Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
Onsdag 21 oktober 1998
 

Är det farligt med analsex?

Unga, uppkäftiga tidningen Darling skrev under rubriken ”Våga vägra bakvägen” om att analsex inte är något man bara måste pröva. Även om det fått status av självklar del av samlivet. För att stödja rätten att säga nej, gjorde Darling om det gamla ”Atomkraft? Nej tack”-märket till ”Analsex? Nej tack”.
Malena Ivarsson, sexolog:
  - Analsex har blivit klart vanligare under 90-talet. Den stora orsaken tror jag är porrfilmerna. Men det är ett problem om man genomför ett analt samlag som de gör i filmerna, kör penis fram och tillbaka och tror att det är skönt. Analsex kräver stor försiktighet och långsamhet.
  - Redan i tidig ålder lär vi oss att anus är något smutsigt och snuskigt. Därför reagerar man ofta instinktivt när anus berörs, med att dra samman muskeln. Då gör det ont om penis försöker tränga in.


Gunn Åberg , barnmorska på Stockholms skolors ungdomsmottagning:
  - Det är under det senaste året som flickorna har börjat fråga om analsex.
  - När vi ser att flickor har underlivsinfektioner utan att de har vare sig klamydia eller gonorré, funderar vi ibland över om orsaken är analsex utan kondom, säger Gunn Åberg.
  - Som tjej får man inte lära sig att säga ”Nej, jag vill inte”. Då kan man ju verka tråkig och sur. Det tillhör inte kvinnorollen.
  - Många människor upplever naturligtvis anala samlag som väldigt njutningsfulla. Där finns nerver som stimuleras. Men det är trots allt en ganska avancerad sexform som knappast tillhör debuten.


Lotti Helström , överläkare och gynekolog på Karolinska sjukhusets Sesammottagning:
  - Analsex kan ge skador på ringmuskeln, redan vid ett första samlag. Det kan också leda till en uttänjning som gör det svårt att hålla tätt, helt enkelt.
  - Dessutom är det vanligt att man kombinerar analt och vaginalt sex, och när bakterier från ändtarmen når slidan kan man få infektioner.
Hur vanligt är det med skador?
  - Man ser en och annan, men jag kan inte säga om det har blivit vanligare med åren. Däremot är det ju så att ungdomar får mycket sexualupplysning via porren. Där är det mycket analsex, och då vill de pröva. Men så länge det handlar om frivillig sex mellan vuxna, har jag inga åsikter om formen, säger Lotti Helström.


Axel Brattberg, avdelningsläkare vid sexologiska enheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala:
  - Min utgångspunkt är att analöppningen tål samlag. Samarbetar man, så skadar man ingenting. Det är samma muskler som stimuleras och ger njutning som vid vaginala samlag, alltså bäckenbottenmuskulaturen.

Malin UllgrenMalena Ivarsson: Så säger du nej

Foto: PONTUS HÖÖK
”Jag vet att tjejer ibland tycker synd om killen och därför går med på analsex. Men det är viktigt att ta hänsyn till sin egen gräns. Om man har sex fast man inte riktigt vill, kan man skada sin sexlust på sikt”, säger sexologen Malena Ivarsson.
Nej är ett kort och enkelt ord som vi lär oss tidigt i livet. Men att säga nej till sex är sällan enkelt.
  - Det handlar om att stå upp för sig själv, och det är svårt, säger Malena Ivarsson, sexolog.
  Här är hennes råd:
  
1.
Ta reda på hur det faktiskt känns för just dig. Känn med fingrarna runt anusområdet, och pröva kanske att föra upp ett finger. Om du inte gillar känslan, så kan du säga nej med stöd av egna erfarenheter.


2.
Tala om var du vill bli smekt - och var du inte vill bli smekt.


3.
Om du oroar dig för din hälsa - säg det. Berätta att risken att föra över ”fel” bakterier till slidan finns.


4.
Undvik att ta upp diskussionen i sängen. Då blir det lätt mer dramatiskt än det är.

5.
Om du lever i ett förhållande - säg nej med omsorg. Förklara att det inte är honom du avvisar, utan analsex.


Prata sex med din dotter Ny bok förklarar hur mammor kan hjälpa sina döttrar att slippa sexstressen.
Fråga: Går du med på sex fast du egentligen inte vill? Hur säger du nej?