Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
 
 

Allt du behöver är 18 sajterpeter.grensund@aftonbladet.sePortaler/startsidor

Det finns egentligen bara två svenska portaler som håller måttet som startsidor, Passagen och Spray. Båda erbjuder allehanda gratistjänster som mejl, hemsideutrymme, väderprognoser, nyheter och liknande.

1 Spray
www.spray.se
Drivs av: Spray Ventures och Investor står bakom Spray Network som i sin tur driver flera portaler runtom i Europa, däribland Spray.se.
På nätet sedan: Januari 1999.
Omdöme: Till skillnad från Passagen pulserar Spray av liv, framåtanda och kreativitet - Spray verkar onekligen ha kopplat greppet om den unga publiken.
Bäst: Sajten har de vanliga bastjänsterna och TT bidrar med nyheterna. Men det är nöjesdelen som är den stora publikmagneten. Samarbetet med bland annat tjejtidningen Darling, softkoppleritjänsten Skunk och gaytidningen Sylvester lockar till besök.

2 Passagen
www.passagen.se
Drivs av: Passagen ingår i portalnätverket Scandinavia Online, ägt av bland andra Schibsted, Telia och Telenor.
På nätet sedan: 1996.
Omdöme: Passagen må vara föregångare för många svenska portaler men har än så länge inte kontrat när Spray lanserat tjänster av lättare karaktär som gratis sms, nerladdning av mp3 med flera.
Bäst: Passagens styrka är den seriösa framtoningen och filarkivets många nödvändiga basprogram. Portalens sökmotor Evreka har bra koll på svenska sajter och CNN levererar nyheterna.

Offentlig service

Visserligen finns det en offentlig superportal som har hand om det mesta du kan tänkas behöva, SverigeDirekt. Men flera statliga verk har lärt sig utnyttja nätets naturliga serviceegenskaper och skapat sajter och tjänster som är ledande i Sverige i dag.

3 RSV
www.rsv.se
Drivs av: Staten.
På nätet sedan: December 1996.
Omdöme: Riksskatteverket har alltid varit bra på...skatter, och på nätet är servicen total där du kan provdeklarera och få dina bilförmånsuppgifter uträknade.
Bäst: Helheten. Tröttnar du på skatteinfon och hellre letar upp ett nytt hem så finns kronofogdemyndigheternas auktionsobjekt utlagda med all nödvändig info: läge, skick, bostadsyta, marknadsvärde, visningsdatum och så vidare. Man häpnar.

4 PRV
www.prv.se
Drivs av: Staten.
På nätet sedan: 1995.
Omdöme: Patent- och registrerinsverket kan göra livet lättare även för medelsvensson. Särskilt om du tröttnat på att heta Svensson. Det är här du kan ansöka om att få byta namn till Ladulås, Anckarström, Grensund eller vad som nu faller på läppen. Fast inte alla namn godkänns. Den som ansökte om att få heta Brunstgnägg fick avslag...
Bäst: Patent- och registreringsverkets lösning, med en guide som ger dig råd och förslag om hur du till exempel startar eget företag, är genialisk!

5 AMV
www.amv.se
Drivs av: Staten.
På nätet sedan: November 1995.
Omdöme: Kanske den sajt i Sverige som nått längst när det gäller att matcha ihop (dejtingsajterna i all ära...) personer.
Bäst: Förutom att leta efter lediga jobb och förslag på utbildningar kan du i sökandebanken visa upp dig själv för intresserade arbetsgivare. De kan å sin sida hitta någon med vissa egenskaper. Bra bonustjänster är förslagen på hur du bör formulera dina meritförteckningar och personliga brev.Tjänster

6 Gula sidorna
www.gulasidorna.se
Drivs av: Telia Infomedia Reklam AB.
På nätet sedan: 1998.
Omdöme: Den ser inte mycket ut för världen men borde vara ett riktmärke för hur papper bör anpassas till webb. Sökningen känns igen från originalet - slår du till exempel på ”restauranger” i Sundsvall ploppar en lista över tänkbara lunchställen upp på skärmen.
Bäst: Det roliga börjar när sökningen är klar och du med med några klick får vägbeskrivningar, en länk till hemsidan och restaurangen utplacerad på en zoombar stadskarta. Bland annat.

7 Biljettdirekt
www.torget.se/biljett_direkt
Drivs av: BiljettDirekt Sverige AB.
På nätet sedan: 1997.
Omdöme: Det är Biljett direkt som gäller när du ska köpa plåtar till sommarens konserter och evenemang. De halvtimmeslånga telefonköerna är sköna att slippa, men allt går att förbättra. Det borde vara självklart att redan on-line få veta att en konsert är slutsåld. Dessutom är layouten och upplägget något ålderdomlig och omständlig.
Bäst: Jämfört med konkurrenten Ticnet är utbudet digert.

8 Pricerunner
www.pricerunner.com
Drivs av: Krister Arwin och Magnus Wiberg, uppbackade av engelska NewMedia Spark.
På nätet sedan: Juli 1999.
Omdöme: IT-bilagan korade tidigare i år Pricerunner till bästa svenska shoppingagent. Det finns ingen anledning att omvärdera det beslutet. Här är det i första hand låga priser som kartläggs. Du kan även jämföra olika varors prestanda och fakta. Lätt och smidigt.
Bäst: Nu när det är ett helsicke att springa mellan försäljningsställen och jämföra priser är Pricerunners koncept en gudagåva.

