Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
1998-1999
 

  frågor&svar 
Du har frågorna - vi ordnar svaren.
  Den här sidan kommer med din hjälp att växa till att bli ett stort arkiv med frågor och svar på ämnen som berör många läsare. Din fråga kan också komma att publiceras i Aftonbladets Hälsa-bilaga som ligger ute i kioskerna varje lördag.
  Maila din fråga till halsa@aftonbladet.se Men, kom ihåg att vi inte kan besvara alla frågor.

  Vill du hellre skriva ett brev är adressen:
Aftonbladet Hälsa
105 18 STOCKHOLM
Märk kuvertet "frågor & svar".


 medicin 
Laser mot långsynthet?
Jag funderar på att operera ögonen med laser för att slippa glasögon. Men jag är långsynt. Finns det operationer för långsynta och vad kostar en sådan operation?
   Bertil Larsson, Gävle
   Med långsynt menas att du har svårt att se på nära håll. Förmodligen behöver du glasögon när du läser. Långsynthet är vanligtvis ett problem som kommer med åldern.
   Det finns några enstaka kliniker i Sverige, till exempel Tengroth-kliniken i Stockholm, som opererar med laser mot långsynthet.
   De flesta ögonkliniker vi talat med avstår från den typen av operationer. Men utvecklingen går framåt med en rasande fart. Inom en snar framtid kan det vara realistiskt att tro att resultatet av en operation mot långsynhet blir lika tillfredsställande som efter en operation mot närsynthet.
  
Källa: Aftonbladet Hälsa


 medicin 
Varför har jag ont i knät?
Jag är en tjej på 24 år som har haft ont i ett knä sedan januari 1997. Jag har använt kryckor på grund av värken sedan augusti 1997.
   Sommaren 1991 fick jag en stor muskelbristning i låret i det ben jag nu har ont i. Kan det vara den som gjort att jag nu har ont i knät?

   ”Lollo”
   Utan att ordentligt undersöka dig och eventuellt röntga knäleden finns det ingen möjlighet att uttala sig om orsaken till dina besvär.
   Givetvis kan en kraftig muskelbristning göra att man får en snedbelastning av knäskålen, men som sagt utan undersökning går det inte att med säkerhet säga något.
  
Källa: Björn Osbjer, specialist allmän kirurgi.

 medicin 
Vilka symptom ger struma?
Jag har hört att man antingen går ner i vikt eller upp av struma? Hur är det möjligt att till exempel gå upp i vikt?
  Syns struma i ett vanligt blodprov?
”A-H”

Struma betyder bara att sköldkörteln är förstorad.
  Förstoringen kan ha ett flertal olika orsaker, där enligt ”gammalt” jodbrist var den vanligaste, varför vi i dag har jodtillsats i vanligt bordssalt.
  Funktionen av sköldkörteln har inget alls med storleken på sköldkörteln att göra. Över- respektive underproduktion av sköldkörtelhormon kan enkelt mätas med ett blodprov.

Källa: Björn Osbjer, legitimerad läkare och specialist allmänkirurgi
 medicin 
Dricka alkohol under kuren?
Jag är en tjej på 23, som undrar om jag kan dricka alkohol när jag äter penicillin?
”Karin”

Det är inte farligt att dricka alkohol när man äter vanligt penicillin. Men man tål inte lika mycket när man har en infektion. Var därför måttlig.

Källa: Apoteket.
 medicin 
Kan nacken opereras?
Kan man operera diskbråck i nacken? Jag har hört att det inte läker upp i nacken, stämmer det? Har haft besvär i tre år.
”Peter”

Ja, men det görs bara om patienten har avsevärda besvär och smärtor så svåra att de hindrar sömn och arbete.

Källa: Professor Alf Nachemson, Sahlgrenska sjukhuset.
 medicin 
Vad är epiduralblockad?
Jag har svåra smärtor i ländryggen och har prövat flera olika smärtstillande preparat som jag dock blivit allergisk mot. Magnet-röntgen har visat vissa men inga alarmerande förändringar när det gäller diskar och kotor som kan ha med åldern att göra. Det skulle kunna förklara smärtan till en del. Jag har nu hört att man kan ge epiduralblockad mot ryggsmärtan. Vad innebär det och vad använder man för medel. Finns allergirisk med dem?
”Tacksam för upplysning”

Epiduralblockad är en metod som innebär att man bedövar ryggmärgsnerver, i det här fallet, i nedre delen av ryggen. Bedövningsmedlet injiceras i ryggen med en nål och läggs utanför den hårda hinnan som omger ryggmärgen, i det så kallade epiduralrummet. De substanser som används är Marcain (bupivakain) och alltmer nu ett nyare medel, Narop (ropivakain) och morfin. Risken för allergi, som utslag och flushes (rodnader), är låg med dessa medel. Epiduralblockad kan ges i samband med operation och förlossning och även vid långvarigare smärttillstånd.

Källa: Bertil Faijerson, chef för smärtkliniken Kronan i Stockholm
 medicin 
Är radioaktivt jod skadligt?
Jag är 27 år och bor i USA. Jag har fått diagnosen giftstruma både i USA och i Sverige. Mina läkare här i USA har rekommenderat 131-radioaktiv jodbehandling. Däremot sa läkarna till mig i Sverige att de normalt inte behandlar unga kvinnor med den metoden, utan rekommenderar operation. Är radioaktivt jod skadligt och kan det ha en skadlig påverkan på foster i framtiden?
”Helena”

Med radiojodbehandling slår man ut hela sköldkörtelns funktion för gott och måste sedan ta tabletter resten av livet för att ersätta ämnesomsättningshormonet. Man får absolut inte bli gravid inom sex månader efter radiojodbehandling på grund av risk för fosterskada, men efter den perioden har radiojod ingen inverkan på foster eller fertilitet. Det är inte heller någon som helst fara för fostret när man sedan står på ersättningsbehandling, om man sköter sina kontroller. Tanken med att operera yngre kvinnor som vi gör i Sverige är, förutom att undvika risk för fosterskada, att man ska ta bort den överproducerande delen av sköldkörteln och sedan ska man inte behöva ha någon efterbehandling. Tyvärr fungerar detta inte alltid, en del människor visar sig så småningom ändå behöva hormontabletter. Så båda behandlingarna är bra och du kan tryggt välja den du själv känner mest för.

