Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
LÖRDAG 1 APRIL 2000
 
  

- Rädda tv-serien Kvinnofängelset!
Protest! Visa Kvinnofängelset i repris - nu! krävde demonstranterna.
Foto: MARTINA HUBER
Över hundra människor demonstrerade i går utanför TV 4:s lokaler i Stockholm.
   Demonstranterna krävde att kanalen sänder samtliga 692 avsnitt av såpan Kvinnofängelset i repris.
   Kvinnofängelset representerade under nästan sex år en sorts hemtrevlig trygghet om natten. Det hade ingen
betydelse om man kom hem full från krogen, utsliten från jobbet eller låg sömnlös. Oavsett sinnesstämning var det Kvinnofängelset på tv.
   Den australiensiska serien blev snabbt kultförklarad. De 692 avsnitten sågs av i snitt 100 000 tittare, trots att de sändes klockan halv ett på natten.
   Stora delar av publiken var mycket hängiven. Varje avsnitt diskuterades på internet och när TV 4 ändrade sändningstiden med några få minuter blev det tittarstorm.
   De stormarna är bara en västanfläkt av vad TV 4 upplever just nu. Det sista avsnittet av Kvinnofängelset sändes den 3:e februari i år, något som fansen omöjligt kan acceptera.
   Föreningen ”Visa mer kvinnofängelset nu!” har samlat in 4000 namnunderskrifter som kräver att kanalen sänder alla avsnitt en gång till. Bland de som skrivit under finns flera av skådespelarna i Kvinnofängelset, som spelades in mellan 1978 och 1986.
   I går eftermiddag demonstrerade de för sin sak. Över hundra svartklädda personer kom till TV 4:s lokaler i Stockholm. Samtliga bar en röd ros i handen och ett stort rosa plakat förkunnade ”Reprisera nu”.
   - Visst tycker mina kompisar att jag är galen, men vad gör man inte om man blivit kär i en serie, säger initiativtagaren Anna Götling, 18, som nyligen var i Australien och tittade på inspelningsplatsen och träffade flera av skådespelarna.
   Aktionen är inte helt dömd att misslyckas. I Storbritannien lyckades ilskna tittare förmå Channel 5 att sända serien ännu en gång.
   TV 4 ger den svenska publiken en smal strimma hopp. Kanalen förhandlar om en reprisomgång. Problemet är att seriens kultstatus har trissat upp priset.
   Om förhandlingarna går i lås börjar Kvinnofängelset sändas i höst. De 692 avsnitten räcker i så fall fram till 2005.


Jens Kärrman


Därför älskar vi Kvinnofängelset:
Dominika Peczynski, 29, programledare:
   - Det är framför allt den visuella upplevelsen. Det är så snyggt filmat allting och vackert ljussatt. Storheten med Kvinnofängelset är att det inte är så mycket handling, att det går i en relativt jämn lunk, men ändå är. jättespännande. Jag blev alltid jättesur när avsnitten slutade. Jag deltog i demonstrationen andligen och hoppas verkligen att de lyckas. Jag borde vara med i den där föreningen.

Lasse Kronér, 37, programledare:
   - Programmet sändes på en sådan tid, så antingen var man musiker eller dum i huvudet om man var vaken. Jag kom ofta hem från gig och slötittade, men efter ett tag kom jag in i serien och personerna och fascinerades av att det var så kasst. Det är fascinerande i sig att man kan fångas av en serie som är så dålig. Jag var med ett långt tag på mitten av serien, men pallade inte de sista hundra avsnitten. Men jag tänker helt klart se de första fem avsnitten om programmet sänds igen. Jag vill gärna veta hur man startade upp, vad som var förstastoryn.


Kvinnofängelset/fakta
Kvinnofängelset spelades in i 692 avsnitt mellan 1979 och 1986, då serien slutade sändas i Australien. I Sverige började Kvinnofängelset sändas 1994.
Serien om den morddömda Bea, gamla Lizzie, fängelsedirektören Erica och den hårda vårdaren Vera har blivit kult över hela världen. Serien har till och med djupanalyserats av seriösa kulturjournalister.
Är det slut för Bea och tjejerna i tvätten på Kvinnofängelset?
Foto: TV 4
Vid en första anblick verkar Kvinnofängelset vara en vanlig såpa, men många parallella intriger. Men Kvinnofängelset har en ovanligt stor del manliga tittare. Enligt en uppsats vid Stockholms universitet beror det på att det finns inslag som vanligtvis kännetecknar en actionfilm. Intriger och relationer får visserligen stort utrymme precis som i såporna, men ibland spöar internerna upp varandra på toaletten också.

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805