Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
VECKA 28 1999
  

Årets julklapp - bygg dig en egen betjänt
Kan vuxna leka med Lego? Åttaåringen tittar upp på mig med stora ögon och ser ut att undra vad f-n det är fråga om!? Och det är ju en relevant fråga som tarvar ett ärligt svar, så jag säger:
- Ja, kan kan vi. Men om om vi bör, det vet jag inte.
För nog är de geniala danska plastbitarna förbehållna barn. Att leka med Lego är nåt man gör innan man förstår bättre. I alla fall är det så många vuxna resonerar. Men alla är överens om att Lego är ett av världens bästa pedagogiska inlärningsredskap för kreativt skapande.


  veckans krönikör
MATTIAS HANSSON

Folket bakom Lego resonerar så här: Effektiv upp- och inlärning bygger på en kedja av:
1) nyfikenhet
2) upphetsning
3) koncentration
4) stolthet
5) glädje.
Om dessa fem punkter uppfylls kan inlärningsprocessen anses som lyckad. På denna filosofi bygger Lego sin verksamhet (och produktutveckling!).
Senast i raden är Mindstorms Robotics Invention System. Lego Mindstorms är inte bara 727 plastbitar ren och skir nybyggarglädje, det är också ett seriöst samarbete med teknikforskarna vid MIT i Boston som tagit fram ett nytt busenkelt programmeringsspråk (RCX) enbart för Lego.
När du köpt paketet (ca 2 000 spänn!) så sätter du den medföljande cd:n i din pc och börjar programmera en robot som rör sig, agerar och ”tänker” för egen maskin.
Det är häpnadsväckande enkelt och genialiskt. Jan Myrdal kan ta sitt gamla Mekano till ett museum nånstans där pepparn växer, nu är det Lego som gäller - igen! Jag börjar med att bygga en ryggkliare-robot men får problem med konstruktionen och beslutar mig för att programmera en ansiktsfläkt som reagerar på ljus.
Det håller jag på med än (märks att man inte är tolv längre!). Jag är helt uppslukad, det blir som ett gift.

Men det stannar inte vid byggklossarna och programmeringen. Världens alla Mindstorms-byggare samlas dygnet runt på http://www.legomind storms.com> för att prata, tävla utbyta erfarenheter och programeringstricks - samt för att visa upp och skryta om sina egna skapelser. Än så länge kan du bara köpa Mindstorms i USA, England och Australien eller via . I slutet av detta eller i början av nästa år hoppas Lego ha en svensk översättning.
Föräldrar vars barn tröttnat på ”Den lille elektrikern” ska inte ha några problem med årets julklapp, ta det som ett tips redan nu. Bland tilläggen hittar du ett sport-kit och en Star Wars-sats som hjälper dig att bygga (exempelvis) en R2-D2 som gör precis som du säger (programmerar) den! Och snart kommer en remote control. Mindstorms är lämpat för alla vuxna barn från tolv år.
Har du bara minsta pc-vana så kan du programmera din robot på en timme. Det får dig att känna dig som tolv - igen! För vuxna kan leka med Lego. Vuxna till och med bör leka med Lego. Det gör dig både
1) nyfiken
2) upphetsad
3) koncentrerad
4) stolt
5) glad.
.