Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 20 DECEMBER 1998
  

Gratis-
klappar i sista stund

Bara fyra dagar kvar till julafton.
  Och inga pengar...
  Här får du tips om hur du fixar gratis julklappar. Över internet.
  Gratisgrejorna kommer från företag som ger bort saker. Som reklam.
  Med lätthet kan du ordna saker till hela släkten.
  Ibland finns det villkor förknippade. Som att du måste fylla i företagets frågeformulär. Och då är det bara att hitta på så mycket som möjligt. Givetvis är du 34 år gammal. Och använder läppstift. Och dricker kaffe. Och röker cigarrer.
  Befinner sig avsändaren i USA är det viktigt att du fyller i alla rutor för adressen. Deras system för postnummer och liknande är annorlunda än vårt. Skriv postnumret två gånger om det krävs.
  Här har vi inte tagit upp allt det som är gratis till din dator: e-post, demoversioner av spel, program, julkort, musmattor och annat.
  Det är inte svårt att hitta själv. Skriv bara ”gratis” på någon sökmotor så får du massor med träffar.
  Vi kan givetvis inte lova att prylen hinner fram till jul. När det gäller USA är det nog nästa år som gäller. Men du kan alltid ge ett presentkort. Och det kommer födelsedagar. Och en jul nästa år...

Läppstift till mamma
Mamma behöver ett nytt läppstift. Revlon ger bort gratis varuprov av märket Brazen Berry. Du kan till och med fylla i mammas favoritfärg.
www.revlon.com/giveaways/
  
Nya trasor till pappa
Pappa gillar att meka med bilen. Efteråt behöver han en trasa att torka av sig med. Det här brittiska företaget skickar ett varuprov på en duk som sägs ta bort smuts lätt som en plätt.
www.img-dist.co.uk/Scrubs.html
  
Skicka lillebror till rymden
Häftiga affischer, över solsystemet, jorden från rymden, närbild av Jupiter från Hubble-teleskopet eller något som kallas ”Postcard from Mars”. Att de kommer direkt från Nasa i USA gör inte saken sämre.
cass.jsc.nasa.gov/education/ERC/erc_posters.html
  
Ny kille till storasyrran
Hon gillar killar. För att undvika katastrofer kan hon behöva denna handbok för träffar: ”Straigt from the heart”. Utgivare är en firma i USA som förmedlar partners. Du kan berätta för henne att den kostar över 12 dollar.
www.togetherdating.com/guidebook.htm
  
  
Banda gratis
Ett videoband att spela in favoritprogrammet på tv med.
  Det kommer från ett företag i USA som tar emot använda band och gör dem som nya igen. De skickar gärna ett prov.
ivbmedia.web2010.com/sampletape.htm

Boj till farfar
En egen livboj till farfar. Han kan skänka den till bryggplatsen i sommarstugeområdet. Eller ge till båtklubben. Försäkringsbolaget Trygg Hansa ger bort dem. Men det är inte helt gratis, för man måste betala frakten.
www.trygghansa.se/livb_bestall.asp

Säker julsex
Säker sex är bra. Bor du i Stockholms län kan du hämta gratis kondomer på massor av ställen. Här finns en lista.
www.kondom.nu/knappar/frame9.htm

Låt mormor sticka
Mormor gillar att sticka. Garnfirman Stengards har gratis mönster till koftor, tröjor och mycket annat på sin hemsida. Skriv ut på skrivaren och bind ett rött band kring. Kanske får du en tröja tillbaka i julklapp nästa år.
www.stengards.com/html/monster.htm

Lär storebror vett
Han sitter ständigt i telefon. Telia har gett ut en liten bok om vett och etikett i mobiltelefonen. Den kan han behöva.
www.telia.se/trevligtelefoni/fraga.html

Ge farbror lite säkerhet
Farbror bor på landet. Han får Länsförsäkringars bok ”Din gårds säkerhet”. Egentligen handlar det om att förebygga olyckor på lantbruk. Men den är användbar även för villaägaren.
www.lansforsakringar.se/lantbruk/annons.htm
  
Svägerskan bävar
Behöver svägerskan fixa bikinlinjen innan beach-99? Överraska henne med ett gratisprov på krämen som avlägsnar såväl generande som irriterande hårväxt. Går på ett kick och gör inte ont. Enligt reklamen.
www.nudit.com/sample.htm

Till hela familjen
Yatzy är ju ett höjdarspel. Särskilt den digitala varianten där du slipper att slå tärningarna. Dessutom är det absolut gratis att hämta hem till datorn. Bjud in hela familjen på en yatzy-turnering på juldagen. På köpet får du ett tiotal andra spel.
home.webcom.se/gratis/svenskaspel.htm
  
Kaffemoster
Kaffe är aldrig fel. Särskilt inte när det är gratis. Kaffeprover från hela världen till den du gillar mest finns samlade på en och samma sida. En del i bönform, annat malet.
www.coffeemall.com/free.html

Till ressugna faster
Faster tycker om att resa, framför allt till Italien. Fixa henne en gratis pocketbok med allt om Venedig. Så kan hon i alla fall drömma om att paddla fram på kanalerna.
www.meetingvenice.it/NewSite/getpocket.asp

Ett klipp till morfar
En silverfärgad cigarrkklippare är den perfekta klappen till morfar eller någon annan som röker cigarr. Så ovanlig att ingen tror att du skaffat den gratis.
www.cigarworld.com/cutterpromo/free_cutter_form.cfm

Till chefen
Tidningen Chef skickar ut ett gratis provnummer. Den ska ge ”inspiration, ny kunskap, tips och råd kring det praktiska ledarskapet i vardagen”. Fast chefen kanske blir arg. Bättre att ge den till mamma. För beskrivningen passar lika bra på henne.
www.tidningenchef.com
  
Till dig själv
Vi har sparat det bästa till sist. Ett par röntgen-glasögon. De lovar att man kan se benen i handen om man håller upp den mot lampan. Vi har ingen aning om hur det fungerar. (De kostar bara 2 dollar, så något lurt är det.) Eller om firman i USA verkligen skickar till Sverige. De kräver till exempel att du ska vara ”working professional”. Dock lovar de att alltid skicka ett par om du skriver till dem.
www.bio-imaging.com/pages/freebee.htm

Toppen och Botten
Bäst och sämst på nätet just nu, med Jessica Ritzén.
NÄTGUIDEN: Dan före dan... Anders Hvidfeldt rusar fram i julruschen.

Veckans it:
Roliga tips som bara kostar lite jobb
...och lite väntan
Superspelet
Aftonbladet har testat framtidens tv-spel med supergrafik.
Världens enklaste html-skola
Del 5: Jobba med tabeller.
Att ha (data-) åldern inne
Aftonbladet har träffat fyra riktiga seniorer.
KRÖNIKA: E-post och icq - en revolution för kärleken
Läs och diskutera Emma Rosts nätkrönika.