Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
FREDAG 12 FEBRUARI 1999
  

Gästbok på din hemsida

Visst är det härligt – nästan allt du vill göra med din hemsida är gratis! Här lär du dig hur du lägger in en besöksräknare och en gästbok för synpunkter från dina besökare.
  Dra nytta av dina besökare. Använd dem för att få kommentarer till hur du kan göra sajten och dess innehåll bättre. Och använd information om dem för att anpassa sajten så att den fungerar bra för dem.
  Dina besökare är den mest värdefulla källan till en lyckad sajt.
  En gästbok behöver inte innebära att du måste skriva en massa kod i något okänt programspråk.
  Många andra har redan gjort programmen. Några har till och med gjort riktiga webbtjänster av dem. En sådan är svenska The Guestbook som du får använda helt gratis, mot att det finns en annons högst upp på själva gästboken.
  Du får en gästbok genom att skaffa ett konto på tjänsten. I retur får du lite html-kod som du klistrar in på din hemsida och sedan är det klart.

SÅ GÖR DU EN GÄSTBOK
1. Gå till www.theguestbook.com och klicka på länken ”New guestbook”. Här skaffar du ett konto genom att fylla i lite personliga uppgifter. Under rubriken ”Site Url” fyller du i hela adressen till din sajt.
2. Nu får du upp en sida med ditt inloggningsnummer och lösenord till tjänsten. Skriv ner det på ett säkert ställe eftersom du använder det om du vill ändra i din gästbok framöver.
3. På sidan finns också lite html-kod som du kopierar och klistrar in i din html-sida där du vill ha gästboken. Vill du ha gästboken på sidan innehall.html, öppnar du den med exempelvis Notepad och klistrar in koden mellan BODY-märkena där du vill ha gästboken.
  För att lägga in en besöksräknare finns tjänsten The Counter. Med den kan du också få statistik på bland annat vilken webbläsare dina besökare använder och i vilken skärmupplösning. Ovärderlig information som visar hur du bör formge din sida.

SKAFFA EN RÄKNARE
1. Gå in på adressen www.thecounter.com och klicka på länken ”New counter”. Som för gästboken skaffar du ett konto för att administrera din räknare.
2. Skriv ner uppgifterna du får.
3. Kopiera html-koden och klistra in den på din html-sida där du vill att räknaren ska finnas. Det fungerar precis som i exemplet ovan.
  Nu kan du med jämna mellanrum gå tillbaka till www.thecounter.com och logga in för att se statistiken på sin sida. Kan det bli enklare?
  Nästa vecka får du lära dig hur du gör animerade bilder.

  teknisk redaktör på
tidningen Internetworld.