagbladet, Mats Johansson, i går i radions Studio Ett apropå den senaste mediaskandalen.
  Vad menar Johansson?
  Krav på någons avgång är ett säkert medialt kort. Man blir hörd och läst och Svenska Dagbladets numera djupt enfaldiga ledarsida behöver säkert den reklamen. Så går drevet mot Olsson. Det har sin egen dynamik och säkert finns det ytterligare någon räkning att dra fram innan SVT-styrelsen ska avgöra Olssons öde på lördag. Kanske tvingas han avgå.
  Jag tror inte det.
  Mikael Olsson är ett uselt föredöme. Som chef på hela folkets tv borde han vara bättre. Han får inga skolkare att betala tv-licens. Men han har inte begått något brott, inte skatteplanerat, snarare motsatsen. Det handlar om hans privata ekonomi, ledningen har känt till slarvet, han bör ha rätt att inför styrelsen förklara de eventuella privata skäl han åberopar, men inte vill torgföra.
  
Jag tycker det är viktigare att Mikael Olsson är en bra programdirektör än en god privatkamrer. Att han är visionär, har programidéer, inspirationsförmåga och kraft att hävda publicservicekulturen. Om det är så vet jag inte säkert. Resultat hittills inger farhågor. Men många i den stora drömfabriken hävdar att Olsson är en av de få med sådan förmåga.
  Sveriges Television måste om den ska förbli licensfinansierad ha många tittare men dess kris handlar om större värden än programchefens deklarationer. Vad som ligger i potten är en kultur; ansvar för public serviceuppdraget, kreativitet och arbetsglädje. Ett klimat där idéer, begåvning och kunskap tas tillvara. Sådant är sköra plantor som till sist förtvinar i ett klimat av centralstyrning, maktmissbruk och rädsla.
  Just nu kan man läsa att hela den nya företagsorganisationen med en radda nya chefer havererat, att företaget lägger ner digital-tv-sändningar och bantar prestigeprojektet SVT 24. Nyhetssändningarna där reportrar dygnet runt ska flåsa fram ståuppare om jordens alla obetydliga händelser i stället för att granska, analysera och rapportera om det som är verkligt viktigt i världen.
  
Och Robinson till trots dalar publiksiffrorna.
  Ge Mikael Olsson deklarationshjälp och automatisk överföring av lönen. Sedan bör styrelsen och ledningen för landets viktigaste informations- och kulturföretag ta itu med de verkliga problemen.


epost:
ledare@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-562 528 17


1>Här finns länkarna till ledarsidans artikelserier

   

 
  FLER LEDARARTIKLAR