Foto: MIKAEL GUSTAVSEN (Bilden är ett montage)
Tjäna pengar på
din hemsida


Här finns banner- annonsörer
Flycast. Stor, internationell med höga krav: Minst 20 000 besökare per månad och eget domännamn. Betalar å andra sidan bra.
www.
flycast.com


Valueclick. Har inte så höga krav, men betalar lite sämre: 1 till 1,50 kronor per klick.
www.
valueclick.
com


Eads. Betalar dåligt (80 öre per klick) – men chansen att din sajt blir accepterad är stor.
www.
eads.com


Här hittar du partnerprogram
Tradedoubler. Nystartat svenskt företag, med ganska få nätbutiker. Här kan du räkna ut hur mycket du kan tjäna på att bli en samarbetspartner.
www.
tradedoubler.
com


Amazon. Den amerikanska nätbokhandeln har ett eget samarbetsprogram.
www.
amazon.com/
associates


Commission junction. Förmedlar samarbete med 490 olika e-handelsplatser i USA.
www.
cj.com


Associate-it. Botanisera bland 1 832 samarbetsprogram.
associate-
it.comLåt din sajt dra in pengar åt dig – utan att du behöver göra många handtag själv.
Satsa på att sälja annonsplats.


johan.furusjo@aftonbladet.se
Det finns två populära sätt att dra in slantar på sin sajt: man kan antingen lägga ut reklam i form av banners, eller gå med i ett så kallat affiliate-program.
Banners är den klassiska formen av reklam på internet – du har säkert sett annonserna många gånger. De ligger ofta som block längst upp på en sida, och när man klickar på dem kommer man vidare till annonsören.

Gå via reklamföretag
Det enklaste sättet att få banner-annonser till din hemsida är att surfa till ett företag som bara sysslar med att köpa reklamplats. DoubleClick och Advertising.com är några sådana – och du kan läsa om fler i spalten här intill.
Så här funkar det sedan hos reklamplatsföretagen:
Du anmäler att du är intresserad av att få annonsörer. Företagen kollar på din sajt och bestämmer om den är lämplig för dem att annonsera på.

Bannern måste kodas
De flesta utländska annonsföretag kräver till exempel att hemsidorna ska vara på engelska och att den ska ha ett visst antal besökare.
För att bannern ska synas hos dig måste du kopiera in en snutt html-kod på din hemsida. Exakt hur du ska göra får du reda på när du anmäler dig hos annonsföretagen.
Sedan är det bara att vänta på pengarna.
Du får betalt för varje gång någon av dina besökare klickar på annonsen. Oftast rör det sig om mellan en och tre kronor per klick, och pengarna brukar skickas ut som check med vanlig post.
Så till den andra metoden: affiliate är engelska och betyder ungefär ”göra till filial”, att ingå ett samarbete.
I praktiken handlar det om att små, specialinriktade sajter blir återförsäljare för internetbutiker genom att länka till
erbjudanden som de har.
En tennisklubb som har en hemsida kan till exempel ha länkar till en sportbutik som rear ut tennisskor eller till en nätbokhandel med specialpris på tennisböcker. Metoden är bra för båda parter – butikerna når lätt sin målgrupp, och tennisklubben får en hemsida med fler tjänster till sina besökare.
Betalningen till ”affiliates”, samarbetspartners, fungerar ungefär som med banners – men går lite längre. Man får lite betalt för varje gång en besökare klickar på annonslänken och ännu mer pengar om besökaren verkligen köper något på e-handelsplatsen.

Partners på svenska
Det finns flera företag som erbjuder samarbetsprogram, bland annat svenska Tradedoubler. För att bli samarbetspartner gör du på ungefär samma sätt som för att få bannerannonsörer:
Anmäl att du är intresserad och vilken typ av butik som passar just din webbplats. Vänta på att e-handelsplatsen godkänner dig som samarbetspartner, och lägg sedan in en html-kodsnutt på din sajt.
Hur mycket pengar du kan tjäna på samarbetsavtal och banners beror förstås på hur många besökare du har, och om de handlar något. Men ett par tusen kronor i månaden är inte orimligt om du har en attraktiv webbplats.