Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
 
  

De kvinnliga deckarförfattarna är fler än någonsin – Kvinna har läst sex nya kriminalromaner

Foto: CHRISTIAN EVERS
Ladda med höstens deckare
Sedan Liza Marklund fick Polonipriset 1998 för Sprängaren har antalet kvinnliga deckarförfattare ökat explosionsartat. Mellan 1991 och 1997 gavs det bara ut två nya deckare skrivna av kvinnor. I år hamnar 22 kriminalromaner av kvinnliga författare på bokhandelsdiskarna. En kommer att få Polonipriset för årets mest lovande kriminalroman.
  Kvinnas Sara Djurberg har tjuvläst i sex
av de nya deckarna – och guidar dig rätt
i morddjungeln.

Kyskhetsbältet av Åsa Nilsonne.
Tredje romanen om polisen Monika Pedersen. (Kommer i september)
Foto: MARIA STRÖM

Handling:
En känd skådespelerska mördas i Stockholm och polisen Monika Pedersen tar motvilligt på sig fallet. Hon dras in i kretsen av människor runt den mördade och försöker avslöja deras hemligheter.
Hjältinna:
I den tredje boken har Monika Pedersen hunnit bli är en utbränd trettioåring som tappat lusten att lösa mordgåtor. Hon upptäcker att hon inte har något umgängesliv och börjar fundera över om det är värt att offra allt för jobbet.
Spänningsfaktor:
Låg. Det blir inte riktigt spännande förrän i slutet. Mycket av spänningen ligger i att se om Monika Pederson kommer att få tillbaka gnistan och komma överens med sin nya partner Idriss Al-Khalili.
Feministfaktor:
Låg. Monika Pedersen är så trött, så trött. Men det beror inte på att hon är kvinna utan på att politikerna drar ner på polisens resurser.

Katten som inte dog av Inger Frimansson.
Etablerad författare (september)
Foto: THOMAS JOHANSSON
Handling:
Stämningen mellan Beth och hennes sambo Ulf är tryckt, förhållandet knakar i fogarna. När en främmande man tränger sig in i deras hus drabbar en oresonlig vrede Beth och hon dödar honom med en yxa. De gräver ner honom, reser till Zanzibar och försöker glömma.
Hjältinna:
Trettioåttaåriga Beth är lärare. Hon har nyligen fött ett dött tvillingpar och känner att livet glider henne ur händerna. Någonting har gått väldigt fel och hon vet inte hur hon ska hantera situationen.
Spänningsfaktor:
Hög. Psykologisk dramatik. Spännande skildring av hur hennes och Ulfs förhållande påverkas av mordet. Kommer Beth att få tillbaka fotfästet?
Feministfaktor:
Låg. Det handlar om en kvinna, men hennes vanmakt känns universell.

Paradiset
av Liza Marklund.

Fick Polonipriset 1998. Kan därför inte få det igen. (september)
Foto: BÖRJE THURESSON
Handling:
Två män hittas mördade i Stockholms frihamn. Kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon undersöker fallet och upptäcker att den jugoslaviska maffian är inblandad. I jakten på sanningen (och en bra story) träffar hon sin blivande man Thomas.
Hjältinna:
Annika Bengtzon har blivit två år äldre än i Studio Sex. Hon har haft motgångar men inte tappat ambitionerna. När hon får ett tips om stiftelsen Paradiset, som arbetar med att skydda hotade människors identitet, ser hon sin chans att få tillbaka sitt jobb som kriminalreporter på Kvällspressen.
Spänningsfaktor:
Kvinna har bara läst ett kort utdrag. Men om den håller samma klass som de två tidigare böckerna om Annika Bengtzon är spänningsfaktorn hög. Liza Marklund brukar lyckas med att väva in en spännande mordhistoria i intrigerna på kvällstidningen.
Feministfaktor:
Förmodligen mycket hög. Annika Bengtzon älskar sitt jobb men har svårt att stå ut med de grabbiga och kvinnofientliga attityderna på tidningen Kvällspressen.

Lycklig Hora av Maria Küchen.
Poet som debuterar som deckarförfattare (september).
Foto: JESSICA GOW
Handling:
Poeten Helen inleder ett förhållande med Örjan som har flera prostituerade kvinnor i sin vänkrets. En av dem mördas och Örjan misstänks för dådet. Helen försöker ta reda på om han är skyldig.
Hjältinna:
Helen är något av en antihjälte. Hon blir kåt på fel kille och har en son i tonåren som hon känner att hon inte har någon kontroll över. Han lämnar henne och flyttar till pappan.
Spänningsfaktor:
Ganska låg deckarmässigt. Men det är spännande att följa Helens kamp med sig själv. Hon är kär i Örjan, men blir mer och mer osäker på om han är så oskyldig som han utger sig för att vara.
Feministfaktor:
Låg, men den ligger där och pyr. De prostituerade kvinnorna skildras som självständiga men utsatta, utan moraliserande. Men Helen vänder sig emot Örjans påstående att det finns lyckliga horor.

Stum sitter guden av Anna Jansson.
Debutant. (Finns redan i handeln)
Foto: CHRISTER PÖHNER
Handling:
En man hittas upphängd i ett träd med inälvorna utskurna. Förövaren tros vara inspirerad av fornnordisk mytologi. Polisassistent Maria Wern jagar mördaren och förlorar nästan sin familj på kuppen.
Hjältinna:
Maria Wern slits mellan jobbet och familjen, precis som Annika Bengtzon i Sprängaren, men hon är inte lika tuff och supersmart som Liza Marklunds hjältinna.
Spänningsfaktor:
Hög. På hederligt vem-är-mördaren-vis. Anna Jansson berättar rappt och traditionellt.
Feministfaktor:
Ganska hög. Det gamla vanliga problemet att kombinera karriär med familj tas upp. Minus för att Marias barn svävar i fara på grund av att hon engagerar sig i jakten på mördaren.

Om hjärtat ännu slår av Aino Trosell.
Fick Polonipriset 1999. (september)
Foto: MICKE SÖRENSEN
Handling:
Fyrtioåriga vårdbiträdet Siv Dahlin flyttar till Dalarna när hon upptäcker att hennes man är otrogen. Hon blir indragen i en mordhistoria där nynazistister är inblandade.
Hjältinna:
En stark och vanlig kvinna som vågar bryta upp och börja ett nytt liv. Siv lämnar sitt gamla arbete och börjar jobba på ett garveri i ett litet glesbygdssamhälle.
Spänningsfaktor:
Hög. Krypande skräck snarare än våldsam dramatik. Siv upptäcker att hon har en terrorist bland sina vänner.
Feministfaktor:
Ganska hög. Siv ser nya möjligheter hos sig själv när hon lämnat sin man.

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805