Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
1998
 

Kramp i handen? Stel i nacken?


Din personliga tränare Annelie Rosén, chiropraktor och sjukgymnast, leder vår multimediala data-gympa.
Foto: JOHAN SÖDERLUND

Nu kan du bli av med data-krämporna
Med hjälp av två data-anpassade uppvärmnings och stretchingprogram i rörliga bilder kan du gymnastisera direkt framför datorn.
Ta chansen och kurera din musarm och stela nacke.

DEL 1. Uppmjukning, för dig med [modem (28.8)]   [modem (56k)]   [snabbare uppkoppling]
Din personliga tränare, Annelie Rosén, visar och berättar hur du utför de bästa uppmjukningsövningarna, ackompanjerat av rogivande musik.
DEL 2. Stretching för dig med [modem (28.8)]   [modem (56k)]   [snabbare uppkoppling]
Avsluta övningen med data-stretching.
Hjälp! Skaffa RealPlayer för att se filmerna.

Data-gympan steg för steg

1. Börja med att göra cirklar med axlarna. Höj upp axlarna och rulla dem bak, ner och fram. Gör så stora rörelser som möjligt. Det räcker med fem cirklar bakåt och fem framåt. Rörelsen sätter igång blodcirkulationen i musklerna runt skulderbladen.

2. Knäpp händerna framför dig och rulla med handlederna. Gör "åttor" med händerna. Syftet är att du ska mjuka upp och "få igång" handleden. Arbeta i 15 - 20 sekunder.

3. Böj händerna uppåt och nedåt. Det här är ytterligare en övning för handlederna. böj upp händerna och pressa dem nedåt så mycket du kan. Arbeta med rörelsen i lungt tempo i 10 - 15 sekunder.

4. Mjuka upp fingrarna genom att sträcka ut dem och knipa ihop dem. Håll händerna framför dig, spreta med fingrarna och knyt ihop. Den här rörelsen aktiverar musklerna i underarmarna och i fingrarna. Arbeta i 15 - 20 sekunder.
Fortsätt med stretchingen