Källa: Gunilla Finnberg, allmänläkare
www.infomedica.nu


 medicin 
Varför kliar det så i stjärten?
Vad ska jag göra? Jag blir väldigt röd och det kliar grymt i stjärten, alltså anus. Jag tvättar mig alltid noga och brukar använda Idominsalva, men det blir inte bättre. Jag använder inget starkt tvättmedel, utan Laktacyd.
  Vad gör man?

”Nisse”

Svar: Försök att rengöra med bara vatten en tid. Prova med att talka med barnpuder där huden är röd, för det suger upp fukt. Klådan kan kanske ha någon speciell orsak. Blir du inte bättre bör du därför kontakta läkare.

Källa: Apoteket.
 medicin 
Vad är mikro- förkalkningar?
Jag har hört om något som heter mikroförkalkningar, vad är det?
  Vad gör man?

”Karin”

Svar: Ofta används begreppet mikroförkalkningar när man ska beskriva små förändringar på en röntgenbild. De kan ha på flera orsaker och det varierar beroende på vilket organ som är undersökt.
Mikro betyder liten och förkalkningar bara att man antar att det är kalkinlagringar.
Läkaren som har beställt undersökningen kan säkert lämna närmare besked om vad det står för vid just denna undersökning.

Källa: Bertil Dahlgren, legitimerad läkare, specialist i medicinsk rehabilitering, Tallmogården.
 medicin 
Vad ska jag ta mot migränen?
Jag är en gift kvinna på 38 år, med ett barn. Ibland får jag svår migrän som jag behandlar med Imigran. Ibland fungerar medicinen bra, ibland mindre bra. Jag får en tryckande känsla över bröstet när jag har använt min medicin och undrar därför om det inte finns någon annan bra behandling mot migrän?

””Susan”

Svar: Nu finns det mycket effektiva mediciner mot migrän. Du bör definitivt söka din läkare igen och diskutera igenom din medicinering och dina besvär.

Källa: Björn Osbjer, legitimerad läkare
 medicin 
Hur blir jag av med masken?
Jag har fått mask i magen. Finns det något receptfritt botemedel så att jag blir av med dem? Jag är för blyg för att prata med någon.

”Blyger”
Svar: Springmask är mycket vanligt. De ser ut som knappt centimeterlånga vita sytrådar och orsakar klåda runt analöppningen. Det är ofta det enda symtomet.
  Springmask är vanlig, äggen finns lite överallt, även i jorden. Äggen är mycket motståndskraftiga och kan hålla sig vid liv i upp till tre veckor i till exempel bostadsdamm, kläder, mattor eller husdjurens päls. De mikroskopiska äggen kan inandas och sväljas. Äggen kläcks så småningom i tarmen. När man kliar sig får man ägg under naglarna och infekterar sig själv på nytt.
  Springmask kan du behandla själv med Vanquin, som finns på apoteket. Det är ett receptfritt läkemedel, som dödar maskarna och larverna, men inte äggen. Därför måste behandlingen upprepas efter två veckor så att äggen, som finns vid den första behandlingen, har hunnit mogna.
  God hygien är viktigt i samband med behandlingen. Tvätta händerna extra noga. Håll naglarna kortklippta och rena. Undvik att stoppa fingrarna i näsan eller munnen och bit inte på naglarna. Byt underkläder dagligen.
  Vanquin om 30 milliliter mixtur kostar cirka 41:50, åtta stycken tabletter kostar 45 kronor och 32 stycken tabletter 117 kronor.

Källa: Apoteket.
 medicin 
Hur länge har man ett virus?
Hur länge kan ett virus härbärgeras i ens kropp innan det försvinner, om det nu är ett virus.
  Jag har haft en rejäl hosta i snart två månader och den verkar inte vilja ge med sig. Det känns i bröstet och det låter som ett pipljud när jag andas.
  Nu har jag dessutom blivit förkyld. Det är tredje gången i år som jag får en rejäl infektion. Man und-rar ju om ens försvar har blivit allmänt nedsatt. Jag har ingen feber, får sällan feber.
  Jag känner mig inte tillräckligt sjuk för att vara hemma, men inte riktigt frisk så att jag vill gå och träna heller.
  Vad gör man?

”Jenny”

Svar: Eftersom du har haft hosta längre tid än tre veckor, och det dessutom hörs ett pipande ljud när du andas, bör du kontakta läkare.
  Långvarig hosta och pipande andning kan vara ett tecken på astma.

Källa: Apoteket.
 medicin 
 Hur säkra är olika graviditetstest?
Hur säkra är olika graviditetstest? Är de receptfria och vad kostar de?
”Ylva”

Svar: Apoteket säljer tre graviditetstester: Predictor, Clearblue och Preg.
   De kan användas från första dagen efter utebliven mens.
   RFSU kom i maj i år ut med ett nytt test som kan tas cirka en vecka före väntad mens. Stickan kan mäta extra låga halter av graviditetshormonet HCG.
   RFSU:s Graviditetstest kan köpas i Pressbyrån.
   Graviditetstesterna är receptfria och av samma typ som gynekologer och barnmorskor använder.
   Med anledning av att olika kvinnor utsöndrar hormon olika snabbt vid graviditet, minskar säkerheten något ju tidigare du testar.
   För engångstest kostar Predictor 65 kronor, Clearblue 75 kronor och Preg 64 kronor. De finns även i förpackning om två tester.
   RFSU:s Graviditetstest kostar cirka 69 kronor.
Källa: Apoteket, RFSU.


 medicin 
Kan jag ta bort rynkor igen?
I mars fick jag rynkor runt munnen, från näsan och ner under hakan, borttagna med laserpeeling.
  Resultatet blev inte så bra som jag trott. Jag har fortfarande rynkor kvar. Läkningstiden har gått sakta, jag har haft stora blemmor och finnar och får det fortfarande. Huden är också fortfarande skär. Det har varit väldigt jobbigt att försöka pudra över området för att dölja, man vill ju inte prata om vad man har gjort.
  Kan jag göra om det, alltså genomgå en behandling till på samma område? I så fall när? Min läkare vill göra det i slutet av oktober, han är inte heller nöjd med resultatet. Han säger, att jag hade djupa rynkor runt munnen. Hur nära munnen kan man slipa?

