Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
LÖRDAG 22 JANUARI 2000
  

Vem fan i svensk film kommer på att det ska komma tre änglar tågande?

Den enfaldige mördaren
Stellan Skarsgård som Sven, kallad Idioten, i spetsen för änglarna i Hans Alfredsons ”Den enfaldige mördaren”, efter ett avsnitt i Alfredsons roman ”En ond man”. Premiär den 12 februari 1982. Hans Alfredson, född 1931, har varit delaktig i flera filmsuccéer med parhästen Tage Danielsson som regissör. Som självständig filmskapare har han gudbaggebelönats för ”Ägget är löst!”, ”Den enfaldige mördaren” och ”Falsk som vatten”. Hans senaste långfilm är ”Vargens tyid” från 1988.

BERGMANS 1900-TAL
Ingmar Bergman om Den enfaldige mördaren:

Detta är en jäkla märkvärdig film. Den är alldeles mättad. En riktig filmsaga. Det är konstigt att Hans Alfredson får ihop det på den här nivån trots att han själv spelar med i en av huvudrollerna. Bara detta med änglarna! Va! Att bara göra det. Vem fan i svensk film kommer på att det ska komma tågande tre änglar med stora vingar på ryggen till musik av Verdi? Jag tycker så mycket om honom och så här har jag antecknat: ”En djup indignation, transponerad till en mäktig saga. Hasse Alfredsons resurser förefaller obegränsade och min beundran för hans kreativitet och rikedomen i hans ingivelser är absolut.”

Fotnot: Ovanstående texter är hämtade ur Bergmans 1900-tal, där Ingmar Bergman väljer sina favoriter från den svenska filmens 1900-tal. Filmerna visas på biografen Draken i Göteborg, i regi av Göteborg Film Festival, och texterna kan ni läsa varje dag här på kultursidorna i Aftonbladet. ÅRTUSENDETS LISTOR
Läs och bli upprymd, upplyst, förklarad och förströdd. Alla årtusendets listor från januari till december 1999.

 SURFGUIDEN
Tips från läsarna

 BOKBANKEN
Sök bland hundratals bokrecensioner

 
 VECKANS SIDOR


 TIPSA OM NÄTKULTUR
Skicka dina bästa kulturlänkar till oss

 REDAKTIONEN
Kontakta medarbetarna på kulturredaktionen


Kulturens webbredaktör Pia Nilsson

Upp Till toppen av sidan