Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TISDAG 30 NOVEMBER 1999
  

De fixar både jobb och barn
Stressen på morgonen är ofrånkomlig när Sonia och Magnus Åkerberg ska lämna döttrarna Ellen och Joanna på dagis innan de åker till jobbet. De har båda flextid och turas om att vara lediga på fredagarna för att kunna dela på hemarbetet.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

Sonia och Magnus Åkerberg är gynnade – arbetsgivaren uppmuntrar föräldraledighet

Familjen kostar på karriären.
  I allmänhet mest för kvinnan. Men tre grupper klarar av att kombinera barn och jobb: läkare, journalister och människor på kontor.
  Aftonbladet/kvinna träffade kontorsarbetarna Sonia och Magnus Åkerberg, en familj med alla rätt.
   Ellen Åkerberg har hunnit bli 15 månader. För två veckor sedan började hon på dagis på heltid – och hennes föräldrar Sonia och Magnus jobbar som vanligt igen, förutom att de har ledigt varannan fredag. Den ena lämnar, den andra hämtar. Flextiden gör att Ellen och hennes storasyster Joanna inte behöver vara på dagis så länge.
  – Vi har nog varit rätt jämställda hela vägen. Det vi vunnit på det är att båda kunnat utvecklas inom våra respektive arbetsområden och att våra barn är trygga med oss båda, säger Sonia.
  Sonia arbetar med projektadministration och kontorsuppgifter och Magnus som systemutvecklare. När barnen är sjuka planerar de att dela på sjukledigheten.
– Att vi tjänar ungefär lika mycket gör det nog lättare. Vi slipper diskussionen att den ena ska vara hemma för att det är bättre ekonomiskt, säger Sonia.
   Båda jobbar på Folksam, ett företag som medvetet satsar på att de anställda ska kunna kombinera jobb och barn. Bland annat får de anställda en och en halv månadslön extra när de varit föräldralediga minst tre månader.
  Dessutom får man lönen justerad när man kommer tillbaka för att man inte ska släpa efter. Där höjer ingen på ögonbrynen när männen går hem för att ägna sig åt sina barn i några månader.
  – Men jag märker på andras reaktioner att vi är ganska ovanliga, säger Sonia.
– Ställ krav ihop
Hur stora ”offer” måste man göra på jobbet för att få livet att gå ihop?
  Det är främst kvinnor som anpassar sitt yrkesliv till familjesituationen visar en doktorsavhandling av Uppsala-sociologen Arja Tyrkkö.
  Ju mer flexibel organisation, desto mindre stora förändringar krävs av föräldrarna. Lättast verkar det vara för läkare, journalister och människor som jobbar på kontor. De behöver bara göra smärre justeringar.
  I yrken där man har mindre makt över sina arbetstider väljer fler att gå ner i arbetstid, avböja utveckling, neka övertid. Eller helt sluta arbeta.
Ska man tänka sig för innan man väljer jobb?
  
– Det vore att ge upp. I stället borde föräldrar gå ihop och kräva större möjligheter att utöva sitt föräldraskap, säger Arja Tyrkkö.

”Ojämlikt att forska i EU”
På vissa områden är EU skandalöst dåligt på jämställdhet.
  Det säger Agnes Wold, en av fjorton kvinnliga forskare i olika länder som lämnat en rapport till EU om kvinnor i forskarvärlden.
  
– Andelen kvinnor på högre nivåer i forskarvärlden är mycket lägre än den skulle vara om kvinnor fick samma chans att avancera. Vi anser att kvinnor har dubbelt så svårt att ta sig fram just för att det är kvinnor, säger Agnes Wold som gjort rapporten om forskning och kön med kollegan Christine Wennerås.
  Sverige med sina tio procent kvinnliga professorer ligger ungefär på medelnivå inom medlemsländernas akademiska värld.
  – Europa är dåligt i jämförelse med USA. Ökningen av kvinnliga professorer går väldigt långsamt, med ungefär 0,5–1 procentenhet per år. Med den takten dröjer det 40 år innan hälften av professorerna är kvinnor.
  Rapporten har flera förslag till EU, bland andra:
Få in fler kvinnor bland de som bedömer vilka som ska forskningspengar.
Sluta forska bara på män, till exempel när det gäller sjukdomar.
Ge bara anslag till institutioner som har någon så när rättvisa mellan könen.
Gör könsuppdelad statistik i EU.
  – EU:s egen statistikbyrå Eurostat fick redan för flera år sedan direktiv att könsuppdela statistiken. Det har Eurostat inte orkat med än, trots att man har 200 anställda och 350 miljoner kronor i årsbudget. Det är verkligen skandal!
  Rapporten lämnades nyligen till EU-kommissionären Philippe Busquin.


epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805