Höstens mest enastående

Delfin - mellan mussla och moln , skriven av Gunilla Linn Persson och illustrerad av Anna Höglund (Bonnier/Carlsen) är en efterlängtad, rak och enkel bok om att bli övergiven och ensam. "Delfin" är en teaterpjäs, uppsatt på bland annat Unga Klara i Stockholm, men finns nu i en helt själv- och enastående bilderbok med underbara och skrikande utlämnande bilder av Anna Höglund. Höglund tecknar i en blandning av seriekomik och naivism, som är på en gång hotfullt nära, och befriande enkel.

Delfin - mellan mussla och moln är den bilderbok som utmärker sig allra mest i höstens bokskörd, och den gör det för sin poetiska, sårbara, nästan råa enkelhet och för det raka samspelet mellan text och bild. Rim och ramsor av lekfull och ledig karaktär tillhör inte vanligheterna numera. Men när Lennart Hellsing slår till i Kattbok (Rabén & Sjögren) händer det igen. Ulrica Hydman-Valliens (mer känd som glaskonstnär) färgsprakande och ystra illustrationer leker vidare med Hellsings ordbollar och låter katternas otämjda lek löpa fritt över sidorna.

Det enda trista med boken är titeln, annars far tankarna, fantasin och kattens likhet med oanpassade, lite originella personligheter från människans världar iväg både till och från månen. Rimmen och de enkla ordlekarna är lätta att lära och härma, och minns man inte exakt vad som skrivits är det ännu lättare att rimma på efter egen förmåga. Kattbok är en opretentiös lek utan förmaningar, eller pedagogiska belastningar.

Författaren bakom den stormande succén Sofies värld - Jostein Gaarder - har kommit med en ny tänkvärd ungdomsbok. I en gåtfull spegel (Rabén & Sjögren) möts Cecilia, som ligger sjuk på julafton, och ängeln Ariel fån himlen. De båda berättar för varandra om livet och döden, om andlighet och kött och blod, om blodet som rinner genom ådrorna och sömnens underbara värld. På sitt lågmälda och eftertänksamma sätt leder Gaarder in läsaren i de mest svårtillgängliga ämnen. Vill man gå utanför sina referensramar är I en gåtfull spegel om livet, sanningen och döden, en bok att diskutera och tänka vidare kring.

Ann Engqvist

Ann Engqvist är barnkulturskribent på Arbetet


Innehåll