”Orolig”

Svar: När man har kraftiga rynkor och gör en laserbehandling kan man inte få bort allt på en gång. Det är bättre att dela upp det i två omgångar. Väntetiden emellan är 10-12 månader. Normalt blir man röd 10-14 i dagar efter en behandling. En rodnad kan vara upp till 2-3 månader. Blemmor kan bero på att man tar bort hudens skyddsbarriär. Fråga din läkare om herpesmedicinering mot blemmorna. Beträffande hur nära munnen man behandlar, går man in någon millimeter över det läppröda, men läppkonturen eller läppfärgen förstörs inte.
Källa: Birgit Eklund, kirurgspecialist, Gamla stans kirurgmottagning


 medicin 
Varför är Naproxen receptbelagt i Sverige?
Jag äter Naproxen mot muskelsmärtor. När jag var utomlands kunde jag köpa dem receptfritt. Varför är preparatet receptbelagt i Sverige?
”Elsa”

Svar: Tillverkaren av läkemedlet ansöker hos respektive lands läkemedelsmyndighet om att få sälja det utan recept.
  I Sverige finns tre olika smärtstillande substanser, acetylsalisylsyra, paracetamol och ibuprofen (Ibumetin, Ipren med flera).
  Naproxen (Astra) och ibuprofen tillhör samma grupp och angriper smärtan på ett likartat sätt, men ibuprofen ger mindre magbiverkningar. Därför har Astra valt att tillhandahålla Ibuprofen receptfritt.
Källa: Apoteket och marknadsavdelningen Astra


 medicin 
Är munmedlet farligt för mig?
Jag har hört att det kan vara farligt att använda Ascoxal när man är rökare. Jag brukar använda det ibland för att lindra infektioner i munnen.
"Kalle"

Svar: Ascoxal är ett munvårdsmedel som motverkar bakterier, svamp och virus. Det förebygger inflammationer i tandköttet, när vanlig munhygien är svår.
Då en tablett löses i vatten reagerar de verksamma ämnena med varandra och nya ämnen bildas, till exempel väteperioxid. Eftersom det anses möjligt att väteperioxid kan förstärka effekten av de skadliga ämnen som ingår i tobak, bör rökare eller personer som snusar inte använda Ascoxal.
Källa: Fass, Apoteket


  kroppen 
Kan man dra ut hårrötterna?
Läste er artikel om oönskade hårstrån. Var köper man dessa produkter? Om man bara skulle dra bort hårstråna, följer då roten med? Om roten följer med växer väl hårstrået inte ut igen?
”Sara”
  
Märkena Daen, Opilca och Veet finns att köpa på de flesta varuhus. Nectar köper man i Nectars butiker och Jean’Ancy på Naturapoteket.
  När du drar ut ett hårstrå följer roten troligtvis inte med.
  För att få ut den måste man gå djupare ned och förstöra själva hårsäcken, annars bildas nya hårstrån.
  
Källa: Anna Pettersson, ansvarig för epilightbehandlingar hos Genilab Medical.


  kroppen 
Hur ska rullstolsburna banta?
Jag är en tjej på 30+ som undrar hur man ska göra för att gå ner i vikt om man sitter i rullstol.
   ”Undrande”

   I grunden är lösningen på problemet likadan, oavsett om du är gående eller rullstolsburen. Det gäller att röra sig mer och åstadkomma en förändring när det gäller kosten.
   Kostråden är i stort sett likadana för alla men när det gäller träningen kan det ibland vara svårare att hitta en form som passar om man sitter i rullstol. Träningen måste anpassas efter orsaken till att man sitter i rullstol. Till exempel har de som är ryggmärgsskadade i regel inga restriktioner alls och kan träna hårt medan MS-patienter måste vara mer försiktiga.
   Om man kan så är den allra effektivaste formen av motion att åka ut och rulla, det fungerar precis som att ta sig ut och jogga. Andra alternativ kan vara simning, vattenträning eller att cykla på armcykel.
Källa: Lena Isaksson, sjukgymnast på Frösunda Center i Stockholm.Vilka joggingskor ska jag välja?
Jag har tänkt börja jogga i sommar, men jag vet inte vilka skor jag ska köpa. De säger bara olika saker i affärerna så jag vet varken ut eller in.
   ”Maria H, Lund”

   Eftersom vi inte vet hur din fot, ditt löpsteg och din träningsbakgrund ser ut så är det svårt att ge råd om någon speciell skomodell.
   Gå till en välsorterad butik, helst till någon som är specialiserad på löparskor och har ett löpband. Prova fyra, fem olika modeller.
   Om du bara joggar nån gång ibland, är lätt och har en normal fot, det vill säga inte trampar inåt (pronerar) behöver du knappast bekymra dig. Då är känslan viktigast, att skon passar just din fot, inte glappar i hälen eller är för trång i tån.
   Tyngre personer, eller löpare med pronationsbesvär, behöver ofta skor med mer stabilitet och bättre stötupptagning.
   Var beredd att betala minst 600 - 800 kronor för en bra joggingsko, som håller i cirka 100 mil.
Källa: Runner’s World

  kroppen 
Är kalorier lika med fett?
Vad är skillnaden mellan kalorier och fett? Vilket är det farliga som man ska se upp med? Är kalorier detsamma som fett? Vad är kalorier ett mått på? Fett är ju energi. Blir man tjock av kalorier eller bara fett?
”Lisa”


Kalorier är ett mått på energi, medan fett är en energirik substans som finns både i växt- och djurriket. En kalori är den energimängd som värmer upp ett gram vatten en grad och det är ju inte så stor energimängd. Oftare använder man då i stället kilokalorier (kcal) som är 1 000 kalorier eller den mängd som kan värma upp ett kilo en grad. Den modernare beteckningen ska vara kilojoule och en kcal är ungefär fyra kilojoule.
  Fett omvandlas i kroppen till flera energiformer och fettet har vanligen funktionen av energilager eller ”kroppens batterier”. Muskulaturen är då ”kroppens motorer”.
  Varken fett eller kalorier är farliga, utan faktiskt nödvändiga för att vi ska kunna leva men äter man för mycket energirik mat i förhållande till vad man gör av med, så upplagras överskottet huvudsakligen i form av överskottsfett.
  Fett ger inte alltid energi. Det finns fetter som inte kan tas upp i kroppen och det har utnyttjats exempelvis i kosttillskottet Olestra.
  När det gäller fett är här den gyllene hälsoregeln ”lagom är bäst”. Får man för litet av vissa fettsorter kan nervsystemets utveckling hämmas eftersom hjärnan till stor del består av fetter. Det är också viktigt för hormoner och för att man ska få en tillräcklig kroppslängd och en bra benstomme.
Källa: Bertil Dahlgren, legitimerad läkare, Tallmogården

