Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 17 JUNI 1999
  

Nu tar tjejerna över styret

Mc-tjej Från spätta till mc-förare. Trenden är tydlig – allt fler kvinnor över trettio köper motorcykel.
Foto: ANN-SOFI ROSENKVIST

Allt du behöver veta inför mc-köpet
Vrooooom på nätet. Bästa mc-sajterna.

Allt fler kvinnor köper motorcykel.
Vilken hoj passar dig?
Kolla Kvinnas mc-guide.

För 20 år sedan var det endast några få som vågade. Vissa andra hoppade möjligtvis upp på bönpallen. I dag är trenden tydlig.
  Tjejerna tar över styret!
  Fler och fler kvinnor köper motorcykel. Det har även försäkringsbolagen noterat. Under de senaste åren har det skett en markant ökning av antalet kvinnliga mc-förare.
  – Jag tror att det har blivit mer accepterat att tjejer kör motorcykel. Tjejer ser andra tjejer som kör och så ger det en spin-off-effekt, menar Lotta Petersson, 40 och delägare till MC-Konsult i Lidköping.
   Hon har vigt sitt liv åt motorcyklar. Är hon inte i affären eller glider omkring på sin sprillans nya och specialbyggda Harley Davidson Super Glide på 1450 cc (kubik), så kanske hon planerar årets största mc-träff på småländska High Chaparral eller tränar inför Gotland Grand National – en otroligt krävande enduro-tävling. Hela hennes liv kretsar kring motorcyklar.
   Tro nu inte att det mestadels är unga och tuffa tjejer runt 20 bast som själva vill hålla i styret. Nä, nä – det är kvinnor över 30 år som är i majoritet bland gruppen av nya mc-förare. De har oftast hunnit med de delar av livet som kan sätta tillfälliga käppar i hjulet för en kvinnlig mc-förare. Under tiden som man håller på att utbilda sig eller helt enkelt inte har fått ett tillräckligt sparkapital, blir drömmen om att själv få köra ofta just en dröm. Har man dessutom gett sig in i livet som mamma, kan det bli trångt både i skinnkläderna och med tiden.
  – I dag har kvinnor mer pengar själva, de är mer självständiga än förr i tiden och vill gärna göra ”sin grej”. Att det är låga räntor just nu är säkert också orsak till att fler vågar ta steget.
  Det är inte bara kvinnorna som fattat galoppen med dessa skinande hästkrafter i läckert designad förpackning. MC-tillverkarna satsar denna säsong mycket på sina custom-modeller – så kallade glidarhojar, vilka tilltalar merparten av de kvinnliga kunderna. Dessa motorcyklar har ganska låg effekt och är mer en prutta-omkring-hoj än sådana där färgglada japanska bålgetingar som accelererar fortare än blixten.
  – 95 procent köper just en custom. Det är en jättebra tjej-hoj, eftersom den är låg, lättkörd med ganska upprätt åkställning och bland de billigare när det gäller försäkring, förklarar Lotta.


epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805