Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 20 DECEMBER 1998
  


ANDERS HVIDFELDT - surfvärd
anders.hvidfeldt @aftonbladet.se
Nätguiden
Dan före dan före dan före...
Nu börjar det brännas. Fem dagar kvar...

Nä nu, Gävlar...
20 dec
Gävlebocken har ju redan brunnit en gång i år. Men skam den som ger sig. Nu har bocken fått ny halm. Med en webbkameras hjälp kan du se om han överlever julen.
bocken.macdata.se

Bygg din egen tomte
21 dec
Här kan du konstruera din egen drömtomte. Se hur påven ser ut när han byter kalotten mot tomteluva.
www.aftonbladet.se/special/julen97/klippdocka/jul_18.html

Rena fakta
22 dec
Orkar Rudolf med röda mulen dra släden med alla paket i morgon? Lär dig allt om renar.
www.nps.gov/bela/html/rangifer.htm

Tomtebrus
23 dec
Vem är tomten egentligen? Ja, den första sägs ha varit helgonet S:t Nicolaus i Italien för cirka 1800 år sedan. Den mysiga tomte som pappa förvandlas till när han köper tidningen uppfanns 1931 – av Coca-Cola. Mer om julens historia finns här.
www.jul.net/jul/omjul.html

Kris med rimmet? Här finns hjälp
24 dec
Får du för mycket av tjocka släkten i dag kan du smyga ifrån och läsa en julsaga här. Du får även sista-minuten-hjälp med rimmen. Vad sägs om det här på ett internetabonnemang? "Vill du se dig om i världen hjälper detta dig på färden".
www.julafton.com


Musiknyheter...
Brittiska Music365 är inget för den som letar efter något häftigt att t i t t a på. Men den som söker rena musiknyheter (pop & rock i centrum) blir belönad. Rappt skrivet – 365 dagar om året. Inte illa.
www.m365.com

...och bra skvaller
New Musical Express var tidigt ute på nätet och uppdaterar duktigt. På vardagarna i alla fall... Nyheter, recensioner, skvaller och en turnéguide om man ska resa till England.
www.nme.com

Q – ett måste
Brittiska magasinet Q är ett måste för många musikälskare varje månad. Men missa inte Q på nätet. Om inte annat för det sökbara arkivet, där man kan leta bakåt bland 17 000 cd-recensioner.
www.qonline.co.uk

30 000 plattor!
Amerikanska musikbranschbibeln Billboard har en databas med 30 000 plattor, från 1970 till veckans skivsläpp. Dessutom veckans alla topplistor, inklusive en för julalbum.
www.billboard-online.com

Kolla låtskrivare
CDNow är den största skivaffären på nätet. Men man kan göra mer än handla – som att ta reda på vilken artist som spelat in en låt. Per Gessle är till exempel inte ensam om att ha döpt en låt till ”Joyride”. Det finns minst 15 andra ”Joyride”.
www.cdnow.com

Musik – live!
Livekonserter på nätet är inte dumt. Få gör det bättre än amerikanska LiveConcerts. Medan jag skriver det här sitter jag och lyssnar (och tittar!) på en Burt Bacharach-konsert, bara en sån sak. Ett krav: Ni måste ladda hem en Real Player Plus-spelare.
www.liveconcerts.com

Sajt för vanliga
Inget för filmnördarna. Den här nya brittiska filmsajten är mer för vanligt folk. Underhållande och skojigt. Dessutom med en sökmotor för vilka filmer som går på vilka biografer i England.
www.popcorn.co.uk

Namn som håller
Som nybliven hundägare slukar man såklart allt som finns att läsa och veta om jyckar. Men man behöver inte söka sig utomlands på nätet för att bli belönad. En av de bästa hundsidorna över huvud taget är faktiskt svensk.
www.alltomhundar.com
  
Innan du åker
På väg till London över jul och nyår – och sugen på rockkonsert? Eller kanske vill du boka biljett till ABBA-musikalen ”Mamma Mia” på The Prince Edward Theatre i London (premiär i april). Allt är möjligt via datorn hemma – tack vare Ticketmaster.
www.ticketmaster.co.uk

För fotbollsvänner
Gänget bakom Music365 ligger även bakom två förträffliga sportsajter. Football365 varvar dagsaktuella nyheter med matchreferat. Inga onödiga, tunga bilder – och genomgående bra texter.
www.football365.com

Cricket på nätet

Missa inte sajten för de riktiga anglofilerna – Cricket365.
www.cricket365.com

All tänkbar information om varenda flygplats i Storbritannien och på Irland, totalt 42 stycken. Komplett med uppgifter om hur man tar sig till och från flygplatserna smidigast – till (i många fall) uppgifter om sent ankommande flyg.
www.a2bairports.com


 Fler nätguider
Barriga fakta. Daniel Bergsten nätguide 981213.
Tipp, tapp,tipp, tapp. Susanne Wixes nätguide 981206
Jul, språk och sport. Arne Norlins nätguide 981129.
Kaffe, musik, snö, film och gapflabb. Jessica Ritzéns nätguide 981122.

Toppen och Botten
Bäst och sämst på nätet just nu, med Jessica Ritzén.
NÄTGUIDEN: Dan före dan... Anders Hvidfeldt rusar fram i julruschen.

Veckans it:
Roliga tips som bara kostar lite jobb
...och lite väntan
Superspelet
Aftonbladet har testat framtidens tv-spel med supergrafik.
Världens enklaste html-skola
Del 5: Jobba med tabeller.
Att ha (data-) åldern inne
Aftonbladet har träffat fyra riktiga seniorer.
KRÖNIKA: E-post och icq - en revolution för kärleken
Läs och diskutera Emma Rosts nätkrönika.