Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
LÖRDAG 31 OKTOBER
 

”Många inom kyrkan har snuskig fantasi”

”Att vara kristen för mig är att försöka vara en bra människa”, säger Elisabeth Ohlson, som inte anat att hennes Jesusbilder skulle reta så många.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Fotografen Elisabeth Ohlsons bilder splittrade kyrkan och retade upp påven

Hon har retat upp självaste påven. Och fått präster att debattera Jesus snopp.
  Fotografen Elisabeth Ohlson har vänt upp och ner på kyrkan med utställningen ”Ecce homo” som visar Jesus i sällskap med homosexuella.
  – Nästa utställning blir tuffare, säger hon.

  ”Ecce homo” (Se människan) ska nu visas på flera håll i landet, och kanske i New York. Elisabeth Ohlson, som själv är lesbisk, gjorde de tolv bilderna för att visa en mänskligare Jesus för sina homosexuella vänner och för att skapa en dialog. Att reaktionerna skulle bli så våldsamma kunde hon inte drömma om.


Bilden på Jesus och Johannes Döparen är en av bilderna i den omdebatterade Ecce Homo-utställningen.
Foto: ELISABETH OHLSON

  – Jag blev chockad och förvånad! Jag var naiv, och trodde att kristna människor i allmänhet var goda och försökte förstå varandra. Men jag har kallats pedofil och sinnessjuk och fått hotbrev om att jag ska brinna i helvetet.
  – Men det är bra att kyrkan visat sitt rätta ansikte, visat att det finns mycket hat och rädsla. Samtidigt finns många präster som vågar kämpa mot fördomar.
  Elisabeth Ohlson ser inte farlig ut – en vänlig blondin med tjock stickad tröja och skinnbyxor, i sällskap med svansviftande hunden Moses. Men faktum är att hon till och med skrämde upp påven i Rom. Han vägrade ta emot ärkebiskop KG Hammar för att han försvarar utställningen.
 • Hur känns det att ha retat upp påven?
    – Jag förstår det nästan inte riktigt, jag är ju bara en vanlig frilansfotograf... Men jag tappade respekten för honom, han synliggjorde homofobin över hela världen.
  – Det är märkligt att höra präster diskutera längden på Jesus snopp
 • Är du en tuffing som gillar att utmana?
    – Nej, jag var faktiskt osäker på om bilderna var för snälla. Egentligen är jag blyg, och har alltid varit ganska mesig. Jag är rädd för konflikter, men har märkt nu att de är ganska bra ibland.
 • Många tolkar in sex i bilderna – är de snuskhumrar som ser något som inte finns?
    – Ja, en del har nog snuskig fantasi. Många kopplar ihop homosexualitet direkt med sex, det är så laddat. Det är märkligt att höra hur präster och biskopar diskuterar bilden där Jesus snopp syns, både angående längden och storleken.
 • Men skulle inte du bli provocerad av en bild där Jesus är i ett sammanhang som du ogillar, som i nattvarden tillsammans med Hitler och andra nazister?
    – En svår fråga. Jo, jag hade nog blivit väldigt provocerad! Jag kanske skulle försöka se den som om Jesus informerade nazisterna om att man inte ska döma andra, men det skulle nog snurra till i skallen på mig. Jag skulle bli rädd av en sådan bild.
    Elisabeth Ohlson har varit troende ända sedan hon var liten.
    Och tidigt upptäckte hon att hon var lesbisk – något som många anser att kristendomen fördömer.

  – Jag har tappat respekten för påven, säger Elisabeth Ohlsson
  Foto: AP

 • Hur kändes det att kliva ut ut garderoben?
    – Det kändes bra att vara ärlig mot människor. Men det tog lång tid, jag var 25 innan jag sa till mina föräldrar att jag är lesbisk. Men de tog det jättebra. Det är först nu som jag är helt öppen i mitt arbetsliv.
 • Din utställning har blivit rena revolten. Är det kvinnorna som revolterar inom kyrkan i dag?
    – Ja, de verkar mer radikala, de vågar mer. De har ifrågasatts och kämpat så mycket att de har en särskild glöd. Debatten om kvinnliga präster och homosexuella hänger ihop, eftersom de också har känt utanförskapet och hatet.
    Fotografierna visar bland annat Jesus omgiven av transvestiter och i en gayparad.
 • Kan inte dina bilder bli jobbiga för homosexuella som lever stilla familjeliv, vill smälta in och känner sig långt från gaykulturen?
    – Jo, förmodligen blir en del oerhört rädda. De tänker ”Ska vi behöva försvara detta också?” och de får läsa insändare med hat mot homosexuella. Men jag hoppas att debatten till slut leder till något bra för dem också.
 • Vad ska du chockera med nästa gång?
    – Nästa utställning ska bygga på det jag lärt mig om fördomar.
    – Den kan bli tuffare på ett sätt, även om man bara skapar en sådan här debatt en gång i sitt liv.

  Namn: Elisabeth Ohlson. Ålder: 37 år. Yrke: Fotograf. Bor: På Söder i Stockholm. Familj: Sambon Ingeborg. Tjänar: Runt 240 000 om året. Aktuell: Med utställningen ”Ecce homo” som visar Jesus med homosexuella i olika situationer. Vållade debatt när den visades i Uppsala domkyrka.