Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 11 DECEMBER 1999
  

Mineralerna gav nytt liv


Anita Ericson – Jag kunde inte förstå att min kropp skulle vara slut vid 50. Anita Ericson, 54, drabbades av fibromyalgi och orkade ingenting. Nu jobbar hon heltid igen, tack vare mineraltillskott.
Foto: PER WICKSTRÖM
Det är för lite mineral i maten
– Försurningen gör att maten innehåller mindre mineraler, vi äter mer snabbmat än förr och stressar för mycket.
  Det är Anette Björklunds förklaring till varför mineraltillskotten behövs.
  
Anette Björklund, Norrköping, har en sjuksköterskeutbildning i botten. Sedan -92 jobbar hon på heltid med sin alternativmedicinska privatklinik med mineralanalys som specialitet.
  – Anita är ganska typisk. Fibromyalgipatienter söker ofta för mer än bara värken och nio av tio av de kvinnor som kommer till mig har problem med magen, säger Anette Björklund.

Helblodsanalys
  
Anette tar blodprover som sedan skickas till ett laboratorium i Tyskland som gör en noggrann helblodsanalys. När resultaten kommer ordineras patienten en kur med mineraler som ska häva bristerna.
  – Men jag är noga med att ge råd om kost och livsstil också. Jag ser gärna att de motionerar, att de äter mycket grönt och lite kött. Om man lever fel i övrigt blir effekten av en mineralkur sämre.

När värken var som värst jobbade Anita Ericson två timmar och sov resten av dagen.
  – Det kändes bittert. Jag kunde inte riktigt förstå att min kropp skulle vara slut redan vid 50.
Idag är hon så bra att hon klarar av ett heltidsjobb – allt tack vare extra tillskott av mineraler.
  Planen var att bygga en egen familj först och utbilda sig och jobba senare men efter sista barnets födelse började Anita
Ericson
, Kättinge, bli dålig.
  – Först blev det problem med magen. Jag fick springa på toa tio, tolv gånger per dag och blev både orolig och svag. Läkarna sa att det var nervös mage och jag lät mig nöja med det, berättar Anita.

Orkade ingenting
  
Hon utbildade sig till förskollärare men när det var dags att börja jobba hade lederna börjat värka också. Anita som är en envis person höll farten uppe i det längsta.
  – Först tänkte jag att det var att betrakta som ålderskrämpor men med tiden blev det värre. Till slut orkade jag inte göra någonting, knappt ens kamma mig.

Fick stöd av maken
  Försäkringskassans läkare slog fast att hon hade slitna diskar i nacken och att hon dessutom drabbats av fibromyalgi. Anita tog jakten på ett rikare och hälsosammare liv på djupaste allvar. Hon gick med i reumatikerförbundet, badade varmt, åkte på solresor och testade akupunktur.
  – Jag hade nog inte orkat utan min man som stödde mig, bokade tider och lugnade mig när det gällde ekonomin. Just då kunde jag inte se någon ljusning. Jag orkade inte jobba mer än två timmar om dagen och kunde inte förstå att mitt liv skulle vara slut redan vid 50.

Chefen tipsade
  
När Anitas chef kom tillbaka från en Kvinnor Kan-mässa med en ny idé var Anita först väldigt tveksam.
  – På mässan hade hon stött på Anette Björklund som jobbade med mineralanalys. Chefen tyckte att jag skulle prova men jag drog på det. Jag behövde ju pengarna till min akupunktur, säger Anita.

Led av mineralbrist
  
Till slut gav hon med sig och lämnade blodprover till mineralanalys. I december
- 95 kom provsvaret. Anita led brist på koppar, zink och kalk. Hon fick mineraltillskott att äta tillsammans med ett naturmedel som balanserade tarmfloran.
  
– Alla åren med dålig mage hade gjort att jag fått mineralbrist och Anette förklarade att det kunde ta ett par år innan jag blev frisk. Men det gick mycket fortare. Redan till jul hade värken i händerna minskat och efter två månader var jag tillbaka på jobbet på heltid igen.

Dyrt men bra
  
Själva mineralanalysen kostade cirka 2 000 kronor och den första tremånaderskuren kostade cirka 1 800 kronor men idag tvekar inte Anita när hon räknar på priset.
  – Jag har fått ett helt nytt liv. I stället för att sitta som sjukpensionär med värk har jag fått möjlighet att jobba heltid och tjäna egna pengar.


Fibromyalgi varierar med åren

– Vi som jobbar med vetenskapligt beprövade metoder kan inte använda mineralanalyser, säger Ingemar Petersson, klinikchef på Spenshults reumatikersjukhus i Halmstad.
  
Han anser att det står var och en fritt att prova men manar till en viss försiktighet – fibromyalgi är nämligen en sjukdom som kan variera under åren.
  – De som vill testa måste ha ett kritiskt sinne. Fibromyalgipatienter kan ibland bli besvärsfria under långa perioder utan att de gjort något alls.

Defekt smärtförsvar
  
Forskare som har mätt halterna av mineraler och spårämnen hos fibromyalgipatienter har inte funnit några bevis för att just den patientgruppen skulle lida av mer brister än andra.
  – Det man däremot kan mäta är att de har defekter i sitt smärtförsvar och att deras stresshormoner inte utsöndras som hos andra, säger Ingemar Petersson.