Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 27 NOVEMBER 1999
  

Meningen med meditation

101
Foto: SARA RINGSTRÖM
Buddha och meditation. Bara för flummiga bohemer? Meditation kan leda till ökad koncentrationsförmåga och självkännedom.
Glöm alla fördomar du haft om meditation.
  Licentiaten och doktoranden i religionspsykologi Tim Nordin är expert inom sitt område. Han har skrivit en avhandling om meditation som han kallar ”Förvandlingens väg – ett bidrag till meditationens psykologi”. Huvudfrågan har varit: Varför fortsätter folk att meditera?
  Han har under fem års tid studerat ämnet och intervjuat tio personer om meditation. Svaren på frågan varför folk fortsätter att meditera blev att det gav positiva effekter, att det var en symbol för en alternativ livsstil och en tro.
Fakta meditation
Ordet meditation kommer från det latinska ordet meditari och betyder ungefär koncentrationsövning.
Meditation ingår i många österländska traditioner. Zen, tibetanska traditioner, bhakti, yoga, vipassana, tantra och transcendental meditation.
Buddism är ursprungligen en indisk religion, grundad av Siddharta Gautama, vanligen kallad Buddha.
Lotusställningen är det vanligaste sättet att sitta. Händerna vilar på låren med handflatorna uppåt. Rak rygg och stängda ögon.
Det krävs inga speciella kläder. Bara de är bekväma och lediga.
Vill du läsa mer, gå in på: www.buddha.nu eller sök på meditation på internet.

Började forska efter resa
  Tim har själv alltid varit intresserad av meditation och började forska inom området efter en resa i Asien för åtta år sedan.
  – Meditation har olika betydelse för olika människor, säger Tim. Det beror på vilken intention man har när man börjar meditera.
  Man kan antingen göra det för att få lite lugn och ro i själen och bara slappna av. Eller göra det mer seriöst. Det innebär att man mediterar flera timmar om dagen.
  – Meditation fungerar egentligen bara som en katalysatorprocess, förklarar Tim.

Meditationen som ett verktyg
  Han menar att meditation i sig inte gör så mycket, utan att det mer fungerar som ett verktyg för att skynda på en process. Som någon form av mellanhand. Det är också därför han tycker att det inte passar alla. Rent tekniskt kan alla meditera, men det kanske inte är lämpligt för alla.
  – För människor som mår psykiskt dåligt kan det rent av ha en negativ effekt, berättar Tim. Eftersom meditation får en att komma till insikt om saker i ens liv kan till exempel en traumatisk upplevelse bubbla upp fortare än man kan hantera den.

En grundtrygghet i sig själv
  Det är nästan en förutsättning att ha en bra grundtrygghet i sig själv för att få ut något av meditation. I asiatiska länder såsom Indien, där meditation har sitt ursprung, används det mer som en del i större sammanhang. Där har man praktiserat meditation sedan Buddhas tid för 2 500 år sedan.
  Men du behöver som sagt inte lägga om hela din livsstil, köpa nya kläder och byta ut din umgängeskrets för att börja meditera. Du kan använda det som ett sätt att slappna av och ta hand om dig själv.
  – Meditation ger ökad självkännedom och ökat välbefinnande, säger Tim. Det traditionella målet är upplysning, men vad det betyder vet jag inte.

Shirin Rågby Djavidi