Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 27 APRIL 2000
 
  

Programledaren Ellinor Persson gick länge och trodde att hon var allvarligt sjuk. I själva verket bar hon på en vanlig sköldkörtelsjukdom som kan drabba kvinnor under graviditeten.
Ett simpelt blodprov var vad som krävdes för att upptäcka hur det stod till.


”Ett år av mitt
liv försvann”

Foto: RIKARD LAVING
Strax efter att Ellinor Persson fött sonen Jordan blev hon allt svagare. Feberattacker och lung- inflammationer avlöste varandra. Något stod inte rätt till. Här berättar hon om sjukdomen och hur den påverkade henne.
När Ellinor Persson fick barn slutade hennes sköldkörtel att fungera.
  Undan för undan blev omvärlden alltmer suddig, obegriplig och onåbar.
  - Jag var livrädd. Hade de inte hittat något fysiskt fel på mig hade jag blivit galen.
  Sedan genombrottet i ungdomsprogrammet ”Kosmopol” i början av 90-talet har Ellinor Persson hunnit bli ett känt ansikte i tv-rutan. Alltid lika glad har hon gjort allt från ”Vi i femman” till inslag för VM i ishockey.
  Utåt sett har ingenting föränddrats. Samtidigt är allting annorlunda.
  Allt började strax efter att hon fött sonen Jordan på våren 1997.
  - Första halvåret efter att Jordan föddes hade han kolik och sömnstörningar. Det var en väldigt jobbig tid när jag var konstant trött, men jag trodde naturligtvis att det berodde på att jag aldrig fick sova ordentligt.
  Men tröttheten stannade kvar även när koliken och sömnsvårigheterna släppte. Efter hand blev hon allt svagare och kroppen orkade inte stå emot någonting.
Lunginflammationerna avlöste varandra och med jämna mellanrum drabbades hon av häftiga feberattacker.
  Samtidigt kände hon hur tankeverksamheten påverkades.
  - Jag kände mig trögtänkt och liksom seg i hela kroppen. Sen och långsam.
  - Hela december förra året gick jag omkring som i en dimma. Allt var ett enda stort töcken, jag betedde mig som en sengångare.
  Ändå var det först vid jul som hon förstod att något var allvarligt fel. Tillsammans med sin sambo var hon hos några vänner och spelade spel, och slogs plötsligt med full kraft av insikten om att hon var riktigt, riktigt sjuk.
  - Runt omkring mig satt människor som pratade svenska, men jag förstod inte ett ord av vad de sade. Jag hade en tallrik med mat framför mig men jag förstod inte hur jag skulle göra för att äta, hur jag skulle göra för att lyfta brödet och bre smör på det. Jag var helt borta i huvudet.
  - Jag trodde att jag hade en gigantisk tumör i hjärnan.


Jag trodde att jag hade en gigantisk tumör i hjärnan
  När hon till slut tog kontakt sin husläkare visade det sig att hon led av hypothyreos, en sjukdom som innebär att sköldkörteln producerar för lite hormon för att kunna hantera kroppens alla funktioner.
  - Jag hade ingen aning om vad det betydde. Skulle jag kunna få barn igen? Skulle jag få skägg? Vad gör sköldkörteln?
  I dag vet hon att det är en relativt vanlig åkomma och ingenting som hindrar henne från att leva normalt. Så länge hon äter sin medicin, vill säga. Varje dag, livet ut.
  - Det bekommer mig inte det minsta. Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle överleva, att äta en tablett om dagen resten av mitt liv känns som en fest i jämförelse.
  Nu är hon hundraprocentigt frisk och är sedan drygt en månad också mamma till en liten flicka, Johanna. Och den graviditeten gick alldeles utmärkt, tack vare den dagliga medicinen.
  Men Ellinor är ändå sorgsen och bedrövad över att ha gått miste om ett år av sitt liv. Och, framför allt, arg.
  - Det här är en överjävlig, gräslig sjukdom. Det är en trötthet man inte kommer ifrån. När jag var som sämst hade jag inte kunnat förmå mig att resa på mig om det så hade brunnit.
Nu vill hon se mer forskning om sköldkörtelsjukdomar.
  - Vi vet skrämmande lite om den här sjukdomen, trots att den ändå är så pass vanlig. Varför testar man till exempel inte sköldkörtelvärdena på alla kvinnor som har fött barn? Allt som krävs är ett simpelt blodprov! Det gör mig verkligen förbannad.


Annica LundbäckKvinnor drabbas oftare än mänepost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805