Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
FREDAG 29 DECEMBER 2000
 
 

WEBBKRÖNIKAN

Internet en revolution för sportfantaster
VECKANS KRÖNIKÖR
Benjamin Thorén är sportredaktör på aftonbladet.se och inbiten Hammarby-fan

För inte så jättelänge sen var jag i ett hotellrum på Sicilien med en ilsken transistorradio som vägrade låta mig lyssna på Sveriges Radios utlandssändningar.
  Hammarbys hockeylag hade samma dag spelat en viktig match.
  Dagen efter när vi mellanlandade i Köpenhamn hittade jag äntligen en svensk tidning.
  Men det var en riksupplaga och division ett-hockey var inte förstasidesstoff precis. Tyvärr för mig inte stoff för någon sida alls.
  Det var bara att hålla sig till tåls.

Något mer nyligen var jag på Disneyworld i Florida samtidigt som Hammarby spelade en viktig bandymatch och en lika viktig hockeymatch.
  Alla hammarbymatcher är viktiga. Bara så ni vet.
  Att få höra hurtiga amerikanska julsånger från dolda högtalare i blomsterrabatter i 30-gradig värme i mitten av november, var ganska absurt.
  Då kändes det nästan naturligt att gå fram till en dator och kontrollera Jonas Claessons tredje mål i en svensk bandymatch på andra sidan jordklotet.
Det är inte alls länge sen jag övervägde att tillbringa en smällkall vinternatt i Köping med plugget dagen efter, bara för att det inte gick några tåg tillbaka till Stockholm efter matchen. Text-tv fanns inte och man kunde inte lita på att radiosporten ens berättade slutresultatet.
  I nödfall kunde man ringa till en tidning sent på kvällen och eventuellt få resultatet fräsande i luren från en magsur reporter.

Nu finns text-tv. Eller så kan jag få telefon- eller sms-rapporter direkt från någon som ser matchen. Eller så kan jag surfa in på någon gästbok där det ibland finns skribenter som vet vad det står i matchen. Men det är bara början.
  För är man en riktig hardcore-supporter kan man surfa in på hockeyförbundets sida och följa matcherna direkt.
Målen och utvisningarna tickar fram automatiskt. Det är bara att välja match.
  Och man är bara en knapptryckning ifrån att kunna läsa laguppställningarna och två från att få reda på allt om den spelare som 18.23 in i andra perioden åkte ut för tripping. Från gjorda mål till procent vunna tekningar.

Och då snackar vi inte ens bara Elitserien, utan även allsvenskan - som är den näst högsta serien - och elitserien för juniorer.

Med en tillräckligt bra dator och mobiluppkoppling skulle jag kunna sitta på robinsonön och konstatera att bottenlaget Tierps Conny Strömberg just sänkt serieledarna NH90 (1,90 i vardagstal) från Nyköping med sitt 3-1 mål efter 19.09 i tredje utan assist.
  Allt detta inför 310 personer i Vegahallen i Tierp.

Med det viktiga tierpsmålet skulle jag kunna leva på ris i tio avsnitt till.
  Det ni, Buba, Linda, Edvard och alla andra gnällspikar...

Relaterade länkar
Svenska ishockeyförbundet - klicka på Online
Aftonbladets hanbollssida - här kan man hitta en liknande uppdatering om man är intresserad av elitserien i handboll.


epost: it@aftonbladet.se
fax: 08-56252837
växeln: 08-725 20 00