Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 20 SEPTEMBER 1998
 

Så kan du surfa snabbare
Här är alternativen till din vanliga modemuppkoppling


Parabol eller kabel? Vill du en snabbare internetuppkoppling? Kolla vår kartläggning av de tekniker som finns. Eller stäng av bilderna och surfa bara textbaserat.
Foto: PER BJÖRN
Känns det som om du vadar i sirap när du surfar?
  Är din dator otäckt seg?
  Följ då Aftonbladets tips om hur du får upp hastigheten på din internet-
uppkoppling.

  Om några år kommer den vanliga internet-
uppkopplingen via telefonnätet i princip vara försvunnen. Då är det helt nya lösningar som gäller.
  Redan nu är det möjligt att surfa via kabeltv-nätet. Snart kan du helt säkert koppla upp dig via elnätet.
  ISDN, den mest kända lite snabbare uppkopplingen mot internet, är redan på väg ut.
  I framtiden kommer det vara andra system som till exempel ADSL som gäller. ADSL är upp till 36 gånger snabbare än ett vanligt modem.
  Just nu pågår försök med att använda ADSL kommersiellt bland annat Göteborg och Stockholm. De ska utvärderas nästa sommar.
  Först efter det kan det nya systemet bli tillgängligt för vanliga användare.
  Här nedan får du alternativen som är snabbare än din vanliga modemuppkoppling
Malin HendriksenVia satellit
Hur: När du får information till din dator går den från telebolaget till kaknästornet via satellit till din parabol. Ska du skicka information är det fortfarande den vanliga vägen via telefonledningarna.
För vem: Väldigt bra för dig på landsbygden som inte kan få en traditionell ISDN-uppkoppling. Tele 2 erbjuder satellituppkoppling i Sverige.
Utrustning: Du måste ha en pc och ett speciellt kort för satellituppkoppling. För maximal hastighet krävs ett 33.6 kbits-modem per sek och en parabolantenn.
Kostnad: Paketpris 1995 kronor. Anslutningsavgift 250 kr. Månadsavgift 195 kr. Minuttaxa 43/23 öre plus uppkopplingsavgift 40 öre.
Snabbhet: 200 till 400 kbits per sekund.
Annat: Du kan titta på tv samtidigt som du surfar.

Via ISDN
Hur: ISDN är digital överföring av information till skillnad mot analog som man använder i vanliga internetabonemang. Man använder samma teleledningar, men signalerna går från och till din dator via en speciell ISDN-telestation.
För vem: Enligt bolagens utträkning borde 90 procent av Sveriges befolkning kunna få ISDN till standardpris. De som inte kan det är de som bor långt från en telestation ute på landsbygden. Flera av de stora internetföretagen erbjuder ISDN-uppkoppling.
Utrustning: Man behöver en terminaladapter, som är ungefär samma sak som ett modem, och ett speciellt ISDN-kort till datorn.
Kostnad: Olika för olika bolag. Ring din leverantör och hör efter.
Snabbhet: Det finns två kanaler på vardera 64 kbit per sekund.
Annat: På grund av att det finns två linjer så kan man både prata i telefon och surfa.

Via kabeltv-nätet
Hur: Kabeltv-bolaget byter ut ditt antennuttag så att du får ett med tre ingångar istället för dagens två. I det tredje, det så kallade multimediauttaget kopplar du in din dator. Via kabeltv-nätet kommunicerar du sedan med den närmsta kabeltv-stationen och kommer på så sätt ut på nätet.
För vem: För alla som har kabeltv. Problemet är bara att din fastighetsägare måste investera i grundstrukturen.
Utrustning: Du behöver en hyfsat modern dator. Ett speciellt kabeltv-modem och ett nätverkskort.
Kostnad: Varierar beroende på leverantör. Modemet kostar cirka 2500 kr. Telia har till exempel två olika taxor en med en fast kostnad på ca 400 kr per månad och fri användning, och en annan med ca 200 kr och kostnad per minut på antingen 23 öre eller 11,5 öre beroende på tidpunkt.
Snabbhet: Mellan 67 kbit och 6 Mbit per sekund.
Annat: Kan också användas till interna nät i hyreshus, där man till exempel kan boka tvättstugan. Blockerar inte telefonledningen.

Via radiolänk
Hur: På taket till ditt hus sätts en antenn som kommunicerar med en basstation via radiovågor. Från basstationen finns sedan en vanlig ISDN-uppkoppling mot nätet.
För vem: I första hand för företag. Men inget hindrar till exempel en bostadsrättsförening att koppla upp sig. Fungerar förts och främst i tätort. Till exempel Tele 2 har en ISDN-uppkoppling via radio.
Utrustning: Förutom en hyfsad dator, behövs en router, en slags modem som klarar flera användare, en ledning upp till en antenn som är placerad på taket eller balkongen. Det behövs också en signalomvandlare som gör att routern förstår informationen som kommer från antennen.
Kostnad: 4595 kronor för ett företagspaket. Abbonemangskostnad mellen 345 0ch 395 kronor. Och runt 16 öre per minut.
Snabbhet: Upp till 128 kbit per sekund. 64 per kanal.
Annat: Telia äger alla telefonledningar. På det här sättet kommer andra telebolag förbi deras monopol utan att bygga upp ett eget system och kan sätta egna priser.

Några andra tips
Ta bort bilderna.
  I Netscape Navigator går du in i menyn View, väljer preferences och advanced och klickar bort automatically load images.
  I Internet Explorer går du in view-menyn, väljer options, tar fliken appearance klicka bort show pictures, play sound och show animations.
Så här lång tid tar det att ladda hem en 100 Kbyte stor bild med de olika uppkopplingarna:
modem 33,6 kbit/s 25 sek
modem 56 kbit/s 17 sek
isdn 64 kbit/s (1kanal) 13 sek
isdn 128 kbit/s (2kanaler) 7 sek
satellit 400 kbit/s 2 sek
kabeltvnät 6 Mbit/s 0,15 sek

Surfa när andra inte gör det. Kolla när det är minst belastning hos din leverantör och ge dig ut på nätet då.
Ta bort reklamen. På mac kan du använda ett program som heter Webfree och kan köpas på http://www.falken.net/webfree/
  På pc kan man använda ett program som heter Intermute. Det finns på http://www.intermute.com
  Båda programmen är shareware, så man kan alltså ladda hem och testa dem innan man bestämmer sig för att köpa. Båda kostar ca $20, alltså runt 160 kronor.