Böcker som b e r ö r

Böcker, såväl barnböcker som andra kan naturligtvis vara bra på olika sätt - rent litterära och konstnärliga kvaliteter, som ändock lämnar läsaren oberörd. Och som vi ju alla vet kan en riktigt skruttig litteratur väcka väldiga känslosvall.

Också finns de där sällsynta andra, som berör med ord och bild och berättelse, böcker att läsa många gånger, upplevelser som sjunger djupt in och som väcker nya tankar. Så upplever jag Ann Forslinds AJ! eller när jag hamnade på sjukhus (Alfabeta), Thomas och Anna-Clara Tidholms Kaspers alla dagar (Alfabeta) och Ulf Nilssons Mästaren och de fyra skrivarna.

Alla tre böckerna, sinsemellan mycket väsensskilda, har intensitet och engagemang i bild och text. Tecknarna och författarna tycks mig i sitt berättande vara djupt involverade, som om deras berättelse vore en utmaning eller en kärleksakt.

AJ! eller när jag hamnade på sjukhus är en verklighetsnära skildring av hur ett förskolebarn upplever att bli behandlad på kirurgavdelning: provtagning, kanyl i armen, lavemang, röntgen, operation, smärta, ilska, rädsla. Det är smärtsam och plågsamt och svårbegripligt - visserligen finns sammetsyster, föräldrar och andra barn men... Och detta men är lilla barnets sanna upplevelse och sjukhussmärtan och denna har Ann Forslind vågat fånga med en expressivitet som inte väjer för barnets verklighet.

Expressiv lekfullhet i legendens berättartradition har Kaspers alla dagar. Kasper har ljus och värme, tokigklokiga infall och en mild sorgsenhet - och väcker människors tankar och kärlek precis som riktig Kasper ska.

Mästaren och hans fyra skrivare handlar om hur de fyra evangelierna kan ha kommit till. Läsaren möter evangelisterna som levande pesonligheter och upplever därigenom deras texter och deras möte med Mästaren på ett förändrat sätt. Ramberättelsen ger i samverkan textutdrag ur evangelierna och illustrationer (Fibben Hald, Marianne Enqvist och Anna Höglund) ett intressant perspektiv, där en modernt sekulariserad tankeart kombineras med antikens tankevärd och judiskkristen filosofi och tro till något verklig spännande och utmanande.

Kristin Hallberg


Innehåll