Aftonbladet  
Aftonbladet  

Tisdag 24 mars 1998


Vinn en skattmas!
Årets succé-kalender: Lättklädda skatte-tjänstemän

Tycker du det är trist att deklarera?
  I år kan det bli mycket roligare. Vinn en härlig kalender med 12 lättklädda skattmasar som förgyller dina timmar vid blanketterna!
  Allt du behöver göra är att skicka in ditt bästa avdrag.

  Brandmän har gjort det. Leksands ishockeylag likaså.
  Men först nu kommer de verkligt tuffa grabbarna med en egen utvikningskalender.
  12 skattmasar från Göteborg med omnejd visar biceps och svettiga bringor. Och vänder upp och ned på alla fördomar om de män som granskar våra deklarationer.
  – Jo, schablonbilden av en skattmas är ju grå kavaj, bruna skor och tjocka glasögon. Men vi tillhör faktiskt eliten i korpidrott i Göteborg, säger Magnus Lundin, Herr Maj och en av initiativtagarna till ”Idrottsföreningen Skattmasarnas Kalender”.

Valda av kvinnorna
  – Vi ligger snäppet efter lag som brandkåren och polisen i fotboll. Och i Fältstafetten, där man tävlar i handgranatkastning, skytte, rodd med mera, är vi ett av topplagen.
  Från början såldes skattmas-kalendern bara lokalt i Göteborg. Köpare var kvinnliga anställda på skatteförvaltningen där.
  – Nu har ryktet spritt sig. Vi har beställningar från skatteförvaltningar mellan Malmö och Umeå, säger Magnus Lundin.
Det är era kvinnliga kolleger som valt ut vilka de ville ha med i kalendern. Har ni blivit poppis på jobbet nu?
  – Det är en kille som fått ett lyft. Många kvinnor vet nog inte vad som kan döljas under en skattmaskavaj. Men de flesta av oss som är med är gifta. Det har knorrats hemma hos en del...
  Stor favorit bland köparna av kalendern är Herr December, Staffan Stråle från Mölndals lokala skattemyndighet. Förmodligen Sveriges starkaste skattmas. Någonsin.
  – Staffan är allsvensk rugbyspelare, lyfter 170 kg i bänkpress och väger runt 140 kg. Han äter fläskkotletter till frukost. Han är ohyggligt stark. En gång lyfte han ensam undan en bil som tre vanliga skattmasar inte kunde flytta, berättar Magnus Lundin.

Nästa år blir det seniormasar
  Inga chefer medverkar i kalendern. Magnus säger att den ende som kunde tänka sig ställa upp krävde att få behålla skjorta och slips på. Och det gick ju inte.
  – Men nu är intresset stort att medverka! Nästa år funderar vi på en seniorupplaga, med skattmasar i 50-årsåldern. Fast då får vi väl lägga bilderna på bredden.
  Enligt Riksskatteverkets egen tidning är även generaldirektören Anitra Steen förtjust i kalendern.
  – Tolv goda skäl att flytta riksskatteverket till Göteborg, var hennes spontana kommentar.
Arne Höök


Kvinna lottar ut tio heta killkalendrar
All vinst från försäljningen av skattmasarnas kalender går till Barncancerfonden. Kvinnaredaktionen har köpt tio exemplar som vi nu lottar ut.
  Allt du behöver göra är att skicka epost med namn, adress och ett tips på ett bra kvinnligt avdrag i deklarationen. (Och inga dåliga vitsar om att dra kalsingar av skattmasar och sånt!)
  ”Jag vill ha en skattmas!”
  Aftonbladet/kvinna