Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 20 DECEMBER 1998
  

176
Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Segas nya ”Dreamcast” som slår ut allt i tv-spelsväg. Med fantastisk grafik och härlig spelkänsla får den högsta betyg av Aftonbladets spelrescensenterl.

Supermaskinen
Aftonbladet har testat framtidens tv-spel – och vi är imponerade

Vilken dröm. Grafiken är som på ett arkadspel, mjuk och bara sååå vacker. Bättre än Playstation och den bästa pc tillsammans.
  Världens bästa tv-spel heter Sega Dreamcast – men finns ännu bara i Japan.
  Aftonbladet fick en exklusiv titt.
  150 000 Sega Dreamcast såldes på mindre än 48 timmar när det släpptes den 27 november i Japan. En av maskinerna har nått till svenska speltidningen Super Play och den fick vi ta en närmare titt på.
  Dreamcast är liten, fyrkantig och plastig. På framsidan finns uttag för fyra handkontroller. Enda knapparna är på– och avknapp och öppning av cd–luckan.
  Handkontrollen har uttag för VMS, Segas små minneskort med inbyggd skärm, och liknar kontrollerna till Nintendo 64. Två styrspakar – en analog och en digital – fyra knappar för högerhanden och ytterligare två på kontrollens undersida.
  Vi trycker på startknappen.

Underbar grafik
Underbar grafik.

  Virtua Fighter 3tb sparkar igång med en explosion av mjuk och färggrann grafik. Fightingspelet har varit en succé i spelhallarna världen över – nu får vi plötsligt samma härliga upplevelse i tv–soffan. Från slagsmål till gulliga Pen Pen Tricelon vars grafik utklassar Diddy Kong Racing och det mesta på Nintendo 64. Pingvin–triatlon på fantasirika isbanor och under vattnet med massor av detaljer. Jättelika Godzilla i Godzilla Generations gör entré och ska rasera japanska städer. Den 100 meter höga klumpiga ödlan är tråkig och spelet är inte särkilt bra tekniskt. En besvikelse.   Visst, Dreamcast är en fantastisk maskin. Men vi saknar något. Inget av spelen är banbrytande, som Ridge Racer när Playstation släpptes eller Mario för Nintendo 64.
  Men ingen fara. Maskinen kan mycket mycket mer. Sega Rally 2, Sonic Adventure, Codename: Veronica och Blue Stinger är bara några lovande titlar som kan bli jättesuccéer. Dreamcast släpps i Sverige i september 1999 och Sony och Nintendo har all anledning att vara oroliga. Playstation och Nintendo 64 är ingen match för Dreamcast.
  Framtiden är verkligen här – i alla fall i Japan.
  

Fakta om Sega...
Sega bildades 1965 och gör såväl arkadspel till spelhallarna som dator- och tv-spel.
De senaste åren har varit tuffa efter floppen med Saturn. Spelarna valde Playstation i stället på grund av obefintlig marknadsföring och för högt pri
Segas tv-spel i Sverige:
Master System 1987, Mega Drive 1990
Game Gear 1991, Mega CD 1993
32X 1994, Saturn 1995,
Dreamcast September 1999
...och om Dreamcast
RISC-processor på 200 MHz.
16 Mb RAM, 8 Mb videominne, 2 Mb ljudminne.
12X cd-spelare med plats för 1 Gb på skivorna.
En hel hög läckra effekter är inbyggda; light-sourcing, anti-aliasing, dimma, bumpmapping och 64-kanalers 3d-ljud. De krångliga uttrycken betyder i korthet: Man kan göra supersnygga spel.

Toppen och Botten
Bäst och sämst på nätet just nu, med Jessica Ritzén.
NÄTGUIDEN: Dan före dan... Anders Hvidfeldt rusar fram i julruschen.

Veckans it:
Roliga tips som bara kostar lite jobb
...och lite väntan
Superspelet
Aftonbladet har testat framtidens tv-spel med supergrafik.
Världens enklaste html-skola
Del 5: Jobba med tabeller.
Att ha (data-) åldern inne
Aftonbladet har träffat fyra riktiga seniorer.
KRÖNIKA: E-post och icq - en revolution för kärleken
Läs och diskutera Emma Rosts nätkrönika.