Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 8 OKTOBER 1998
 

Avslöja nät-sluskarna
Är du förföljd på internet?
Får du äcklig e-post?
Så stoppar du trakasserierna


Annica Tiger har en hemsida där hon bland annat ger tips till den som råkar illa ut på internet.
Foto: LASSE ALLARD

Du kanske kallas hora, får e-post om cybersex eller porrbilder skickade till din dator.
  Som kvinna på nätet riskerar du att drabbas av sexuella trakasserier.
  Men du kan sätta stopp genom att anmäla. Ofta går det att spåra avsändaren.
   I Sverige är 40 procent av de som surfar på internet kvinnor. Ändå riskerar de att råka ut för påhopp på grund av sitt kön.
  Det kan hända till exempel när du chattar (pratar med andra på nätet), eller deltar i en elektronisk diskussionsgrupp. ”Fruntimmer är madrasser med hål i” och ”Nackskott på alla med hängbröst” är ett par exempel ur e-post som kvinnor fått.

”Jag gjorde sidan i rena ilskan”
   – Varför ska man acceptera trakasserier på nätet när man inte gör det i verkligheten? undrar Annica Tiger, projektledare på Tele 2. Hon har en egen hemsida där hon tipsar om hur de man kan skydda sig mot att de råka illa ut på nätet.
  – Jag gjorde hemsidan i rena rama ilskan, när jag själv blivit utsatt. Bland annat lade någon in snuskbilder på en sida, där det stod att det var jag på bilden. Jag fick också obehaglig e-post.
  – En del killar blir väldigt sura när tjejer är ute på nätet och tar för sig. Är man en ”kärring” på 45 tycker en del tydligen att det är ännu värre.
  Både män och kvinnor hör av sig till Annica Tigers hemsida.
Killar vittnar om hur de chockats när de provat att chatta under tjejnamn.
   En ung kille skriver: ”Jag testade att döpa mig till ett flicknamn och jag mår jävligt dåligt nu. Det är äckligt att bli inbjuden till tjugo stycken ’sexprat’ bara för att man använder ett tjejnamn.”
Vilka är det som trakasserar?
   – Främst är det killar mellan tio och lite över tjugo år. Ibland kan det vara en expojkvän som vill hämnas eller vuxna knäppskallar som inte känner en. Folk kan gå in i roller på nätet och det är lätt att luras. De vågar inte bete sig lika illa i verkligheten, men det känns anonymt att sitta bakom sin dator och hoppa på andra.
– Men de är inte så anonyma som de tror. Det går att spåra det mesta.

”Gå inte in i mörka gränder på nätet”
   Annica Tiger poängterar att risken inte ska överdrivas – självklart ska kvinnor ge sig ut på nätet. Men de bör veta om vad som kan hända, och hur de kan undvika det. Hon jämför med verkligheten:
  – Gå in på nätet där det är rumsrent, där vuxna människor pratar sansat. Alltså: Håll dig till huvudvägarna där det är ljust, och gå inte in i de små mörka gränderna.
  – Det är också subjektivt hur mycket man tål – vad en tjej tycker är förnedrande kanske en annan inte bryr sig om. Det viktiga är vad du känner. Själv är jag luttrad och blir mest förbannad, inte rädd.
Trakasserar kvinnor på nätet också?
   Text: Cecilia Gustavsson – Ja, det gör de säkert, vi är inte heller rumsrena alltid. Men det är ingen man som berättat något sådant för mig. Det är väl som i verkliga livet – kvinnor ses mer som objekt, och därför känner män sig inte rädda eller förnedrade på samma sätt om de råkar ut för något.
  Adressen till Annica Tigers hemsida är: http://www.atiger.pp.se/

