Lysande om livsfrågor

Jesus vandrar omkring i barnlitteraturen denna höst. I narrmössa med bjällror kommer han vandrande över den jord, där "allting var nypåhittat" i Kaspers alla dagar av Thomas och Anna-Clara Tidholm (Alfabeta). Han talar till människorna från berget och i hans absurda tal om gröt och fikon och "sibbidej pompido" gömmer sig också ekot från en annan bergspredikan: "Ge bort er själva i present! Helst varje dag! Och kom ihåg att det ska vara fina paket!"

Thomas Tidholms text är mångtydig och associationsrik med många lager av tolkningsmöjligheter samtidigt som den är genuint barnslig i sin naivistiska berättarton. Poesin finns i texten och understryks i Anna-Clara Tidholms bilder. Expressivt, färgstarkt och humoristiskt visar hon inte bara Kaspers märkliga jordevandring utan också människors och djurs förundran inför det obegripliga. Kaspers alla dagar är en förunderlig bilderbok för oss klentrogna, både barn och vuxna.

Bibelns Jesus möter vi mer direkt i Mästaren och de fyra skrivarna (Natur & Kultur). Ulf Nilsson berättar om hur den romerske ynglingen Titus möter de fyra evangelisterna. Det är för honom de berättar sina olika versioner av Jesu livshistoria och bibelns budskap. Det är han, som ställer de många frågor, som texten väcker - och funderar över svaren. Det är också genom att följa hans vardagsliv vi kan förstå de sociala, politiska och kulturella förhållanden, som är evangeliernas grogrund.

Mästaren och de fyra skrivarna är en mycket vacker bok. De direkta bibelcitaten är väl integrerade i historien både berättartekniskt och layoutmässigt. Boken är rikt illustrerad av fyra olika konstnärer: Fibben Hald, Marianne Enqvist, Rembrandt och Anna Höglund. De representerar olika tider, stilar, konstnärstemperament och läsarter. De hjälper också läsaren att minnas att detsamma gäller för evangelisterna.

Dessa är också individer från olika tider och de berättar historien om Jesu liv genom sitt eget temperament. En inte lika självklar men ändå omisskännlig Jesusanknytning finns i Robert Westalls Två världar (Bonnier/Carlsen). Den har ett starkt existentiellt allvar, men är samtidigt en otäck psykologisk rysare.

En femtonårig berättare ser sin lillbror Figge gå in i en annan värld. Men det är ingen fantasyvärld han möter utan verkligheten, när den är som värst. Den måste han uppleva liksom Indras dotter och Jesus, tre olika inkarnationer av den yttersta empatin.

Figge är en känslig pojke, som så starkt upplever orättvisor och ondska i världen, att han blir psykotisk. Han försvinner in i en lidande människa, Latif Al-Bakr Takriti, en 13-årig soldat i irakiska armén under Gulfkriget. Brodern når kontakt med Figge under korta stunder. Då berättar han om kriget. "Ibland tror jag...att det är meningen att jag ska vara här, för att se alltihop. Att väga upp för alla de där som tittar på teve som om det var en tvålopera'.

De existensiella frågorna skildras i dessa böcker i olika tonater: Glatt allvar hos Tidholmarna, ett intellektuellt äventyr hos Nilsson och spänningsladdad ångest hos Westall. Den respektfulla högtidligheten dominerar inte längre mötet mellan barnen och livsfrågorna. Skönt!

Anita Welin-Clarhäll

Anita Welin-Clarhäll är metodiklärare i svenska vid Stockholms universitet och recenserar barnböcker i Opsis Kalopsis


Innehåll