Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
Onsdag 18 november 1998
  

Här är åtta fall av gruppvåldtäkt. Kvinnorna som anmält är 13-25 år gamla.

Södertälje 22 juli 1995.
Anna är 18 år. Kraftigt berusad erbjuds hon skjuts hem av en okänd man, då 21 år. I bilen finns två killar till, en 17-åring och en 18-åring. De har sex med henne flera gånger. Först i bilen, sedan i en lägenhet. Till sist våldtar en av dem henne i bilen igen.
  Flickan har berättat att hon ”kände sig borta i huvudet”, förlamad i hela kroppen och kunde inte tänka på något annat än att hon inte ville ha samlag med pojkarna och att hon ville åka hem. Hon var livrädd och fruktade att pojkarna skulle slå henne om hon protesterade för mycket.
  21-åringen har berättat:
  ”Hon varken bet eller gjorde motstånd på annat sätt och hon sa inte att det gjorde ont.”
  17-åringen har berättat att de två samlagen han hade med flickan ”var helt frivilliga och skedde på hennes initiativ”.

Södertälje tingsrätt dömer männen för sexuellt utnyttjande. Hovrätten friar dem. Fallet går vidare till Högsta domstolen, som dömer alla männen för sexuellt utnyttjande och en av dem för en våldtäkt. Två fick fängelse, en skyddstillsyn.


Rinkeby 13 maj 1997.
De tre pojkarna, 17, 16 och 14 år, träffar den 20-åriga flickan på Sergels torg i Stockholms city. Flickan frågar om pojkarna kunde ordna narkotika. De åker tillsammans till Rinkeby, där en av pojkarna köper hasch och fem kondomer. De går till ett källarförråd.
  Flickan har berättat att hon bjöds på en haschcigarett och att pojkarna därefter började tafsa på henne. Hon försvarade sig med slag och sparkar men de tryckte ner henne på golvet och tog av henne byxorna. Trots hennes protester hade sedan alla tre pojkarna samlag med henne. De två som inte låg ovanpå henne satt vid sidan och höll hennes armar.
  Två av pojkarna har medgett att flickan gjorde motstånd när den förste av dem hade samlag med henne. 14-åringen säger att flickan efter det första samlaget låg kvar på golvet ”och inte protesterade när han och den tredje pojken hade samlag med henne”.

Stockholms tingsrätt dömer de två äldsta pojkarna för våldtäkt och överlåter till de sociala myndigheterna att vårda dem. Svea hovrätt skärper den äldsta pojkens straff och dömer honom till skyddstillsyn. Mot den yngsta pojken väcks inget åtal på grund av hans låga ålder.

  

Södertälje 25 april 1997.
17-åriga Lisa har varit tillsammans med en då 19-årig kille ett kort tag några månader tidigare. Denna kväll är de båda på förfest hos en kompis till honom. Med är en kille till, en 18-åring. De dricker sprit och Lisa övertalas ta amfetamin för första gången. Två av killarna turas flera gånger om att ha samlag med henne vaginalt, oralt och analt. Enligt läkare skadades hon i underlivet.
  Lisa har berättat:
  ”Det vart helt svart ett tag”, och hon vaknade upp då och då av att det gjorde ont i underlivet. Hon fick också en känsla av att hon inte hade några kroppsdelar. När hon befann sig i sängen försökte hon då och då ta bort deras händer när det gjorde ont.
  18-åringen har berättat att såvitt han kunde märka var hon inte påverkad av amfetamin eller berusad över huvud taget. Hon var den som var mest sexuellt aktiv.
  19-åringen har berättat att en kille sa att han kunde komma in på toaletten eftersom flickan ville ha sex med dem alla tre. När han kom in drog hon ner hans byxor och började suga på hans penis.

Tingsrätten friar männen, bland annat för att flickans uppgifter är för vaga. Hovrätten friar också.


Jordbro 9 mars 1998.
De båda 25-åriga väninnorna hade några kvällar tidigare tagit två yngre män med sig hem efter en fest på restaurang. Då slutade kvällen med sex och partnerbyte.
  En annan kväll går väninnorna tillbaka till restaurangen för att söka en av de unga männen. Efter stängningsdags följer han och tre andra, för kvinnorna okända kamrater med hem till lägenheten.
  Kvinnorna har berättat att de tänkt sitta och prata och lyssna på musik, när männen istället slet av dem kläderna, tvingade dem till oralsex, och genomförde flera samlag mot deras vilja - allt medan de för stunden icke aktiva kamraterna hejade på med utrop som ”gör det, gör det”, ”ta henne bakifrån” och ”kärringar ska vara tysta och lyssna på vad man säger”. En av kvinnorna berättar hur männen hårdhänt förde upp föremål i hennes underliv.
  Männen erkänner att de haft samlag med kvinnorna. De påstår att det var kvinnorna som tog initiativet till det som hände. De menar att kvällen var en ömsesidig sexlek.

Huddinge tingsrätt dömer de fyra männen för våldtäkt till fängelse i respektive
8 månader, 8 månader, 2 år, 2 år och 2 månader.

Sammanställning:
Cecilia Gustavsson
Sigge Sigfridsson

Januari 1997.
En nu 13-årig flicka i Södertälje anmälde att tre pojkar
vid tre olika tillfällen förgripit sig på henne förra sommaren. l Förundersökningen lades ner.

Juli 1997.
En 16-årig flicka i småländska Strömsnäsbruk anmälde att hon i berusat tillstånd bett fyra bekanta pojkar följa henne till en fest, och att tre höll fast henne medan en våldtog henne. l Åklagaren ska fatta beslut i åtalsfrågan.

Juli 1997.
En 15-årig flicka anmälde att hon våldtagits av
flera pojkar i en campingstuga i Borgholm. Åklagaren fattar inom kort beslut om ifall åtal ska väckas.

Oktober 1997.
En 16-årig flicka i Södertälje anmälde att hon utsatts för systematiska våldtäkter av ett gäng killar i två års tid. l Åklagaren lade ner ärendet, men flickans
advokat har begärt överprövning.


Övriga artiklar i serien:

Ensam. Utsatt. Ifrågasatt Kvinna har granskat gruppvåldtäkterna

Flickan och pojkarna är ofta bekanta med varandra. Det säger socialsekretaren Tommy Hjernerth om våldtäkter bland unga.

”Jag trodde att det var mitt fel” Monica, 27, våldtogs och utnyttjades i fyra år.

Våldtäktsmannen: Porr inspirerar 20-årig man, dömd för gruppvåldtäkt: ”Jag kan inte ångra det jag gjorde”

”Flickorna viks ut i rättssalen” Underlivsskador, sexliv, klädsel, alkoholvanor – så blir offret ifrågasatt i en våldtäktsrättegång