Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 18 DECEMBER 1999
  

Res dig upp ur
  sockerfällan

Badar i pasta
Är du kolhydratberoende? Se upp för vitt mjäl, vitt socker, pasta och vitt bröd.

Foto: PER BJÖRN

Ständigt sug efter godis, pasta och bröd?
Du kan vara en ”carbohydrate addict”.
  – Fel mat kan göra dig deprimerad, säger sjuksköterskan Bitten Jonsson.
För mycket av det goda är tyvärr inte alltid bra för kroppen. Det kan i värsta fall leda till ett beroende av raffinerade kolhydrater. Det vill säga allt som innehåller vitt mjöl och vitt socker som till exempel pasta, makaroner, vitt bröd och vissa mjölkprodukter.
  Speciellt svårt är det kring jul då vi stoppar i oss massor av saker som kroppen kanske inte är van vid. När vi äter mycket sötsaker måste kroppen pumpa ut extra mycket insulin för att skapa balans. Insulinet har till uppgift att sänka blodsockerhalten. Men blir det helt enkelt för mycket så hinner kroppen inte med. Det resulterar i att förbränningen sjunker och vi går lättare upp i vikt.

Trötta i januari
  
Det är kanske inte helt konstigt att många känner sig trötta och slöa i januari.
  – Jag tror att det beror på att kroppen försöker avgifta sig själv efter allt vi har stoppat i oss, säger Bitten Jonsson .
  
Bitten Jonsson är sjuksköterska men arbetar främst med folk och anhöriga med beroendesjukdomar. Hon är även utbildad ”addiction expert”. Bitten har delat in de för-ödande effekterna av för hög konsumtion av kolhydrater i tre delar. Insulin/blodsocker, immunförsvaret och obalans i tarmfloran/lustcentrum.
  Kolhydrater omvandlas till socker när de kommer ner i magen. Bara för att göra en jämförelse så innehåller 2 1/2 dl makaroner lika med tio matskedar socker för magen. Och det som händer när vi till exempel äter mycket pasta och sen en kaka till kaffet, är att vi ökar vårt behov av kolhydrater. Och framåt eftermiddagen när vi känner oss lite trötta och dåsiga kompenserar vi det med något sött igen. För vi vet ju att lite sött gör oss pigga. Men bara en kort stund tyvärr. Det ger en kick-effekt. Här börjar den onda cirkeln. Blodsockernivåerna går som i en berg-och-dalbana hela tiden istället för att ligga på en jämn nivå. Det här sätter vårt insulinsystem i svängning.
  – Socker påverkar även vårt immunförsvar och vårt lustcentrum på ett mycket negativt sätt, säger Bitten Jonsson.
  För mycket socker förstör helt enkelt vårt immunförsvar. Och speciellt under julen när vi äter mycket mer än vanligt kan det ju vara lätt att dra på sig en extra förkylning.

Obalans i tarmfloran
  
Den sista men absolut inte minst viktiga punkten är obalans i tarmfloran. När vi stressar mycket, slarvar med maten och äter mycket raffinerade kolhydrater kan vi få obalans i tarmen. Det gör att vi får ett dåligt näringsupptag och då framförallt av aminosyror. De viktiga aminosyror som kroppen behöver för att tillverka substanserna som gör att lustcentrum fungerar. I vårt lustcentrum finns bland annat dopamin/adrenalin och serotonin. Dopamin är i korta drag vårt ha-begär, medan serotoninet är vårt lugn. Alltså vår gas och broms. Därför kan dåliga matvanor leda till depressioner.
  – Det är jättevanligt att vi har obalans i tarmfloran, säger Bitten.
  Hon behandlar patienter med olika beroendesjukdomar dagligen. Men just matberoendet har blivit väldigt stort senaste tiden. Och efter jul – och nyår brukar förfrågningarna om hjälp från patienter öka med det dubbla.
  – Vi har många ”carbohydrate addicts” (kolhydratberoende), säger Bitten.
  – Det är otroligt att våra barn kan allt om internet och datorer men ingenting om hur hjärnan behöver näring, säger Bitten Jonsson.