Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
Onsdag 4 november 1998
 

Svärmor:
Läs boken så förstår ni era män


Elsvigh Svanberg,, 65, gav ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus” till sina svärdöttrar Erika, Anna och Annika.
Foto: MAJA SUSLIN

Män är från Mars, kvinnor är från Venus”, handboken som ska få kvinnor och män att förstå varandra, säljer i miljontals exemplar världen över.
De flesta som köper den är kvinnor.
Elsvigh, 65, läste och kände igen sig. Men vad tyckte svärdöttrarna?


right
Idén som drar in miljarder
John Gray är inte bara författare till ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus”. Han har skapat en hel miljardindustri kring böckerna. Vissa hyllar honom som geni. Andra avfärdar honom som en smart men harmlös skojare.
Den första boken som kom 1982 blev en succé, boken har sålt i 83 000 ex bara i Sverige, och det tog inte Gray lång tid att följa upp med fler: Mars och Venus i sängkammaren, efter skilsmässan och så vidare. Dessutom har han:
gett ut skivor, kassetter och videoband
ett institut som utbildar Mars och Venus-terapeuter
hållit seminarier runt om i världen
haft reklaminslag i amerikansk tv som beräknas ha setts av 90 miljoner.
Magdalena Kvarning

Så här berättar Elsvigh Svahnberg:
”Min spontana reaktion efter att ha läst boken 'Män är från Mars, kvinnor är från Venus' var: Tänk om jag vetat detta för 40 år sedan, då skulle jag besparats en massa funderingar. Det som står där har tagit mig massor av år att komma underfund med.
  Jag köpte den till mina söner och svärdöttrar för att de skulle läsa och bli medvetna om vissa fallgropar, samt få tips om hur man kan arbeta med en relation.
  Vad jag har lärt mig? Att ingen vill ha goda råd - oavsett man eller kvinna. Men känsligast är det i kärleksrelationer.
Det är klart att alla måste få göra sina egna livserfarenheter, men vissa teorier kan ändå vara bra att ha med sig: som att mannen drar sig undan periodvis, in i sin grotta, och att kvinnan åker upp och ner i känslorna.
  Jag tycker boken bekräftar sådant som livet lärt mig: att man måste acceptera olika årstider i en relation. Boken har fått mig att bättre sätta gränser - och bättre förstå när min man behöver dra sig undan. Han å sin sida förstår att hans beteende är OK. Jag slipper då oroa mig för honom och kan istället göra det jag tycker är kul. När vi möts igen är båda nöjda.
  Jag tror boken är bra för par som älskar varandra, men där det låst sig på något vis. Den ger dem en metodik att arbeta med.
Det negativa är att boken inte alls berör sexualiteten, och att den grundar sig på en syn att könen är olika. Det gillar jag inte. Det är farligt eftersom kvinnor och män kan få för sig att det inte är någon idé att fortsätta arbeta för jämställdhet.
  Dessutom tycks det vara mest upp till kvinnan att 'jobba på relationen', att det lite handlar om att vara snäll och söt.”

Så ska mannen plocka poäng:
Erbjud dig att köra bilen när ni gör långfärder
Fäll ned toalettsitsen
Visa tillgivenhet offentligt
Var tålmodig när hon berättar något. Titta inte på klockan
Erbjud dig att slipa hennes köksknivar

Vad tyckte svärdöttrarna? Fick ”Män är från Mars, kvinnor från Venus” det varma mottagande som svärmor hoppats på?
Forskare:Det är en farlig bok
Var det bättre i grottan? Kvinna har testat stenålderslivet på en öde ö.
Fråga: Vad är kvinnligt och vad är manligt?