Så mycket fett innehåller maten
Olja 100 %
Smör 80 %
Margarin 80 %
Lättmargarin 40 %
Vispgrädde 40 %
Chokladkaka 34 %
Chips 30 %
Falukorv 23 %
Makrill 16 %
Strömming 9 %
Kött utan fett 3 %
Torsk 0,5 %

  kroppen 
Hur slipper jag bristningar?
Jag undrar om det finns någon hudkräm som förebygger bristningar som man får på magen när man är gravid. Jag vet att det kan vara ärftligt och att alla inte får det, men jag skulle ändå vilja veta om det finns något som förebygger och kan hjälpa lite.
  Tacksam för svar
”Tanjar Rima”

Svar: Det man kan göra är att smörja magen extra mycket så att huden blir stärkt och elastisk.
  Det franska märket Decleor har en aromatisk olja, Tonilastil, och en kräm, Tonilastil Crème, för gravida kvinnor. Oljan hjälper huden att stärkas innifrån medan krämen ger stöd utifrån. Det bästa är att använda båda två tillsammans, dagligen på magen. Vill eller kan du inte köpa dessa produkter fungerar det också med en hudkräm. Men tänk på att välja en kraftig kräm av bra märke, inte en lättare milk

Källa: Anna-Lisa Kallipolitis, trainer på Dermarome AB.
  kroppen 
Vilket selen är det bästa?
Vad ska man äta: oorganiskt selen eller organiskt selen?
”Lars-Åke”
”Litti”

Svar: De studier som gjorts hittills har visat att bägge formerna av selen tas upp lika bra av kroppen men det finns en viktig skillnad. Organiskt selen utsöndras bättre i mjölk. Därför kan organiskt selen vara ett bra val för ammande kvinnor som vill se till att modersmjölken inte innehåller för lite selen.
  Dessutom kan vissa få problem med magen när de tar oorganiskt selen. Då kan det vara en bra idé att ta den organiska, jästbundna i stället eller kombinera och ta halva dosen av varje.

Källa: Bertil Dahlgren, överläkare, Tallmogården.
  kroppen 
Varför blöder mitt underliv?
Varför blöder jag vid samlag?
”Ulla-Karin”

Svar: Vid det första samlaget spricker mödomshinnan och detta kan ge en liten blödning.
  Har du fortsatta blödningar, bör du kontakta gynekolog för att undersöka vad som kan vara orsaken.

Källa: Apoteket.
  kroppen 
Varför kissar jag så länge?
Vad kan det bero på att ”trycket” i min stråle när jag kissar är ganska svagt. Det innebär att jag får stå ganska länge och kissa.
  I och för sig så har jag alltid kissat länge men de senaste fyra månaderna så tycker jag att trycket i strålen har minskat.
  Jag har inte ont någonstans och inget svid.
”Micke”

Svar: Före 35-årsåldern brukar en man inte befinna sig i farozonen för förstorad prostatakörtel. Yngre män kan i stället ha förträngningar i urinröret som orsakats av till exempel fall mot en cykelstång eller en urinvägsinfektion. Är ”Micke” äldre kan man misstänka att en sjukdom i prostatakörteln ligger bakom. Den vanligaste orsaken är att blåshalskörteln växer i storlek med ökad ålder och ger en förträngning av urinrörets innerdiameter med försämrat tryck och flöde som resultat. Det finns ett enkelt sätt att själv mäta trycket. Klocka den tid det tar att kissa en deciliter. En vuxen man bör inte hålla på mer än tio sekunder vid nypåbörjad blåstömning. Skulle det röra sig om en prostataförstoring finns det många behandlingar att välja mellan; från mediciner när besvären är lindriga till olika typer av operationer för mer uttalade besvär. För ”Micke” finns det inget skäl till oro så länge han inte har andra symtom. Om det skulle komma synligt blod i urinen är det allvarligt och kräver läkarbesök omgående.

Källa: Leif Wedman, urolog på Bodens sjukhus.

  kroppen 
Går motion och alkohol ihop?
Min motionskompis irriterar mig med sitt drickande. Vi har ungefär samma resultatnivå i alla lopp, pulsutvecklingen (vila, arbete och maximal ansträngning) är också identisk. Jag är nykterist och han dricker varje dag, motsvarande 3-4 starköl, mer på helgerna. Hur kommer detta sig? Är alkoholkonsumtionen ointressant för prestationsförmågan i konditionsidrotter?
”Jämnåriga maratonlöpare”

Svar: Alkohol ger dåligt bränsle, men alkoholen i sig är energirik. Vår kropp är byggd på förutsättningen att födan, förutom energi, även ska innehålla näringsämnen som fett, äggviteämnen, vitaminer och mineraler. Den mängd, som han dricker, är över den någorlunda säkra nivån och han riskerar skador på levern. Tyvärr är det så, att dessa skador oftast kommer sent och man upptäcker inte skadorna förrän efter en längre tid, ofta flera år. Då är det för sent att helt reparera skadorna. Påminn honom om detta, så att han inte lurar sig själv. Källa: Bertil Dahlgren, legitimerad läkare och specialist i medicinsk rehabilitering.

  kroppen 
Hur mycket bröd ska jag äta?
Hur mycket bröd ska man äta per dag? Jag äter mycket grovt bröd.
”Brödoman”
Svar: Brödkvaliteten har större betydelse än mängden. Det är viktigt att man har en bra kvalitet med fullkornsbröd som är långtidsjäst för att näringsämnen ska kunna tas upp på bästa sätt. I snabbjäst och fiberfattigt bröd saknas viktiga näringsämnen och en stor konsumtion av den sortens bröd kan leda till näringsmässiga problem. Det är också viktigt att notera att känsligheten för bröd varierar och att ganska många människor är mer eller mindre känsliga för gluten, veteproteinet.
Källa: Bertil Dahlgren, legitimerad läkare, och Gunilla Lidén, dietist, Tallmogården.

  kroppen 
Varför tappar hon håret?
Min 30-åriga syster har drabbats av håravfall. Hon är väldigt tunnhårig nu.
   Hon har varit hos olika läkare, men inte fått någon riktig diagnos. Den sista läkaren tror, att det kan bero på någon hudsjukdom.
  Min syster har astma och tar medicin varje dag. Hon har även fått cortisonbehandling för håravfallet, men inte heller det har hjälpt. Hon äter även p-piller.
  Vad ska hon göra?

