Tre böcker som brinner

Från månens baksida återvänder vi mot ljuset och de brinnande böckerna. Liten av Ulf Stark och Anna Höglund (Alfabeta), Eddies hus av Viveca Lärn Sundvall (Alfabeta) och Korpens sång av Per Nilsson (Rabén & Sjögren). Temat blir fadern, sonen och den frånvarande eller närvarande modern.

I Liten är hon närvarande frånvarande och djupt olycklig. Sin sorg förströr hon med Patient Fass och andra uppbyggliga böcker kring det hinsides samt dagstidningens dödsannonser. Det framgår av Anna Höglunds "kontrageniala' bilder, för att låna ett ord från Ulf Stark och årets bokmässa i Göteborg. Olyckan kan möjligen bero på hennes makes oförmåga att leka.

Deras gemensamme son konstaterar frankt vid den eviga kvällsleken tillsammans med fadern - lek med liten bil: -Äh, vi bygger bara en bil, säger pojken. Det är inte att leka hängivet och bortom tid och rum, menar han. För fadern blir det ett sanningens ögonblick. Framför kvällsfönstrets fallande stjärna önskar han att det ska vara som när han var liten. Om så blott för en dag. Så blir det. Och nästa morgon vaknar han utan väckning redan klockan sex "Pigg som en småfisk". Det ger en dag av lust och lek tillsammans med egna sonen som inte känner igen sin lille far. En dråpligt uppfylld önskedröm. Efter återkomsten till vuxenvärlden är han beredd att också leka med sin maka. Det kan leda till andra annonseringar.

Vi som tidigare läst böckerna om Eddie och hans bror Anders och från början mycket törstige far Lennart, följer också i Eddies hus hans envetna kamp mot spritens lockelser. Gastkramande blir det ögonblick i boken då han lite yvigt för sig själv planerar att köpa en flaska överraskningslikör till sin syster Soffan och så för sakens skull en öl av medelstyrka åt sig själv. Kanske två. Aldrig har jag glatts så mycket över att Systemet öppnar först halvtio. Stängt alltså för Lennart och det blir mjölk i stället. Inte lika berusande men livskraftigare en arla stund på västkusten. Eddies jämnåriga kärlek och vän Johanna finns föståss med och västkustens måsskri och ljuset över Stånge huvud och Lysekil. Dit kommer våren den 9 januari står det i boken. Bara det.

Låt oss så lyss till Korpens sång - en vuxnare väv men i samma gemenskapens tecken som de båda andra böckerna. En pappa och hans två barn och en frånvarande moder. Pappan är korvförsäljare och drar runt på marknader och säljer salamikorv tillsammans med sina båda barn. Kärleken mellan dem och andra i boken rör sig som en vind genom gräs eller över vatten. David, 14 år, bli förälskad i en finsk flicka "vit och vacker" och sällsamt undflyende. I korpens mörka sång anar vi också bråd död och vuxna domedagsprofeter. Det är en flerdimensionell berättelse fångad mitt i livets ström. Trovärdig, spännande och hängiven.

Kjell Andersson


Innehåll