Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
lÖRDAG 11 SEPTEMBER 1999
  

Ny metod hjälpte Kari gå ner i vikt


FÖRE 90 KG

EFTER 74 KG
”Jag unnar mig godis, läsk och goda såser”
Kari Bystadhaugen, 37, gick ner 16 kilo på fem månader.
  Hemligheten är en naturlig fri fettsyra (CLA).
  – Jag har blivit gladare och känner mig sund, säger hon.
Framstående amerikanska och europeiska forskare betraktar nu CLA-syran som ”världens sundaste bantarmedel”. Den reducerar kroppens fettmängd utan att förstöra eller reducera muskelbalansen.
  Kari Bystadhaugen, 37, från Oslo håller med. Hon har bantat bort 16 kilo på fem månader tack vare CLA-produkten Tonalin och regelbunden träning. Och hon känner sig frisk på alla sätt.

Blev en soffpotatis
  Efter att Kari hade fött sin dotter Ane blev hon en riktig soffpotatis.
  – Det blev barnmys i soffan för hela slanten, säger Kari. Och mat. Mycket mat. Jag som var så aktiv förut, satt nu med Ane i knät och åt, medan jag läste matrecept från veckotidningarna. Jag njöt av att vara hemma och pyssla med Ane, och äta.
  Efter att ha varit hemma med Ane i 10 månader hade Kari blivit 20 kilo tyngre. Efter ett par år började hon få ont i kroppen.
  – Muskelsystemet sände ut signaler att jag måste sluta äta. Jag hade stora smärtor i ryggen och benen. Och jag visste själv att det enda som skulle kunna hjälpa, var att lägga om kosten och livsstilen.

Kari gav upp
  Kari har provat många olika dieter som aldrig gett några långvariga resultat: tre kilo lättare ena veckan, sex kilo tyngre igen tre veckor senare. Det slutade med att hon gav upp bantningen eftersom ingen metod fungerade. Kari gav upp!
  För ett halvår sedan sen berättade en väninna till Kari om en ny kur som gör att man kan tappa flera kilon för gott.
  – Jag tog direkt kontakt med företaget som distribuerar Tonalin. Jag fick vara med i ett testprogram som pågick i Norge då. Där fick jag beskedet att jag var tvungen att gå ner 20 kilo för min fettprocent var för hög.
  – Jag hade ingen lust att träna tidigare. Nu har jag det. Träning ger mig energi och gott humör, samtidigt som jag tappar kilon. Andra bantningsmetoder kan ibland få en att se insjunken och sjuk ut. Brösten minskar i omfång och resten av bantningen hänger runt midjan. Går du ner 20 kilo blir det en hel del hud över. Men det blir det inte med Tonalin. Jag har inte en centimeters hud överskott. Kari väger 74 kilo idag och det är ett par veckor kvar innan hon nått den tilltänkta fettprocenten.
  – Jag jobbar på att mitt kroppsfett matchar trivselvikten. Målet är inte att bli trådsmal och det blir man inte heller av Tonalin. Produkten kan inte missbrukas. När det inte går att hämta upp mer fett i kroppens depåer upphör processen.

”Jag unnar mig choklad”
  Kari påpekar att hon inte har blivit hälsofantast.
  – Jag unnar mig både läsk, choklad och andra godsaker. Jag avstår inte heller från att unna mig goda såser. Men jag går inte upp i vikt längre. Jag känner inte bara att jag äter en anti-fett-produkt, men att kvällsdosen på två bruna piller och en god måltid ger en positiv helhet på flera sätt.
  – Jag har kostat på mig att träna på gym också. Jag är beroende av gemenskap, men denna form av träning är inte nödvändigt. Cykling, simning eller en joggingtur hade haft samma effekt. Hela vitsen är regelbunden träning och aktivitet. Pillret kommer till sverige i september månad.

berit.kvifte@aftonbladet.se


Så använder du medlet
Som kosttillskott ensamt för att öka utsöndringen av fett från fettdepåerna i kroppen.
Som kosttillskott parallellt med en bantningskur för att öka utsöndringen av fett från fettdepåerna samt för att hindra nedbrytning av muskulatur.
Som kosttillskott efter en bantningskur för att bibehålla vikten och ytterligare reducera fettdepåerna i kroppen.
Som förebyggande kosttillskott för ett bättre förhållande mellan muskler och fett och förhindra viktökning för dig som är i riskzonen.
Viktigt: Tonalin tillsammans med träning och motion ger betydligt snabbare och bättre resultat.

Fanns tidigare i mejeriprodukter
Tonalin innehåller CLA (Conjugated Linolenic Acid), som är en naturligt fri fettsyra.
  CLA kunde man tidigare hitta mycket av i kött, ost och mjölk. Men ändringen av hanteringen av djur och nya produktionsmetoder av matvaror, har reducerat den naturliga mängden av CLA i kosten med upp till 80 procent de senaste 20 åren. Detta kan leda till en rad fysiologiska ändrigar i människokroppen. Tonalin är ett kosttillskott som genom en rad kliniska studier har visat sig ha flera och viktiga hälsomässiga fördelar.
  Det pågår nu forskning kring CLA världen över, och man ser speciellt på de positiva egenskaper CLA har på bröstcanser, diabetes typ 2, immunförsvaret och ämnesomsättningen.
  Kroppen bör idealiskt sett bestå av 20-25 procent fett och 75 procent muskler. På de ställen där du har mer än 25 procent fett, klarar inte kroppen att förbränna det dagliga kaloriintaget, för det är musklerna som är förbränningsmotorn. Det innebär att du går upp i vikt även om du äter normalt.
  Det finns bred dokumentation av att CLA har en kraftig effekt på förbränning av fett från kroppens fettdepåer.
Förut fanns Tonalin naturligt i mejeriprodukter. Men med nya produktionsmetoder har det nästan försvunnit.