Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
 
  

Testa på nätet - är
du pappa till barnet

Foto: BJÖRN LINDAHL

30 procent av männen som testar är inte den biologiska pappan
Snabba, diskreta faderskapstester på nätet har blivit en jätteboom i USA och England.
   Faderskapstester har blivit en växande storindustri i USA och England. Via internet kan misstänksamma män beställa hem ett DNA-test för hemmabruk. Allt de behöver göra är att dra en provspatel på insidan av munnen på sig själva, och på sitt barn. Provet skickar de sedan till något av de laboratorier som erbjuder sina tjänster på nätet. Resultatet kommer inom fem dagar. Mer än 250 000 tester per år lämnas in i USA, i England lämnas 15 000 in.
   I de flesta fall handlar det om ogifta par med barn, som vill fastställa faderskapet. I många fall är det gifta män som misstänker att någon annan är far till barnen. Amerikanska forskare uppskattar att ett av tjugo barn inte har den biologiska pappa de tror sig ha, skriver Sunday Times. I USA finns det talk shows där folk får sina testresultat i direktsändning.
   I Sverige har faderskapstester inte blivit kommersiella, utan sker under mer kontrollerade former. Här skickas alla blodprov för faderskapsanalys till rättsgenetiska avdelningen vid Rättsmedicinalverket i Linköping.
   - Vi får cirka 2 000 ärenden per år. Det vanligaste är att socialförvaltningen betalar när faderskapet inte är fastställt. 85 procent av våra uppdrag kommer från socialförvaltningen, 10 procent från domstolarna och fem procent från privatpersoner, säger Anita Stennek, biträdande chef för rättsgenetiska avdelningen.
   En vanlig undersökning med en pappa, en mamma och ett barn kostar 8 300 kronor exklusive moms. Om flera män är inblandade blir det 2 300 kronor extra per man.
   Det finns även mer komplicerade undersökningar, till exempel om fadern ifråga är avliden och prov måste tas på släktingar.
   I Sverige räknar man med att 10-15 procent av alla pappor inte är biologiska fäder till sina barn.
   - För det mesta handlar det inte om nojiga pappor som vill göra en faderskapsundersökning, utan ofta upptäcker man av en slump att man inte är biologisk far. Till exempel om man ska donera ett organ, säger Eva Elfver Lindström, som jobbar med familjerätt på Socialstyrelsen.


Socialförvaltningen kan bekosta faderskapsundersökningen
Om det är oklart vem som är fadern till ett barn kan socialförvaltningen bekosta en faderskapsundersökning. Man tar då ett blodprov på fadern, modern och barnet.
Om socialförvaltningen inte tycker det finns tillräckligt starka skäl för en utredningen kan man bekosta faderskapsundersökningen själv. Det kostar 8 300 kronor exklusive moms.

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805