Camilla
Svar: Det kan vara många orsaker till ett håravfall och man brukar utreda om det ligger hormonella faktorer, en rubbning i immunsystemet (vanligen alopecia areata eller totalis då man mera får kala fläckar) eller en av flera hudsjukdomar. Astma är ofta en sjukdom som engagerar immunsystemet och det kan tänkas att det finns ett samband med hårsjukdomen. Likheten kommer igen när man kan behandla både astma och vissa former av håravfall med kortison.
  När det gäller hälsohemsbehandlingar är rekommendationerna ganska lika vid de olika inflammatoriska sjukdomarna. En hälsokost, där man periodvis utesluter flera grupper av födoämnen som ofta ger matallergier och på så sätt belastar vårt immunsystem, rekommenderas.
  Du kan läsa vidare om principen på http://www.dalnet.se/~dahlgren/tallmogården.

Källa: Bertil Dahlgren, överläkare, Tallmogården.  kroppen 
Hjälp - vad gör jag åt mjäll?
Vad hjälper mot mjäll? Jag provar som bäst Body Shops ingefäraschampo, men finns det andra knep än mjällschampo? Vad beror mjäll på?
”Kattis”

Svar: Stress, magproblem med försämrat näringsupptag, psykiska eller hormonella problem, torr luft och kvarliggande svett kan vara några orsaker till mjäll. Täta hårtvättar och starkt, kemiskt schampo kombinerat med bristfällig sköljning ökar risken för mjälbildning.
  Naturligt förekommande i hårbotten är en svamp som heter Pityrosporum ovale. Allvarligare mjällproblem beror ofta på att svampen finns i onormalt stora mängder eller att man är överkänslig för den. En annan faktor är hur mycket fett som produceras i hårbotten och hur det är sammansatt. Ofta intar vi i Norden mycket av de mättade, animaliska fetterna.
  Seborré är en annan typ av mjällsjukdom. Den ger också fet hårbotten. Boten är solljus, annan diet och tillskott av de nyttiga fleromättade fettsyrorna. Det finns även specialschampon som innehåller den svampdödande växtoljan Tea Tree Oil.
Källa: Bertil Dahlgren, överläkare, Tallmogården.


  kroppen 
Kan jag träna med penicillin?
Kan man träna när man äter penicillin?
”Hurtbullen”

Svar: Det är inte om du äter penicillin eller inte som avgör om du kan träna. Det är om du har en aktiv infektion i kroppen eller ej.
   Är du helt feberfri sedan ett par dygn och mår bra, kan du börja träna försiktigt. Ta det lugnt för i början kommer du inte att orka så mycket som normalt. Du får aldrig ta ut dig totalt direkt efter en infektion.
   Ett extremt exempel är att patienter med acne kan stå på antibiotika (penicillin) i tre månader. De kan givetvis träna ändå.
  
Källa: Björn Osbjer, leg läkare och specialist allmän kirurgi.


  kroppen 
Hur blir man av med skabb?
När mina kompisar var på semester utomlands hade de oturen att få skabb. De tror att de fick det av några filtar, som de tog med sig upp på husets tak när nätterna var så varma att de inte kunde sova på rummet. Väl hemkomna fick de en väldig klåda.
"Hasse"

Svar: Skabb kliar, men första gången man blir smittad av skabb dröjer det ungefär en månad innan klådan börjar. Under tiden hinner massor av nya skabbdjur utvecklas och spridas vidare. Smittas man igen, börjar det klia omedelbart.
  Skabb orsakas av ett litet gråvitt kvalster. Vanligast får man det vid kroppslig kontakt, särskilt i sängvärme. Djuren kryper över från en person till en annan.
  Honorna gräver gångar i huden, till exempel på handledernas insida, mellan fingrarna, kring naveln och bröstvårtorna.
  Apoteket har ett receptfritt läkemedel mot skabb, Tenutex, som kostar 99:50 kronor för 100 gram. Alla familjemedlemmar, och alla andra som haft hudkontakt med de drabbade, måste behandlas.
Källa: Apoteket, Aftonbladet


  kroppen 
Varför tappar hon håret?
Min 30-åriga syster har drabbats av håravfall. Hon är väldigt tunnhårig nu.
   Hon har varit hos olika läkare, men inte fått någon riktig diagnos. Den sista läkaren tror, att det kan bero på någon hudsjukdom.
  Min syster har astma och tar medicin varje dag. Hon har även fått cortisonbehandling för håravfallet, men inte heller det har hjälpt. Hon äter även p-piller.
  Vad ska hon göra?

Camilla<

Svar: Det kan vara många orsaker till ett håravfall och man brukar utreda om det ligger hormonella faktorer, en rubbning i immunsystemet (vanligen alopecia areata eller totalis då man mera får kala fläckar) eller en av flera hudsjukdomar. Astma är ofta en sjukdom som engagerar immunsystemet och det kan tänkas att det finns ett samband med hårsjukdomen. Likheten kommer igen när man kan behandla både astma och vissa former av håravfall med kortison.
  När det gäller hälsohemsbehandlingar är rekommendationerna ganska lika vid de olika inflammatoriska sjukdomarna. En hälsokost, där man periodvis utesluter flera grupper av födoämnen som ofta ger matallergier och på så sätt belastar vårt immunsystem, rekommenderas.
  Du kan läsa vidare om principen på http://www.dalnet.se/~dahlgren/tallmogården.

Källa: Bertil Dahlgren,
överläkare, Tallmogården.


  kroppen 
Är naturgodis onyttigt?
Lurar man sig själv när man tror att naturgodis är nyttigare än vanligt godis? Jag är mycket förtjust i aprikoser, men är nästan helt säker på att de innehåller mer socker än färska och följaktligen är mera kaloririka. Även mango och ananas tycker jag är likadana. Hur kan det komma sig i så fall, är de inte bara torkade?
”Godis-sugen”

Svar: Naturgodis kan ofta vara nyttigare än det artificiella godiset. Det innehåller inga färgämnen eller konstgjorda tillsatser. Däremot mer energi (kalorier) än vanligt godis och kan vara en effektiv energikälla. Nötter, till exempel, har hög energihalt, men innehåller upp till 70 procent fett.
  Vissa typer av naturgodis innehåller extra socker tillsatt för konservering och de rödare torkade aprikoserna är nog tyvärr svavelbehandlade, så det är nog fräschare att ta den mera mörka, naturligt torkade varianten. Eftersom vattnet är borttorkat får man bara av detta en högre sockerhalt relativt sett, och man har antagligen använt mera mogna, sockerrika frukter. Det är ju en fördel näringsmässigt sett.
Källa: Bertil Dahlgren, leg läkare och specialist i medicinsk rehabilitering, Tallmogården


  kroppen 
Är för mycket lakrits farligt?
Jag älskar lakrits, den finska och den skånska. Helst söt. Under en helg kan jag äta upp en hel kartong. Nu har jag hört att det kan vara skadligt. Är det verkligen sant?
"Pelle"

