Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
2000
 
  

Gärna en ring, men pengarna först!
Kär och galen inför bröllopet kan du mycket väl få vara. Men bli inte så yr i mössan att du glömmer bort att tänka på att er ekonomi blir gemensam efter bröllopet.
  Privatekonomen Ylva Yngvesson på Föreningssparbanken ger dig de bästa tipsen innan du svarar ja.

Äktenskapet ska vara för evigt. Men klarar man sig från skilsmässa och dödsfall så finns det ändå viktiga ekonomiska överväganden.
  - Har den ena parten stora lån sedan tidigare så kan även den andres ekonomi påverkas, säger Ylva Yngveson, privatekonom på FöreningsSparbanken.
  Många går i bröllopstankar under våren och ekonomiska spörsmål diskuteras, främst kostnader för själva bröllopet.
  - De flesta tänker nog inte på att resonera kring hur själva giftermålet kommer att påverka dem ekonomiskt, säger Ylva Yngveson och berättar vidare att många tycker att det är känsligt att ta upp frågor kring ekonomin, särskilt äktenskapsförord som innebär att tidigare tillgångar och blivande sådana betraktas som enskild egendom.
  - Men klarar man inte av att diskutera skydd inför en eventuell skilsmässa så kan man fråga sig om man är tillräckligt öppen och mogen för att gifta sig än, anser Ylva Yngveson.

Om en av de blivande makarna har enskild firma bör man överväga äktenskapsförord, vilket skyddar den andra parten mot eventuella borgenärer. Den som har enskild firma är personligt betalningsansvarig för sin firmas skulder och kan sättas i personlig konkurs om det vill sig illa. Då kan det vara svårt att bevisa vad som tillhör vem i hemmet.
  - För dem som har barn på varsitt håll kan äktenskapsförord vara bra om man har en speciell egendom, exempelvis en sommarstuga, som man vill ska stanna ”på rätt sida” i familjen, säger Ylva Yngveson.
  Har någon lån sedan tidigare så är dessa personliga, men den andra parten kan tvingas avstå från sina tillgångar om maken inte klarar sina avbetalningar. Kronofogden utgår nämligen från att allt som finns i hemmet kan betraktas som låntagarens, om man inte kan bevisa annat.
  - Har man livförsäkringar sedan tidigare bör man kontrollera att de har rätt förmånstagare så att försäkringsbeloppet inte tillfaller en gammal sambo eller ex-fru. Överhuvudtaget bör man se över vilket efterlevandeskydd man har från staten, genom sin arbetsgivare och i det egna pensionssparandet, tipsar Ylva Yngveson.

Katarina Reinius


Äktenskapsförord: Kan vara bra att ha, åtminstone under den första tiden av ett äktenskap. Har man inte hunnit vara gifta så länge brukar många vilja ta med sig sin egendom vid eventuell skilsmässa och då är det bra att man har gjort upp vem som äger vad när man fortfarande är överens.

Testamente: Det kan vara idé för familjerna till brudparet att skriva testamente om de har förmögenhet eller fastigheter, som man inte vill ska tillfalla den ingifte i hän i händelse av skiljsmässa. Då bör föräldrarna till den som ska gifta sig skriva testamente som säger att det arv som barnet får ska vara enskild egendom. Då slipper paret som ska gifta sig skriva äktenskapsförord.

Livförsäkringar: En livförsäkring kan göra så att den som lever kvar klarar sig ekonomiskt - särskilt om det finns barn från tidigare äktenskap som ärver sin förälder och måste lösas ut. Grupplivförsäkringar med låga premier är ett bra alternativ.

Om ekonomi: Makarna delar på utgifterna. Båda ska, var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som behövs. Var och en bestämmer över sin egendom och betalar sina skulder, men båda måste skjuta till pengar till den andre om det behövs.

Om egendom: All egendom är giftorättsgods (delas lika vid bodelning) om den inte är enskild egendom. Egendom kan göras enskild genom äktenskapsförord eller att den ene fått egendomen genom testamente eller gåvobrev med sådana villkor.
Tyck till om Bröllop!
Har du blivit osams med någon inför ett bröllop? Vad hände?
Kan man gifta sig med präst fast man inte tror på Gud?
Ska barn få vara med på bröllopsfesten?
Vad gör du när föräldrarna vill lägga sig i bröllopsplaneringen för mycket?
Vad är vitsen med att gifta sig?
Är det viktigt att orka ha sex på bröllopsnatten?


De nya vigselringarna - guide
Ebba Blitz: Vi sydde en klänning av min systers släp
Louise Laberos magiska bröllop: ”Jag hade 45 minuter på mig att hitta en brudklänning”
Johanna & Maria:

Vi vill visa världen att vi hör i hopMera bröllop!
Så får du koll på ekonomin - före bröllopet
Susan & Johnny: ”Vi blev kära på Aftonbladets chat”
Drömhus-Therese visar årets bröllopsmode
Bröllopsexpertens bästa råd
Bröllopsprylarna
Skrudar för brudar - 13 läckra brudklänningar
Är du en Runaway Bride - har du bröllopsångest som Julia Roberts?
Har du fått en brudpsykos?epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805