Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
Torsdag 28 maj 1998
 

... men de var inte de första som reste ut


När Gunnar Nordahl skrev på för FC Milan 1949 var han det första svenska fotbollsproffset. Så har det alltid hetat. Det är fel. I början av 20-talet utvandrade en hel drös fotbollsspelare till USA, därav drygt ett halvt landslag. Mest känd var IFK Göteborgs Herbert ”Murren” Carlsson, center i OS-laget 1920 och en målspottare av rang: 19 mål på 20 landskamper.
  Denna okända idrottshistoria har nu grävts fram av Gunnar Persson: De första proffsen. Svenska fotbollsspelare i New York 1918 - 1939 (Idrottsantikvariatet/Strömbergs), en vacker bok späckad med unika bilder.
  Utgångspunkterna för denna tidiga proffsutvandring var två: den ekonomiska krisen i Europa och motsvarande boom i USA, där New York då byggdes ut i rasande fart. 20-talet innebar en ny immigrationsvåg från Europa. Många var duktiga fotbollsspelare. En fotbollskultur etablerades främst i New York, med organisationer, klubbar och olika ligor. Lagen var nationellt baserade. Svenskarna samlades i Swedish FC, Viking AC och den legendariske affärsmannen ”Mr Ernest” Vibergs ”företagarlag” Indiana Flooring Company.
  Intresset växte snabbt. Man hade publiksiffror på 40 000 åskådare. Man var först i världen med att införa siffror på tröjorna, 1924. I England skedde det 1933 och i Sverige 1939. Sedan gick luften ur alltsammans i och med börskraschen och senare andra världskriget. Men USA fick ihop ett landslag, bra nog att ta brons vid VM l930. I mindre skala fortsatte ändå seriespelet in i våra dagar.

Historien om dessa första proffs handlar inte minst om socialt elände och strävan efter drägligare omständigheter. Några storsummor var det inte fråga om. Men med garanterat fast arbete, tio gånger den lön man haft i Sverige och med matchpremier motsvarande två dagslöner, ordnad överresa och hyfsade bostäder var det ändå lockande för bollkunniga arbetargrabbar i 20-talskrisens Sverige. De flesta stannade kvar, många fortsatte att spela upp i hög ålder. För ”Murren” Karlsson slutade det dock illa. Han kom hem 1935, sliten av livet och dog efter 18 år på sinnesjukhus 1952.

Gunder Andersson


Kontakta kulturens web-redaktion:
Har du frågor som rör sidornas innehåll eller kulturens policy? - Maila hit!
Har du frågor som gäller tekniska problem, uppdateringar eller saknade sidor? - Maila då hit!