Svar: Ät inte lakrits regelbundet. Det leder till höjt blodtryck, ödem och svaghet. Varje år inträffar ett tiotal fall av lakritsförgiftning i Sverige. De flesta av lindrig natur. Men för ett par år sedan höll en man på att dö av lakritsförgiftning. Han förorade medvetandet och låg förlamad i tre dygn. Men han hade tur, för efter en och en halv månad på sjukhus var han någotsånär återställd.
  Lakrits tillverkas av rötterna från örtväxten glycyrrhiza glabra, som växer i bland annat östra Medelhavsområdet. Det innehåller glycyrrhizin, ett ämne som i kroppen ombildas till en substans snarlik hormonet aldosteron. Vid för stora mängder samlas vätska i kroppen och därmed rubbas den livsviktiga kaliumbalansen. Så, ät lakrits med måtta! Lagom är bäst.
Källa: Apoteket, Aftonbladet


  alternativen 
Hur giftiga är grönsakerna?
Jag skulle vilja veta hur mycket besprutningsrester som finns kvar i grönsakerna och vilka de mest besprutade grönsakerna är.
”Roberto”
  
Tyvärr finns det inget enkelt svar på det. I Livsmedelsverkets årliga 3 000 stickprover på frukt och grönt har det visat sig att värdena går upp och ner. Hur mycket som finns kvar i grönsaken beror på hur mycket just en enda producent sprutat på sin åker. Tiden spelar också roll eftersom bekämpningsmedlen bryts ner efterhand.
  Vilken grönsak som innehåller mest skiftar. Det enda som är säkert är att ekologiskt odlade grönsaker är ett säkrare val om man vill undvika bekämpningsmedelsrester.
Källa: Livsmedelsverket.


  alternativen 
Alternativ till Losec?
Finns det något naturmedel mot magbesvär? Jag vill, på grund av biverkningarna, inte längre äta Losec.
”Ont i magen”

Det finns flera olika naturmedel mot magbesvär. Nyligen skrev Aftonbladet Hälsa om Pisang-pulvret, ett indiskt preparat gjort på bananer.
Andra naturmedel är t ex Silicol och Aleo Vera.
Källa: Aftonbladet Hälsa.


  alternativen 
Senildement av vitaminbrist?
Jag har hört att demens och dåligt minne kan bero på vitamin B12-brist. Vad är vitamin B12? Jag har sällan läst om detta vitamin.
”Bra minne än så länge”

Brist på vitamin B12 kan orsaka blodsjukdomen perniciös anemi. Upp till en tredjedel av dem som har denna sjukdom kan få symtom från nervsystemet som depression, bristande koncentrationsförmåga och virrighet. Behandlingen är injektioner med vitamin B12.
  Brist på B12 beror framför allt på att upptaget i kroppen störts av olika skäl, särskilt om ett visst protein saknas i magslemhinnan.
  Brist kan även uppstå vid till exempel tarminflammationer och långvariga diarréer.
  B12 behövs när röda blodkroppar bildas och för en normal tillväxt. Vitaminet stärker även immunförsvaret. B 12 finns naturligt i lever, njure, mjölk, ägg, ost, kött, fisk, räkor och ostron. B12 finns för behandling även i tablettform.
Källa: Vitaminer och mineraler av Matti Tolonen.


  alternativen 
Kan jag tvätta en tempurmadrass?
Jag har en så kallad tempurmadrass som tryckavlastar och som prisats mycket. Men det har hänt en ”olycka”. Madrassen har blivit genomvåt av kiss. Jag har fått besked om att den inte går att tvätta, möjligen med skumtvätt. Men det tar bara på ytan.
  Vad ska jag göra? Madrassen är dyr och jag vill inte kassera den.
”KE”

   Tempur består av polyuretan, en trögelastisk skumplast som inte tål vatten i större mängd. Då finns risken att tryckavlastningen minskar och att plasten smulas sönder. Det är nackdelen. Man ska till exempel inte tvätta en tempurkudde i maskin eller duscha madrassen i badkaret, som det finns exempel på. Bäst är att ta lite ljummet såpvatten på ytan och torka av madrassen samt tvätta överdraget.
  Finns risken att man kissar på sig ska man använda inkontinensskydd. Det är dock ingen fara för madrassen om kiss som i det här fallet trängt ner i den.
Källa: Kundtjänst, Tempur.


  alternativen 
Naturlig hjälp att somna?
Jag har svårt att sova och har fått sömntabletter för det. Men jag är rädd att bli beroende och har dessutom fått mardrömmar av dem. Jag har hört att det finns olika naturmedel mot sömnproblem som inte ger biverkningar. Vilka är de och vad innehåller de?
”Vill sova gott”

Svar:Det finns flera naturmedel mot lindrig oro och insomningsbesvär som nu är klassade som naturläkemedel. De kan köpas på apotek eller i hälsokostaffär. De innehåller i olika grad extrakt från framför allt de här växterna: vänderot (valeriana officinalis), humle (humulus lupulus) och citronmeliss (melissa officinalis). Några preparat är Valerina Natt, Songha Natt, Soval, Nocturne och Relaxin Natt.
  Naturläkemedel anses vara ofarliga att använda. Det krävs en omfattande dokumentation för att klassificeringen naturläkemedel ska få användas. Kraven på dokumentation är dock inte lika stränga som för ett läkemedel.

Källa: Naturläkemedel och naturmedel, Hälsokostrådets förlag.  alternativen 
Hjälp att betala cancermedicin?
Min mamma har cancer och har fått behandling på sjukhus i Sverige. Sedan kunde de inte göra mer.
  Vi vill hjälpa henne så mycket vi kan, så hon har varit i Danmark och fått alternativbehandling och mediciner.
  Hon får även en medicin mot cancer från USA, som de inte får ge här i Sverige. Tyvärr kostar den cirka 7 000 kronor i månaden.
  Finns det någon chans att få ersättning eller bidrag för den?
”MS”

Svar:I vanliga fall när det gäller cancermedicin är den intravenös och ges på sjukhus. Ta kontakt med chefsläkaren vid Huddinge sjukhus. Där finns det en beredningsorganisation som kommer att be att få in yttranden av experter, om det finns möjlighet att ge likvärdig behandling.

