Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 26 JUNI 1999
  

Sommarfräsch med Susanne Rittedal
Det är viktigt att skydda huden
Ge dig själv ett sommarlyft.
  Susanne Rittedal, hudterapeut och Robinsonkändis, ger dig de bästa tipsen för hud och hår.
Till vardags arbetar Susanne Rittedal, 28, som hudterapeut och använder bara högklassiga havsprodukter i ansiktet.
  Hon blev rikskändis förra året när hon tävlade om Robinsontiteln på ön Mataking – långt borta från skönhetskrämer och smink.
  – Vi hade en tvål på sju personer som skulle räcka en vecka och inget schampo. Jag tror jag tvättade håret en gång i veckan. Det samlades sand i talget och smutsen blev till kakor, säger hon.
  Hon gjorde en kam av ett kokosnötskal för att hålla håret i ordning.

Ansiktsmask av kaffesump
  
Den enda skönhetsbehandling hon gjorde på Mataking var en ansiktsmask av kaffesump!
  – Det fungerade som en peeling. Jag gnuggade sumpen i ansiktet och lät den sitta där i fem minuter. Koffeinet satte fart på blodcirkulationen.
  Trots att Susanne arbetar med skönhet saknade hon inte krämer, peelingar och inpackningar ett dugg:
  – Nej, det var snarare en skön paus från allt vad skönhetsprodukter heter, säger hon.
  Trots att Susanne arbetar med skönhet tycker hon att vi lägger lite för stor vikt vid det yttre i dag.
  – Jag tycker att man tänker för lite på det inre. Är man tillfreds med livet så blir man vacker. Vi matas hela tiden med bilder av hur vi ska se ut. Jag tror det gör att man känner sig pressad. På sätt och vis är jag väl i fel bransch, men samtidigt är det givande när man märker att man kan hjälpa människor med hudproblem, säger hon.
  Så här i sommartider är det extra viktigt att vårda huden.
  – Det är viktigt att huden är i bra kondition under sommaren. Även om man använder solskyddsmedel tar huden stryk av solen, säger hon.
  Susanne är vegetarian och försöker tänka på vad hon stoppar i sig. Det blir mycket frukt och mycket vatten.
  – Många har problem med matsmältningen och det påverkar huden. Det finns inga belägg för att ost, rödvin och choklad ger finnar. Därför tror jag att man ska gå på känsla och äta det man tycker om och tål. Lita på din intuition!

Vivvi Toikkanen
Gör peeling och mask
Ta för vana att göra en grundlig peeling av ansiktet varje vecka. Lägg sedan en fukt- och näringsgivande ansiktsmask.
  
Inga vassa korn på skör hy
Om du har känslig hy, undvik peeling med grova korn. Det finns numera peelingkrämer som inte innehåller vassa korn överhuvudtaget. I stället innehåller de papaya som ”äter upp” de döda hudcellerna.
  
Ta ett ångbad
För att göra ansiktet mottagligt för peeling och mask kan du ta ett ångbad med lugnande åkerfräken.
Gör så här:
Koka vatten i en gryta. Lägg i åkerfräken så att det täcker toppen, cirka en matsked per halvliter vatten. Häll allting i handfatet, lägg en handduk över huvudet och låt ansiktet mjukas upp av ångorna i tio minuter.
  
AHA-behandling
Ett sätt att stärka hudens skydd är att göra en AHA-behandling på salong. Huden blir mer motståndskraftig och det gör att den inte förlorar så mycket fukt under sommaren. Susanne arbetar med Phytomer, produkter som innehåller avsaltat och frystorkat havsvatten. De har visat sig passa de flesta hudtyper.
  
Gurka för trötta ögon
Svullen runt ögonen? Prova att lägga två gurkskivor i frysen en kort stund. Ta ut dem innan de frusit. Lägg över ögonen i tio minuter.

Ansiktsmassage
En massage gör susen för glåmig hy. Be din partner eller en vän att massera ditt ansikte en stund med vanlig hudkräm. Om du har torr hy kan du använda vetegroddsolja i stället.
  
Falsk solbränna
Brun-utan-sol gör att man ser piggare ut. Välj en produkt i sprayform. Den finfördelas bättre i ansiktet, är inte lika tjock och täpper inte till porerna lika mycket som kräm. Gör en peeling innan för att slippa fläckar.
  
Sola varsamt
Använd maximal solskyddsfaktor i ansikte och urringning – du blir brun ändå. Undvik att steka dig i solen, 30 minuter räcker.
Besök en massör
Där kan du ligga och ta emot utan att behöva ge något tillbaka.

Naturen ger harmoni
Ut i naturen så mycket du
kan. Försök att hitta ”ditt” ställe.
  
Meditera
Koppla av genom att sätta dig bekvämt med rak rygg. Blunda. Tänd ett ljus och använd rökelse om du vill. Försök att dra lugna andetag. Låt tankarna komma och fara fritt. Sitt så i 20 minuter.

Frisyren är A och O
Skaffa en frisyr du trivs med. Har du en kort frisyr, klipp dig ofta. Om du har långt hår, skaffa dig ett bra volymschampo.
  
Ät B-vitaminer
För att ge håret extra skjuts kan du ta B-vitaminer. Apoteket har en sort som heter Becozim som innehåller det du behöver. Tänk bara på att det tar en månad innan du märker någon skillnad.
Packa in håret
Gör en hårinpackning varje vecka.
För att göra håret mottagligt för inpackning bör man då och då göra en riktig djuprengöring. Frisörer säljer schampon som tar bort beläggningar och smuts ordentligt.

Gör en glansvask
Be din frisör göra en glansvask, ett slags toning. Lite färg i håret gör att det skimrar mer i vårsolen.
Peela kroppen
Köp en scrubkräm för kroppen. Peela ordentligt en gång i veckan. Däremellan kan du torrborsta kroppen då och då.
  
Bekämpa celluliterna
Problem med celluliter? Massage ökar cirkulationen och gör hudytan slätare. Se till att äta en välbalanserad kost. Undvik vitt bröd och salt.
Gör en alginpackning
Gå till en salong och gör en utrensande alginpackning för hela kroppen. Du blir av med slaggprodukter.

Citronkur för armbågarna
Den gamla huskuren att gnida citronhalvor mot nariga armbågar gäller än. Stoppa armbågarna i varsin citronhalva under tio minuter.
  
Ta regelbundna fotbad
Vattnet ska vara 40 grader. Använd gärna havssalt i vattnet, det löser upp smuts och förhårdnader. Fotfilen ska vara av sandpapper.
Handbad
Börja manikyren med ett handbad. Ta en kopp med varmt vatten. Vattnet ska vara 40 grader, gärna mer. Lägg en citronskiva i vattnet. Det löser upp smuts och mjukar upp. Om du har mycket torra händer, byt ut citronskivan mot några droppar mandel- eller olivolja. Bada händerna i cirka tio minuter.
  
Borsta bort smutsen
Peta inte bort smutsen under naglarna med något vasst föremål! Det kan skada och tunna ut den hud som ger nageln stöd. Borsta i stället bort smutsen med en borste.
Fila rätt
Såga inte på nageln! Fila utifrån och in. Fila inte ner kanterna. Nageln ska nå över fingertoppen innan man börjar runda av den.
  
Skippa acetonet
Använd inte aceton som lackborttagare – speciellt inte aceton med olja! Acetonet torkar ut och oljan gör att acetonet stannar kvar längre i nageln.
  
Mandelolja för naglarna
Har du problemnaglar kan du prova Nailfood. Det innehåller bland annat mandelolja och lavendel.