Péter Nádas

Nádas berättade i en intervju 1987 i Expressen: "Min barndom - som förflöt under den mörkaste stalinistiska eran - var full av motsägelser. Jag fick en gammaldags borgerlig uppfostran, samtidigt som mina föräldrar hörde till den kommunistiska nomenklaturan. De var stalinister och borgare, judar och ungerska patrioter. Vi bodde i Budapests förnämsta kvarter men hade - efter det att mina föräldrar själva fallit offer för de stalinistiska utrensningarna - ingen mat."

Péter Nádas arbetade från 18-årsåldern som reporter och fotograf och iakttog de sociala orättvisorna i landet. Han debuterade med Biblia, skriven när han var 19 men utgiven först fyra år senare. Hans nästa bok, Slutet på en familjeroman, skrevs mellan 1968 och 1972 men släpptes av censuren först 1977. Den nu Sverigeaktuella Minnesanteckningarnas bok tog honom elva år att skriva. I intervjun sa Nàdas:

"Jag söker alltid efter perfektion, det är en fix idé hos mig. Det är därför jag hela tiden skriver på samma bok, för jag gör aldrig tillräckligt bra ifrån mig. Jag strävar efter att uppnå perfekt harmoni, fulländade proportioner i mina arbeten. Samtidigt är jag medveten om att det just är det ofullbordade som gör ett konstverk riktigt stort och intressant."

Bokmässan