Källa: Bengt Blomberg, utredningsledare, Landstinget.  alternativen 
Finns det hjälp mot svetten?
Jag har uppnått åldern 50+ och fått känna på värmevallningar och svettningar. I en hälsokostaffär köpte jag Remifemin, som jag tycker hjälper mig. Vad är egentligen Remifemin och finns det något annat förutom östrogen?
”Siggan”

Svar:Remifemin innehåller extrakt ur rotstocken från växten silverax. Det anses påverka och minska halten av LH-hormon, som bildas av hypofysen och påverkar äggstockarnas produktion av östrogen. Apoteket känner inte till något annat preparat som inte innehåller östrogen.

Källa: Apoteket.  alternativen 
Kan E-vitamin hjälpa mot ALS?
Jag har sett information på internet att en överdos av E-vitamin, så mycket som 5 000 milligram per dag, skulle kunna ha en bromsande effekt på ALS. Är detta något som svenska läkare kan bekräfta?
”J.0.”

Svar: Nej. E-vitamin är en fettlöslig vitamin. Överdoseringar innebär alltid risk eftersom överskott av vitaminet inte utsöndras normalt via njurarna. Man ska aldrig själv experimentera med denna typ av medel. Eventuella nya rön på detta område kan behandlande läkare bäst.

Källa: Björn Osbjer, legitimerad läkare och specialist allmän kirurgi.  alternativen 
Kan vinäger förbränna fett?
Jag har läst i en tidning att vinäger före måltiden ska förbränna fett. Stämmer det? Kan man gå ner i vikt av det?
”Annika”

Svar: Det är not tyvärr inte så att vinägern ”bränner bort” fett i sig, utan energin i maten måste omsättas i form av rörelse eller värme. Motion i olika former är en säkrare metod. Dock kan det ha ett värde som tillägg till en viktminskningsdiet.
   En forskarrapport från Lund rapporterar i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition, i maj 1998, att man kan få en jämnare blodsockernivå och ett jämnare upptag av maten, om man tar ättiksyra i form av vinäger till måltiden. De drar slutsatsen att fermenterad mat eller livsmedel med tillsatta organiska syror bör inkluderas i kosten för att minska blodsockersvängningar och insulinbehovet. Jag brukar rekommendera att man intar en tesked äppelcidervinäger eller fermenterad vassla (Molkosan) i ett halvt glas vatten 10-20 minuter före huvudmåltiderna. Förutom att ge visst stöd till en orolig mage och förbättra matsmältningen, kan det således bidra till jämnare blodsocker, minskat ”sockersug” och då en viss hjälp att hålla vikten.
   Utöver detta har man sett effekter på de nyttiga bakterierna i magtarmkanalen, och studier från Japan har också visat på en antioxidativ effekt av äppelcidervinäger.
   Fermenterade livsmedel antas också ha ett värde när det gäller att förebygga uppkomsten av allergier. Vissa personer brukar dricka ”lightdrycker” före måltid, men detta har tvärtom visats ge en tendens till ett ökat totalt kaloriintag, så vinägern är nog i alla fall ett bättre alternativ.
Källa: Bertil Dahlgren, överläkare Tallmogården.  alternativen 
Är det nyttigt med fiskolja?
När jag var liten fick jag fiskleverolja som smakade pyton. Numera heter det fiskolja.
   Vad är det som är så bra med den? Hur hindrar man den från att oxidera? Vad kostar den på apoteket?

”Elsa”

Svar: Nattljusolja är en form av fettsyror. De finns bland annat naturligt i svarta vinbärs- kärnor och i frön från gurkört.
  Fettsyror omger bland annat kroppens celler.
  Man kan säga att nattljusolja snarare är ett kostpreparat, än ett naturläkemedel.
  Så vitt man vet finns det inga risker med att ta Efamol under lång tid. Inte heller kan man bli "immun" mot det eftersom fettsyrorna lagras i kroppen.
  Det är bland annat därför dosen är högre i början av behandlingen. När det lagrats i kroppen, kan man sänka dosen.
Källa: ”Fiskolja och Hälsa” av Tom Saldeen, samt Apoteket.
Uppsala universitet


  alternativen 
Har B12-tabletter någon effekt?
När jag nyligen utbildade mig till undersköterska fick vi lära oss om brist på vitamin B12 och sprutor som man får mot det. Vad jag förstod är det bara vitaminet i injektionsform som kroppen kan ta upp. Ändå säljs vitamin B12 i tablettform i hälsokostbutikerna. Har tabletterna någon effekt?
"Lena, undersköterska"

Svar: Vid konstaterad brist på vitamin B12, som orsakar blodbristsjukdomen perniciös anemi, behandlar man först vanligen med B12-injektioner för att fylla på förråden. B12 i injektion tas upp effektivare i kroppen. Därefter ger man B12 i tabletter i hög dos, ett läkemedel, för att hålla nivån uppe i kroppen. B12-brist vid perniciös anemi beror på att man saknar en viss faktor som bildas i magsäcken och som behövs för att vitaminet ska kunna tas upp.
  B12 finns också, i väsentligt lägre dos, som kosttillskott i bland annat multivitaminpreparat. Kosttillskott används för att förebygga B12-brist, till exempel om man inte får i sig tillräckligt med B12 via kosten. Det kan gälla många äldre och alkoholister, till exempel. Vitaminet uppmärksammas alltmer.
  Vid diffusa psykiatriska och neurologiska symtom har man numera även vitamin B12-brist i åtanke.
Källa: Per Ljungman, chef för hematologiska kliniken, Huddinge sjukhus


  alternativen 
Vilka livsmedel är basiska?
Jag läste i Aftonbladet Hälsa en artikel om Eva Rydberg och hur hon äter utifrån syrabas-balansen för att må bra. Jag skulle vilja veta mer om detta och vilka livsmedel som är sura respektive basiska.
"Tacksam för svar"

