Tonade, fyrkantiga glas utan båge är helt rätt i sommar.
Foto: ELLEBildextra: vårens hetaste solbrillor

Foto: ELLE

Vårens ballaste brillor
Pilot, guld eller kattögon - vilka väljer du?
Nu ska du ha stora pilotbågar, guld och tonat glas på näsan. Vårens solglasögon är lika galna som på 70-talet, både i färg och i form.
  - Den trendigaste bågen täcker halva ansiktet, säger Jan Rundgren på Svenska moderådet.
   Fyrkantigt, runt, stort, smått, färgglatt och nattsvart - ingenting är fel i sommarens glasögonmode. Tydligast är dock retrotrenden med 70-talets pilotbåge.
  - Vi kommer att se varianter av den klassiska piloten: modeller utan bågar med tonat glas, mörka upptill och ljusa nedtill i alla färger, säger Jan Rundgren, koordinator på Svenska moderådet som skrivit en rapport om sommarens glasögonmode.
   Glasen är stora, bågarna färgade eller i svart plast. Många glasögon har kravattform, vilket betyder att siluett ser ut som en rosett. Årets glasögonmode är kul, säger Jan Rundgren:
   - Även 50-talets mandelformade och klassiska katt-glasögon, som pekar lite uppåt, är tillbaka. Svart-vita och jättesnygga.
   Men för den som inte vill hänga på retro-modet finns det många superdesignade och nätta modeller att välja mellan: små och sportiga glasögon av titan som tål att tappas i golvet och som inte ger märken i pannan. Eller varför inte en helsvart och stilig båge med svarta och minimalistiska glas?
  - Det finns allt från det mest galna till det mest sofistikerade med små detaljer i guld. Det enda man inte får ha på sig är hjärtformade bågar med en strassblomma i kanten, säger Jan Rundgren.
   Vad ska man tänka på när man väljer modell?
   - På sin klädstil och personlighet. Sen bör du inte köpa säsongsbetonade plojglasögon som är alltför dyra. Satsa i stället på en pilotbåge, den kommer tillbaka och är värd att lägga mer pengar på.
Hanna Blanksvärd
Bildextra: vårens hetaste solbrillor