Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
  

Hälsosajter

Sveriges 23 bästa hälsosajter Aftonbladets lista över de bästa sjukvårds- och friskvårdssajterna.

Kunskap om hälsa och sjukvård
http://www.infomedica.se är en sajt som ägs av Sveriges landsting och Apoteket. Infomedicas syfte är bland annat att göra patienter och anhöriga trygga och väl förberedda inför mötet med vården.

Rediga Apoteket
Apoteket kan man alltid lita på. De har en trovärdig och informativ sajt på adressen http://www.apoteket.se.

För kropp och själ
http://www.kroppsjournalen.com hittar du bra information för kropp och själ. Fakta om alla möjliga sjukdomar.

Sajt med sjukvårdsupplysning
http://www.vitea.se är en hälsosajt med egen sjukvårdsupplysning. Har också medicinsk inforamtion och symtomguide.

Vad äter du till lunch?
Dietisten Jaroslava Vagner Svensson har en sajt som heter http://www.dietist.com. Där får du massor av tips om nyttig mat och vad du ska äta för att gå ner i vikt. Jaroslavas jobbar också på PrimaVi där hon man kan prenumeraera på hennes dagliga nyhetsbrev.

Ett prima liv
http://sverige.primavi.com hette tidigare Primalivet. Innehåller information, nyheter och teman på olika ämnen. Har en bra ordlista. PrimaVi produceras av Medical Link.

För proffsen
http://www.medicallink.se hittar du information för proffsen. Det vill säga de som jobbar med sjukvård och hälsa. Dagliga nyheter och söktjänst.

Lär dig musklerna
http://www.frisknet.com är en bra hälsoguide, med muskelskola. Här hittar du utbildningar och utövare av olika massageformer.

Träning i amerikansk anda
Phys är en amerikansk sajt om träning, kost och bantning. Tips och råd för hur man får en snygg kropp. Ingen sida man vill rekomendera träningsnarkomaner, men för alla andra är den bra. http://www.phys.com

Familjesajt om hälsa
Amerikanska HealthAtoz.com kallar sig en "familje-hälsosajt". Innehåller råd och tips för barn, män, kvinnor och pensionärer. Har en hälsosökmotor. http://www.healthatoz.com

Så separeras ett ägg
http://food.homearts.com/ finns en matlagningsskola med rörliga bilder. Där visas filmen om hur äggvita skiljs från gula och en vass dokumentär om knivar. Recepten innehåller skumma mått som cup och tablespoon men på http://www.pierecipe.com/conversions.asp finns en omvandlingstabell.

Sällskap i köket
Känns det ensamt i köket kan du hälsa på hos Don på http://www.donskitchen.com/ . Han är en vanlig kille som lagt ut sitt kök på nätet, till och med direktsända bilder från spisen. Dons nätnyhetsbrev med recept kan du beställa hem gratis.

Recept i seriebubblor
Du som helst läser text som finns i pratbubblor går direkt till Cheap Thrills Cuisine på http://www.artattak.com/. Där är alla recepten utformade som tecknade serier.

Chat för psykiskt sjuka
http://www.rsmh.se/ har Riksförbundet för social och mental hälsa en hemsida med stöd, råd, nyheter och chat för svenskar som lider av psykiska sjukdomar.

Om konsten att skiljas
På den USA- sajten http://www.divorcesupport.com/ finns råd i en av de allra vanligaste krissituationerna – skilsmässa. Här finns artiklar om allt från direkt krishantering när förhållandet spricker till goda råd om hur man gör situationen lättare för barnen.

Vad kan vänner göra?
Vad gör man när den man älskar bara gråter? Goda råd för bekymrade vänner till deprimerade personer finns på
http://www.have-a-heart.com/help-a-friend.html

Månadens grönsak
På adressen http://www.vegetarian.se/ lägger Svenska vegetariska föreningen ut såväl porträtt på månadens grönsak som månadens recept. Dessutom finns bra förklaringar på vad de olika formerna av vegetarianism innebär.

Grön och fruktig bok
Frukt- & gröntfrämjandet har en egen kokbok på nätet på adressen http://www.fruktogront.se/recept/. Inte bara gröna rätter utan också fisk och kött med gröna och fruktiga inslag.

Vegetarisk parlör
För en internationell utblick, gå in på http://www.ivu.org /. Här har International Vegetarian Union lagt ut recept på veg-mat från hela världen. Här finns också en elektronisk parlör med veg-fraser på olika språk. På mandarin säger man till exempel ”wo chi su” och menar ”jag är vegetarian”. Osäker på uttalet? Klicka på frasen så spelar datorn upp hur det ska låta.

Glassigt herrmagasin
Den amerikanska tidningen Mens Fitness går att komma in på via adressen http://www.mensfitness.com/ Där finns artiklar om sport, sex, hälsa, muskler och relationer med glassiga bilder till.

Stöd till mansrollen
http://www.vix.com/menmag/ ligger Mens Web. Det är en hemsida vigd åt männen och mansrollen. Här presenteras de senaste psykologiska forskningsrönen och det finns gott om chat-tillfällen. Här finns också stöd för män som misshandlas av sin partner.

Kontakta mansdoktor
Mår du inte bra så finns mansdoktor på nätet. På http://www.androlog.se/ svarar andrologen Björn Lundquist på frågor om mäns hälsa.

Säker matlagning
Mår du inte bra? Något du ätit, kanske? På adressen www.slv.se presenterar svenska Livsmedelsverket goda, kortfattade råd för säker matlagning.

Hitta snusket i köket
En helt ny hemsida lär i stället ungdomar samma sak på ett mer lekfullt sätt. På www.matplatsen.nu får man veta allt om de läbbiga matbacillernas åstadkommer matförgiftningar. Dessa kunskaper används sedan i Horror Kitchen, ett spel där det snuskigaste matkrypet vinner.

In på basillskinnet
http://vm.cfsan.fda.gov/~mow/intro. html finns den totala överkursen. Här har amerikanska livsmedelsmyndigheter lagt ut ”The bad bug book”, den presenterar alla baciller, encelliga djur och virus en tallrik mat kan innehålla. Du får veta allt, till och med hur många flimmerhår de olika matkrypen använder för att förflytta sig i kalopsen.


Tipsa gärna om en bra hälsosajt