Svar: Syrabas-teorin kommer från en svensk näringsforskare, Ragnar Berg. Han menade att besvär och sjukdomar som bindvävssjukdomar och reumatism kan bero på att för mycket syror och protein lagrats i kroppen. Kroppen har helt enkelt blivit försurad.
  Mycket kött, fisk, ägg och spannmålsprodukter är syrabildande. Basisk föda är framför allt frukt, bär, rotfrukter och råa grönsaker, liksom mjölk.
  Det bästa, enligt syrabas-teorin, är att äta en balans av syra- och basbildande livsmedel. Enligt teorin bör man äta sju gånger så mycket basisk mat som syrabildande för att få en god balans.
  I Hälsokostrådets broschyr "Syra-bas-balansen" beskrivs teorin mer utförligt samt vilka livsmedel som är sura och basiska.
Källa: Hälsokostrådet


  alternativen 
Varför blir potatisen grön?
I många affärer är potatisen grön. Vad beror det på? Är inte grön potatis giftig?
"Nils"

Svar: Grön potatis kan orsaka illamående hos både djur och människor. I sällsynta fall har dödsfall inträffat bland personer som ätit stora mängder - flera kilo - grön potatis.
  Vanligast är dock akuta besvär som illamående, diarré och kräkningar hos de som fått i sig enstaka gröna potatisar.
  Orsaken till förgiftningen är solanin och chakonin, två gifter som bildas hos potatisar som utsetts för ovarsam hantering och för solljus. Den gröna färgen kommer från klorofyllet, men är i sig inte giftig. Däremot är klorofyllet ett tecken på att potatisen utsatts för ljus och därmed också har förhöjda gifthalter. Butikerna slarvar ibland med att hålla potatisen i det mörker som potatisen trivs bäst i.
  Mindre gröna fläckar på potatis kan du skära bort, däremot bör du slänga eller lämna tillbaka potatisen till butiken om grönfärgningen går in på djupet.
Källa: Livsmedelsverket. Sveriges Lantbruksuniversitet  hjärnan 
Vad betyder psykosomatisk?
Jag undrar över begreppet psykosomatisk som ofta nämns i samband med olika sjukdomar och stresstillstånd.
”Jesper”


Psykosomatisk säger man om en sjukdom som tar sig fysiska uttryck (värk eller dylikt) men har psykiska orsaker, som till exempel stress.
  Själva ordet härstammar från grekiskans psyche för själ och soma för kropp.
Källa: Bra Böckers läkarlexikon.
  hjärnan 
Är 57 kilo för mycket?
Jag är en 15-årig tjej, som har ett problem. Folk tycker att jag är tjock. Jag är 155 centimeter lång och väger 57 kilo. Är jag överviktig? Är Nutrilett ett bra sätt att banta på? Var kan man köpa det? Jag vill bara gå ner ett par kilo, typ tio. När man bantar får man smalare ben då?
"Karin"

Svar: Räknar man bara på siffrorna får man ett kroppsviktindex på 23 och man brukar räkna värden på mellan 19 och 25 till normalvikt.
  Om personer i din omgivning har uttryckt negativa saker, kan det nog vara så att det är annat än din vikt som ligger bakom, vanligt är avundsjuka. När man växer ska man inte banta, utan vill du förbättra benens form är det bättre med någon form av träning som du tycker om.
Källa: Bertil Dahlgren, överläkare, Tallmogården.


  hjärnan 
Hur förebyggs minnesförlust?
Minnet försämras av stress, har jag läst. Innebär det att minnesförlusten kan bli kronisk? Hur stor är risken att råka ut för detta om man har ett stressigt liv? Går minnesförlust att förebygga?
"Proffs och mamma"

Svar: Många faktorer påverkar minnet. En akut stresshändelse, som hotat överlevnaden, befästs i minnet för att vi ska undvika situationen i framtiden. En stark eller återkommande stressituation kan även i sällsynta fall, enligt en hypotes, hämma vissa delar av hjärnan, viktiga för minnesfunktionen. Det kan göra att man tillfälligt inte minns händelsen.
  Många klagar idag över dåligt minne av stress. Större krav ställs på minnesfunktionen. Olika koder ska minnas.
  Vi bombarderas av information från olika håll. Arbetslöshet, problem i familjen och med ekonomin kan samtidigt innebära konstant stress. Det hämmar och gör oss disträ. Parkerar vi bilen, till exempel, samtidigt som vi tänker på vad vi ska handla är det lätt hänt att vi glömmer var vi ställt bilen.
  Vi måste ta oss mer tid att välja bort information, att koncentrera oss och att bearbeta det som händer. Då kan vi bättre utnyttja vår minneskapacitet, som är enorm.
Källa: Sven-Åke Christiansson, biträdande professor i psykologi vid Stockholms universitet och expert på minnesstörningar


  hjärnan 
Hur blir jag av med sötsuget?
Jag är ständigt sugen på godis och sötsaker. Oavsett om jag satt i mig en rejäl middag eller om jag är hungrig, är det godis jag längtar efter. Flera gånger om dagen gör jag mig ärenden till kiosken, kakautomaten eller godishyllan.
   Finns det någon hjälp för en godismissbrukare?
”Elisabeth”

Svar: Vårt blod innehåller blodsocker som är snabb näring för hjärna och muskler. När det förbrukas blir vi matta, lite trötta och kan känna sug efter sötsaker. När magen får en rejäl middag kräver matsmältningen en hel del energi och det kan göra att blodsockret går ner en stund efteråt. Det kan vara en orsak till att du känner sug efter sötsaker även när du har ätit rejält. En lösning kan vara att äta flera mindre mål under dagen i stället för enstaka stora mål.
  
  hjärnan 
Är min man alkoholist?
Min man dricker minst 3 - 4 folköl varje kväll, och gärna starköl också. På helgerna blir det mer och starkare saker. Han har sprit gömd i källaren. Är han alkoholist?
"Karina"

Svar: En person som upprepade gånger hamnar i plågsamma livssituationer genom sitt drickande och ändå fortsätter att dricka är alkoholist. Mängderna är alltså inte alltid lika viktiga som konsekvenserna av drickandet.
  Om det händer otrevliga saker när han dricker. Om hustrun eller barnen mår dåligt av mannens drickande är det ofta ett tecken på att han är alkoholist. Att gömma alkoholen i källaren eller garderoben kan också vara ett tecken på alkoholism.
  Det finns ibland också en ärftlig orsak bakom alkoholism. Om släktingar dött på grund av drickandet är risken för alkoholism högre.
  Du kan få råd och stöd hos Alanon, föreningen för alkoholistanhöriga. De har telefon 08-643 13 93 i Stockholm, men föreningen har flera lokalkontor runt om i landet.
Källa: Johan Liljenberg, alkoholläkare