Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
 
 

Ge din telefon ett ansiktslyft


Vägen till underhållningen på mobilen går via nätet. Här hittar du allt det roliga. Men dela med dig - din mobil vill också ha kul med ett nytt utseende och nya ljud.

asa.erlandson@aftonbladet.se
När gav du egentligen din mobiltelefon en ansiktslyftning senast?
Ringsignaler: Första, och mest populära steget i mobiltelefonens egna ”gör-om-mig”. De flesta mobiler har ett tiotal ringsignaler att välja mellan. Men det kan vara kul att ha en alldeles egen. Antingen knappar du in ”noterna” för hand i telefonen, eller laddar hem en färdig ringsignal. Din favorit kanske tystnade tvärt efter schlagerfestivalen, men på din mobiltelefon kan den fortsätta spela. Om du vill.
Operatörslogos: Att ha operatörens namn i mobildisplayen är ju bara för trist. Den kan du byta ut mot massor av roliga så kallade operatörslogos, till exempel en liten hund, ditt favoritfotbollslag eller logotypen till den bästa rockgruppen. Ungefär som när du byter utseende på datorns skrivbord. Det finns massor att välja mellan.
Gruppgrafik: Du kan koppla en liten symbol till personerna i din telefonbok. När till exempel fikakompisen ringer visas en kaffekopp i displayen, är det älsklingen som ringer visas givetvis ett hjärta...
Bildmeddelanden: På vissa Nokiatelefoner kan du skicka små ikoner, bilder med dina sms. Men kom ihåg att det kostar mer än att skicka ett vanligt sms. Tänk på att det som går att göra på olika telefoner varierar, och de allra flesta tjänster är utvecklade för Nokiatelefoner. De flesta sajter som erbjuder tjänster för mobiltelefoner har listor på vilka telefonmodeller som kan användas. Där står också om du behöver ett särskilt program, till exempel SmartSMS, för att ladda hem det du vill ha. Många frågar efter mejltjänster för mobiltelefonen. Det finns varianter med sms som varslar om att du har fått nya mejl. Tyvärr är mejltjänsterna ganska bökiga och det kostar pengar att skicka sms fram och tillbaka för att hämta hem mejl till telefonen. Men det är ett alternativ för dig som inte har waptelefon.


Här hittar du finesserna


Spray
www.spray.se/mobil
Rita egna loggor eller välj ur topplistan bland de populäraste just nu. Lyssna på ringsignaler, som landsplågan ”Bamse”, innan du laddar hem dem. Här kan du också lägga in dina egna ringsignaler och loggor på sajten så att andra kommer åt dem. Du kan prenumerera på till exempel mattebryderier, nyheter eller på en daglig förolämpning (!) via sms. 20 gratis sms kan du skicka från sajten. Här finns också ett spel i cowboymiljö som du deltar i via sms. Du måste bli Spray-medlem (gratis). Själva tjänsterna kostar ingenting. Men många tjänster beställer du via ett sms som du får betala för själv.

Iobox
www.iobox.se
En massa kul: rita din egen logga i stället för operatörens trötta. Eller välj någon av de färdiga - varför inte en jättelång tax? Du behöver inget särskilt program, loggorna skickas direkt till dig via sms. Komponera egen ringsignal eller välja någon av de 65 som du kan lyssna på innan du tankar hem dem. Skicka sms och få nyheter till mobilen. Du kan också mejla och chatta med nallen. Om du skaffar en mejladress hos Iobox kan du få meddelande via sms till din telefon när du själv har fått mejl. Men du måste registrera dig och de flesta tjänster kostar pengar. Till exempel kostar en logga 1,38 kronor och en ringsignal 5,52 kronor.

Club Nokia
www.clubnokia.com
Medlemskap i Club Nokia är gratis för Nokiaägare. Tyvärr rätt roddig sajt men under ”Collections” hittar du det roliga. Här kan du skapa och ladda hem gruppgrafik och bildmeddelanden som du piffar upp dina sms med. Eller göra egna ringsignaler. Här kan du också spela de vanliga mobiltelefonspelen, som Snake. Tjänsterna kostar. Du måste köpa ett kort med 20 credits (finns hos de som säljer Nokiatelefoner) för cirka 50 kronor. En ringsignal kostar exempelvis 2 credits, och en gruppgrafik kostar 3 vilket dras från ditt kort varje gång du utnyttjar tjänsterna.

Halebop
www.halebop.com
Välj ringsignaler med till exempel Bob Marley och Village People som skickas gratis till dig via sms. Skapa egna loggor och gruppsymboler, skicka gratis sms från sajten. Här finns en rad tjänster som du kan prenumerera på via sms, så som nyheter och spel. Få besked till din mobiltelefon när någon mejlat till din hotmail. Du får dock bara besked om hur många mejl som trillat in. Du måste registrera dig. Själva tjänsterna kostar ingenting. Men många tjänster beställer du via ett sms som du får betala själv.


Här finns fler loggor och ringsignaler

www.nokialogos.com
590 loggor att ladda ner gratis. Bilmärken, seriefigurer, stjärntecken bland mycket annat. Massor av ringsignaler, från ”Gubben Noa” till ”Where the wild Roses grow”. De är gratis, du betalar bara för den tid det tar att ladda hem dem. Du behöver ett särskilt program för att skicka loggor och signaler till din telefon som du kan ladda hem från sajten och använda fritt i tio dagar.

nokiatricks.com
Späckad sajt med över 2 000 färdiga logotyper. Ingen som faller dig i smaken? Skicka in din egen, hemmagjorda logga. Instruktioner och program för att skapa loggan finns på sajten. Fritextsök i databasen med över 1 000 ringsignaler. Lyssna och ladda hem. De är gratis, du betalar bara för den tid det tar att ladda hem dem. Du behöver ett program för att skicka loggor och signaler till din telefon som du kan ladda hem från sajten och använda fritt i tio dagar.

www.yourmobile.com
Massor av ringsignaler som du skickar direkt till din telefon. Du kan skicka 10 signaler gratis per dygn.


Men vi som har Ericsson då...?

De flesta tjänster är utvecklade för Nokiatelefoner. Alla med Ericssontelefoner ska inte känna sig utanför. Här hittar du melodier från kända artister, filmer och tv-serier som du knappar in själv:
www.melodyjunkyard.com
mobile.ericsson.com:80/spg. asp?template=Melodies
www.m.kth.se/m97_rai/ring.html
home.swipnet.se/~w-41582/ signaler.html

Spela mobilspelen på nätet
Nokia - Snake II, Rotation, Racket och Opposite:
www.nokia.com/ clubnokiagames
Philips - Bricks, Smiley och Puzzle:
www.pcc.philips.se/amuseme/gamezone.html


LÄS MER:
Ladda din nalle med nöje
Han vill göra ditt mobila liv roligare


epost: it@aftonbladet.se
fax: 08-56252837
växeln: 08-725 20 00