9 Netdoktor
www.netdoktor.se
Drivs av: Netdoktor.se är ett av sex bolag i Netdoktor Holding, som backas upp av danska och tyska investerare.
På nätet sedan: November 1999.
Omdöme: Att beställa en tid hos läkare eller bara försöka få ett medicinskt råd via telefon har blivit ett dagsprojekt. En oberoende doktor på nätet är kanske den mest klockrena tjänst som dykt upp på sistone. Drygt 30 läkare skriver, befriat från medicinlingo, artiklar om senaste rön och ger svar på läsarnas frågor.
Bäst: Sajtens fakta-avdelning med bland annat lexikon för sjukdomar och läkemedel förstärker Netdoktors seriösa framtoning.

10 Nummerupplysningen
www.nummerupplysningen.com
Drivs av: Aktiv IT.
På nätet sedan: 1997.
Omdöme: En galant sajt som länkar vidare till nummer- och e-postregister världen över. Det absurda är att det är lättare att leta upp gamla kompisar som flytt till Kalifornien än hitta kusinens nummer i Umeå.
Bäst: Tjänsten funkar! Det är en wow-känsla att hitta rätt.

11 Svensk adressändring
www.adressandring.se
Drivs av: Staten.
På nätet sedan: 1997.
Omdöme: I bland skulle man vilja flytta oftare, bara för att få chansen att surfa in på Svensk adressändrings sajt, knappa in sin nya adress och beställa eftersändning. Här är ”En-tjänst-per-webbplats”-konceptet förädlat på bästa vis.
Bäst: Är att det här finns ett smart och användarvänligt gränssnitt.

12 NE
www.ne.se
Drivs av: Bra Böcker, som ingår i den multinationella koncernen IMP.
På nätet sedan: Maj 2000.
Omdöme: Nationalencyklopedien sprider sig över 23 textpackade band och fyller mer bostadsyta än du kanske önskar. Den smidigare nätvarianten är än mer faktaspäckad med drygt 250 000 artiklar att söka bland.
Bäst: Priset. 400 kronor per år ett lågt pris att betala för ett helt uppslagsverk - och plats över i bokhyllan.Nöje

Utbudet av nöjessajter på nätet är enormt. Varje webbplats värd namnet har en recensionsfrossande nöjesavdelning att visa upp. Dagstidningar, månadstidningar och renodlade nätpublikationer slåss om uppmärksamheten... Men var du än väljer att läsa om nöje så finns det alltid en institution som har koll:

13 Nöjesguiden
www.nojesguiden.se
Drivs av: Nöjesguidens Förlag MSG AB.
På nätet sedan: 1995 (ny layout i dagarna).
Omdöme: Den bara finns där och det känns som om den alltid har funnits där. Nöjesguiden har blivit en institution i svenskt nöjesliv - även om den på papper bara är en storstadstidning.
Bäst: Nätupplagan ger dig totalkoll på allt som händer... står det inte i Nöjesguiden så finns det inte. Punkt.Medier

Nästan alla tidningar har numera en egen webbplats och på var och varannan portal matas nyheter ut från CNN, TT eller AP. Det är alltså inga större problem att hålla sig a´jour med omvärlden eller läsa favoritblaskan på nätet.

14 Kiosken
www.esperanto.se/kiosk
Drivs av: Esperanto-förbundet.
På nätet sedan: 1996.
Omdöme: Det här är den enda renodlade länksidan som sitt påvra utseende till trots är något så ovanligt som unikt - i alla fall på den svenska webben. Kiosken är inte uppbackad av skattepengar eller penningstinna IT-visionärer, men väl av Svenska esperantoförbundet som samlat ihop tusentals länkar till tidningar runtom i världen.
Bäst: Lika enkelt att klicka sig fram till senaste nytt från Filippinerna i Manila News som till Mora Tidnings bevakning av cykling. Pressbyrån ligger i lä.

15 Sveriges radio
www.sr.se
Drivs av: Sveriges Radio AB.
På nätet sedan: Augusti 1995.
Omdöme: Det tog tid innan SR-folket förstod att radio gör sig utmärkt även i efterhand. Många ljudfiler från en mängd program finns att ladda ner i real audio-format.
Bäst: Dokumentärer, debatter och Kjellemans möte i Pippi Rull med sverigedemokraterna är några godbitar. Och att kunna lyssna lokala kanalen när man ärLänksamlingar

16 Catweb
www.catweb.nu
Drivs av: Catharina Claesson.
På nätet sedan: 1997.
Omdöme: Nätet skulle bli ack så enkelt att hitta på om alla hade länkparadiset Catweb som startsida.
Bäst: Sajten är föredömligt nerskalad och lätttillgänglig.

17 Sverige direkt
www.sverigedirekt.riksdagen.se
Drivs av: Staten.
På nätet sedan: 1997.
Omdöme: Den här sajten har allt. Och det den inte har, finns via länk. Från Sverige direkt hittar du hela det offentliga utbudet.
Bäst: Perfekt för den som inte vet vad den letar efter. Man får en känsla av att hela Sverige finns om hörnet.

18 Kulturnät Sverige
www.kultur.nu
Drivs av: Staten.
På nätet sedan: Juni 1997.
Omdöme: Stora som små, extrema som mainstream - nära 5 000 kulturyttringar av alla de slag finns länkade från Kulturnät Sverige.
Bäst: Att du kan prenumerera på nyhetsbrev och få tips på diskussionsgrupper.

LÄS MER:
Allt du behöver på nätet
... och lär dig att använda sökmotorn


epost: it@aftonbladet.se
fax: 08-56252837
växeln: 08-725 20 00