”En kille la ut en sexannons om sin före detta tjej på nätet”
De stora internetleverantörerna har speciella avdelningar för abuse, alltså missbruk, på nätet.
  Tele 2:s abuseavdelning får in runt 300 anmälningar i veckan.
   Alla kunder lovar att hålla sig till vissa regler när de tecknar internetabonnemang. Den som hittar något att anmärka på eller drabbas av påhopp uppmanas att vända sig till sin internetleverantör.
  Internetleverantörerna kan varna eller stänga av kunder som inte håller sig till reglerna.
  Lagbrott ska polisanmälas. Rikskriminalen har en speciell rotel för IT-brott.
Är det främst kvinnor som drabbas av sexuella trakasserier?
   – Om man drar paralleller till den verkliga världen är det flest kvinnor som drabbas av sådana brott där, man kan tänka sig att det är likadant på internet. Män är mer benägna att hålla på med den här typen av påhopp, säger kriminalinspektör Bosse Norgren.
  Gärningsmännen kan vara före detta män som känner sig förfördelade.
  – I ett fall lade en före detta ut en sexannons där han pekade ut tjejen som luder med mera. Det gick så långt att folk började stryka runt hennes kvarter – hon tvingades flytta och byta identitet.
När det gäller unga tjejer händer det att killar i klassen eller på skolan ligger bakom trakasserierna.
   – En tonårstjej blev utlagd i en falsk sexkontaktannons. Gubbar från hela världen började ringa henne dygnet runt – internet har sådan fruktansvärd genomslagskraft. Både hon och hennes mamma mådde hemskt dåligt.


Regler på nätet
Regelbrott på internet kallas abuse, missbruk på engelska. Abuse är en benämning på allt från sexuella trakasserier och barnporr till brott mot upphovsrätten och att skicka e-post till fel nyhetsgrupp.
Särskilda regler gäller på nätet, så kallad nätetikett eller netiquette. Dit hör att inte förolämpa, förtala eller hota andra, eller försöka ta sig in i andra datorsystem.
  Mer om det finns på: http://www.tele2.se/internet/netiquette.html
Så skyddar du dig
Innan du deltar i en diskussionsgrupp eller vill chatta – ta tid på dig för att se hur stämningen är och vilken nivå samtalet ligger på. Verkar det otrevligt, gå inte in.
Var alltid sparsam med att lämna ut personliga uppgifter. Använd ett smeknamn (gärna könsneutralt) och en hotmail-adress (en pseudonym-adress) när du är med i diskussionsgrupper eller chattar.
Om du har en hemsida med gästbok eller anslagstavla, se till att du loggar (registrerar) vilka IP-adresser
(avsändare) som gör inlägg och exakt när inlägget gjorts. Då går det att spåra.
Om någon hoppar på dig – säg ifrån på skarpen.
Om trakasserierna fortsätter – anmäl.
Trakasserad? Så anmäler du
Spara e-post, inlägg, skickade bilder eller annat bevismaterial. I e-post måste ”headern” (huvudet) sparas. Vet du inte hör man gör, kontakta din internetleverantör. På sidan http://www.atiger.pp.se/abuse/ får du mer fakta om hur du gör.
Maila till din internetleverantörs abuseavdelning. De kan spåra den som trakasserat dig. Operatören kan varna eller till och med stänga av den som brutit mot reglerna, beroende på hur allvarligt brottet är.
Om det är ett lagbrott – anmäl till polisen. Gäller det barnporr, maila till norska Rädda Barnen: children@risk.sn.no
De blev förföljda på nätet
En kvinna i 55-årsåldern fick mängder av obscena sex/avföringsbilder skickade till sin hemsida.
En kvinna som skämtade om män på sin hemsida fick snabbt otrevligheter och påhopp både som e-post och meddelanden i gästboken.
En 10-årig flicka gjorde en egen hemsida med gästbok. Genast fick hon ett otrevligt meddelande.
En kille satte in sexbilder på sin före detta och kallade henne för luder.
En 15-årig tjej berättar:
” Som 12-åring fick jag sjuka förfrågningar av nån dåre som ville ’ha skönt’ med mig. I flera år har jag till och från fått mail från en kille som lyckas ta reda på alla detaljer om mig.
Det fanns perioder då jag vände mig om hela tiden när jag var ute och gick för att jag var rädd att han var där.”