Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 13 DECEMBER 1998
  

Länkarna syr ihop din sajt med resten av nätet

Del 4

En enkel sida med bara information blir aldrig något på nätet.
  Med länkar kan du lätt skapa intressanta kopplingar med resten av din sajt och framför allt – med resten av internet.
  Och du, det är busenkelt!
  Redan 1963 myntade amerikanen Ted Nelson uttrycket hypertext som också låg till grund för det som är så typiskt för internet, att information är länkad kors och tvärs.
  Med länkar kan du låta en knapp leda vidare till en annan sida på din sajt, eller till en helt annan sajt. Länken kan också bestå av en text eller en bild.
  
GÖR DIN FÖRSTA LÄNK
Vi utgår från Netscape Composer (ingår gratis i Netscape Communicator). Vi gör först en länk av ett ord som leder till en annan sida på din sajt. Din sajt måste då bestå av minst två html-sidor som vi kan länka till varandra. Var noga med att båda sidorna ligger i samma mapp på hårddisken.
Öppna en html-sida i Composer där du vill göra en länk. Utgå gärna från sidan vi har byggt i de tidigare avsnitten. Men du kan också göra en ny sida.

Markera ett ord som du vill göra till en länk genom att klicka och dra med muspekaren med vänsterknappen.

Högerklicka på markeringen och välj »Skapa länk med hjälp av markerade...« i menyn som kommer upp.
Skriv in namnet på sidan du vill länka till i dialogrutan som dyker upp. Alternativt kan du klicka på knappen »Välj fil« och bläddra dig fram till sidan direkt. Klicka sedan på ok.
  Du kan göra samma sak med bilder. Markera till exempel en knapp som du har lagt in som en bild på hemsidan och upprepa stegen ovan.
  Enkelt, va?

GÖR SIDAN FÖR HAND
Istället för att göra länkarna med hjälp av ett hemsidesprogram kan du göra dem direkt i html-koden som bygger upp webbsidan. Är du osäker på hur html-kod fungerar, rekommenderar vi dig att titta i del 1 av html-skolan (finns på Aftonbladet på nätet).
  En länk i sin enklaste form ser ut så här i html-koden:
<A HREF="intressen. html">Intressen</A>
  Här länkas ordet »Intressen« till sidan intressen.html genom attributet HREF. Allt som står innanför A-märkena blir en länk. Vill du länka ett ord i ett textstycke till en annan sida, kan det se ut så här:
<P>Läs om mina <A HREF="intressen.html">intressen</A>.</P>
  Vill du göra en meny med menyknappar, länkar du menyknapparna som består av bilder. Bilder kan du läsa mer om i del 3 av html-skolan. Det enda du behöver komma ihåg när det gäller bildlänkar är att bilden omges av elementet A. Så här:
<A HREF="intressen. html"><IMG SRC="intressen.gif"BORDER= "0"></A>
  Innanför A-märkena finns IMG-märket för att infoga en bild, och bilden som ska in på sidan heter intressen.gif. Attributet BORDER säger här till webbläsaren att det inte ska finnas någon ram runt bilden.

ÖVERKURS
Istället för att sidan som du länkar till öppnas i en och samma webbläsare, kan du låta länken öppnas i ett eget webbläsarfönster. Det är ett vanligt sätt att göra länkar på som leder ut från den egna sajten. Du anger ett så kallat mål för länken. Vi bygger vidare på länkkoden i det översta exemplet:
<AHREF="http://www.i dg.se/ iworld"TARGET="blank">Internet world</A>
  Här är länken satt till tidningen Internetworlds sajt och texten som visar länken är Internetworld. Målet definieras i TARGET="_blank" och är bara att lära sig.
  Nu är det bara att hugga tag i din sajt och väva ihop den med resten av internet. Kanske en meny på din sajt skulle sitta fint?
  Nästa söndag får du lära dig det ballaste hittills!

Björn E Olsberg
/teknisk redaktör på Internetworld

Gå till förra html-lektionen. Del3


NÄTGUIDEN: Barriga fakta Daniel Bergsten surfar med dig i juletid.
Veckans it:
Här är årets bästa spel
Vi har satt plus på 44 av dem.
Köpa klapparna på nätet
.Du har fortfarande några dagar på dig.
Världens enklaste html-skola
Del 4: Lär dig länka
KRÖNIKA: Skydda det fria ordet på nätet - i grundlagen
Läs och diskutera Mikael Pawlos nätkrönika.