Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 20 DECEMBER 1998
  

E-post och icq –
en revolution för kärlekenEmma Rost
Julen är fridens och kärlekens högtid. Och sagornas. För visst måste man säga att julevangeliet är en fantastisk saga, vare sig man väljer att tro på den eller inte?
  Jag tänkte också berätta en saga. En alldeles sann saga om ett kärleksförhållande som började och brann tack vare e-post och icq.
  Det var en inte så väldigt varm vårdag för nästan två år sedan. På en lista dök det upp ett mejl från en ung kvinna med kroppen sprittande av vårkänslor. Hon skrev:
  ”Är det någon som vill hångla?”
  Det kom flera svar från listans manliga medlemmar, men hon fastnade för en killes sätt att formulera sig. De kom fram till att de skulle träffas på kvällen och hångla i fruktdisken på Metro vid Fridhemsplan i Stockholm.
  Nu blev det inte så, men i stället fortsatte de att mejla varandra, nu privat så att ingen annan på listan skulle kunna gissa sig till vad som pågick.
  Den unga kvinnan blev mer och mer intresserad av killen med det humoristiska sättet att uttrycka sig och han blev nog lite nyfiken på henne också.
  
Ett par dagar senare träffades de och åt en romantisk middag på en krog på Söder. Senare på kvällen hamnade de hemma hos henne, drickandes te till långt fram på småtimmarna. Och eftersom tågen till Sundbyberg hann sluta gå så blev den unge mannen kvar hemma hos den unga kvinnan.
  Efter den natten var de närapå oskiljaktiga. Åtskilliga mejl for fram och tillbaka mellan de bådas arbetsplatser. Förmodligen alldeles för många för att det skulle vara nyttigt för arbetet, men det är svårt att klandra nyförälskade som försöker lära känna varandra och alltså tar varje chans att göra det.
  Sen dök icq upp i de unga tus liv och de utnyttjade mediet till fullo. Snabbare kommunikation gjorde det möjligt att kittla varandras fantasi, när artiklarna och projekten på jobbet blev alltför betungande. Små smeksamma kommentarer gjorde det lättare att härda ut när de inte fick se varandra på flera timmar.
  
En tid förflöt och det unga paret flyttade ihop på riktigt. Antalet mejl och icq-meddelanden sjönk till en något mer hållbar nivå, men fortfarande var det mycket kärlek i varje mejl och meddelande.
  Ibland grälade de i och för sig, men det löste sig alltid. Det är så mycket lättare att tänka igenom vad man säger när man skriver det innan den man är arg på får det. Text kan man alltid ångra, om man inte är snabb att klicka på ”send” förstås.
  Kärlek rymmer ju både glädje och ilska.
  Sagan fortsatte och innan någon ens hann blinka var de förlovade. Det var en romantisk förlovning till tonerna av christmas carrols på Trafalgar Square i London. De var stadgade och förälskelsen hade mynnat ut i kärlek.
  Nu rörde sig mejlen mer runt praktiska saker, som vem som skulle handla eller boka tid i tvättstugan, även om de ibland lekte loss på icq.
  Så en dag, ett par månader senare, återupprepade historien sig, ytterligare ett par träffades på samma lista, efter att en annan ung kvinna ställt samma fråga.
  Och det ska ni veta, båda förhållandena brinner ännu.
  Mycket tack vare e-post och icq.


TYCK TILL: Skriv din egen kommentar till veckans krönika.


 Fler IT-krönikor

(981213) Skydda det fria ordet på nätet - i grundlagen. Läs Mikael Pawlos krönika.
(981206) Hur kan vi försvara oss mot digital terrorism?. Läs Helle Kleins krönika.
(981129) Kasta ut månglarna från templet. Läs Emma Rost krönika.
(981122) Hjälp - jag är en mailslav . Läs Jens Frejruds krönika.
(981115) Upphovsrätten är inte död ännu. Hela listan över Depeche Modes singlar. Och man kan ladda ned dem också! Läs Mikael Pawlos krönika.
(981101) Pc eller Mac - det eviga kriget går vidare... Läs Jens Frejruds krönika.
(981025) Flumlagen PUL leder till tjänstemannastyre. Läs Mikael Pawlos krönika.
TYCK TILL: Skriv din egen IT-krönika.

Toppen och Botten
Bäst och sämst på nätet just nu, med Jessica Ritzén.
NÄTGUIDEN: Dan före dan... Anders Hvidfeldt rusar fram i julruschen.

Veckans it:
Roliga tips som bara kostar lite jobb
...och lite väntan
Superspelet
Aftonbladet har testat framtidens tv-spel med supergrafik.
Världens enklaste html-skola
Del 5: Jobba med tabeller.
Att ha (data-) åldern inne
Aftonbladet har träffat fyra riktiga seniorer.
KRÖNIKA: E-post och icq - en revolution för kärleken
Läs och diskutera Emma Rosts nätkrönika.