Aftonbladet  
Aftonbladet  

Torsdag 26 februari 1998

– Det är hemskt att säga hejdå till barnen
”Vi har längtat i flera år efter att få jobba ihop”, säger Lena Endre och Pernilla August som spelar i Kristina Lugns nya pjäs”Nattorienterarna”. Här är Lena med dottern Rosanna och Pernilla med Agnes och Asta.
Foto: FRIDA HEDBERG, MATS STRAND

Lena Endre och Pernilla August om att spela teater och ha småbarn

Lena Endre och Pernilla August har slagits med stora träpåkar. Och skrattat så att de nästan kissat på sig.
  En dröm har gått i uppfyllelse.
  För första gången spelar de i en pjäs tillsammans, i ”Nattorienterarna” av Kristina Lugn.

  De har arbetat för fullt för att bli färdiga till premiären. Eller så mycket det nu går för två småbarnsmammor. Lena Endre har två barn tillsammans med skådespelaren Thomas Hanzon. Och Pernilla August är ensamstående med tre barn, sedan hon och Bille August bestämde sig för att skiljas.

”Jag frågar mig varför jag håller på med det här”
  – Det senaste året har varit dötufft. Att gå in vid teatern igen är verkligen något som jag har tänkt igenom. För det kostar så mycket när man har småbarn. Det är därför som jag är tjänstledig från Dramaten, säger Pernilla August.
  Även Lena Endre är tjänstledig från Dramaten på grund av barnen.
  – Att säga ”hejdå” när de ska nattas – det är verkligen hemskt, säger Lena Endre.
  – Jag frågar mig flera gånger i veckan varför jag egentligen håller på med det här – samtidigt som jag vet att jag inte skulle kunna leva utan teatern, säger Pernilla August.
  Trots att Lena Endre och Pernilla August har känt varandra i tjugo år är det här första gången de arbetar tillsammans.
  Kristina Lugn har skrivit pjäsen direkt för dem. Bricken (Pernilla August) och Vera (Lena Endre) är lärare på samma skola.
   Av en slump möts de ute i skogen mitt i natten. De båda kvinnorna är ganska desperata.
  Och deras möte rymmer många känslor.

”Vi pratar mycket och tänker på samma sätt”
  – Det har gått ganska långt om man går ut i skogen mitt i natten bara för att andas, säger Lena Endre.
  – Jag skulle aldrig göra det. Jag är så mörkrädd att jag kräks på bara tanken. Jag skulle ringa en kompis och fråga om jag fick ta med mig en flaska vin och komma över, fortsätter hon.
   De har längtat efter att få jobba ihop i flera år.
  – Det är verkligen skitroligt, säger Pernilla August.
  – Vi har samma funderingar, vi pratar mycket och tänker på samma sätt.
  – Ja. Vi är lika på flera sätt. Till exempel vad det gäller stil – eller rättare sagt avsaknad av stil, säger Lena Endre.
  – Vi har kommit i likadana kläder flera dagar i rad. Häromdagen hade vi båda blommiga klänningar fast det är mitt i vintern, säger Pernilla August.
Anna-Lena Sventelius

”Nattorienterarna” har premiär i kväll på Brunnsgatan Fyra i Stockholm.

Namn: Lena Endre. Ålder: 42 år. Familj: Sambon Thomas Hanzon, också skådespelare, och barnen Rosanna, 7, och Edvin, 3. Bor: Lägenhet i Stockholm. Yrke: Skådespelerska. Aktuell: I ”Nattorienterarna” på Brunnsgatan Fyra i Stockholm och i filmerna ”Ogifta par” och ”Spring för livet”.
Namn: Pernilla August. Ålder: 40 år. Familj: Agnes, 12 (med Klas Östergren), Asta, 6, och Alba, 5 (med Bille August). Bor: Lägenhet i Stockholm. Yrke: Skådespelerska. Aktuell: I ”Nattorienterarna” och i filmerna ”Glasblåsarns barn”, premiär 27 februari och ”Sista kontraktet”, premiär 6 mars.