Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Dag 16. Du måste inte!

Koppla av så ofta du kan. Få inte dåligt samvete av att ”bara” sitta och titta på tv, då och då. Ha en kväll i veckan när du njuter av att göra ingenting.
  – Det bästa är att rada upp alla sina måsten – som att stryka, ringa eller diska – och sedan ta bort ett eller två av dem varje gång. Tar man bort alla sina måsten på en gång blir det alldeles för jobbigt, enligt psykolog Kerstin Hellström.

Dag 17. Ät frukost
Frukosten har kallats dagens viktigaste måltid. Prestationsförmågan höjs och du blir piggare. Blodsockervärdet blir jämnt och du håller koncentrationen uppe. Drick ett glas vatten först så kommer magen igång. Mår du illa av att tugga? Välj lättsmält mat.
Här är tips på en god och bra frukost som ger 326 kalorier:
Häll upp två dl fil i en tallrik. Strö på några russin, fem hackade nötter och en msk vetegroddar. Blanda två tsk kesella med lite finklippt basilika. Bred det på en skiva fullkornsbröd. Lägg på en skiva skinka och två skivade rädisor. Servera kaffe eller te till.
Dag 18. Städa oftare Att städa oftare låter jobbigt, men det är väldigt praktiskt. Plocka undan allt som ligger framme varje kväll och diska det som finns, då blir det mycket enklare att städa på riktigt sedan. Gör upp ett städschema om du bor med någon. På så vis slipper ni förhoppningsvis gräla om städningen.

Dag 19. Sluta röka
Att sluta röka innebär att man förbättrar sin kondition med 100 procent, du mår bättre – och lever längre! Men det är tufft att sluta.
Här är fem bra tips:
Sluta röka tvärt. Testa inte att feströka.
Är färsk frukt eller tugga sockerfritt tugggummi om du behöver något i munnen.
Tala om för andra att du slutat röka.
Räkna med att du blir tröttare och mer irriterad ett tag, men det går över.
Undvik att vistas bland rökare och i rökiga
lokaler. Källa: Apoteket och Folkhälsoinstitutet


Dag 20. Du duger! Du kan, du törs och du duger, ingen ska kunna säga något annat! Sluta kritisera dig själv och tänk positiva tankar. Skriv upp det du är bra på, det du är nöjd med hos dig själv och fokusera dig på dina bra sidor i stället för dina dåliga.
Dag 21. Var otillgänglig Koppla ur telefonen då och då och se till att ingen får tag i dig. Sätt på telefonsvararen, be att få ringa upp en annan dag. Man behöver inte vara tillgänglig jämt.
Dag 22. Våga drömma
Att drömma sig bort är en lisa för själen! Drömmer du om att resa till exotiska stränder eller att äga en Ferrari? Även om vissa drömmar inte är realistiska så måste man få drömma, det mår själen bättre av. Om du har en dröm du gärna vill förverkliga, gör en åtgärdsplan. Hur ser chanserna ut? Vad krävs?
Dag 23. Sminka dig rätt
Sminkar du dig likadant som du har gjort de senaste tio åren? Det kanske är dags att förnya ditt utseende!
Här är fem bra sminktips:
För att få en vacker och lätt yta utan att se för sminkad ut, använd ett silverskimrande löspuder att borsta över ansiktet.
De nya mascarorna ger fina och längre ögonfransar, till exempel Max Factors ”Stretch” och Kanebos ”Mascara 38° C”.
Snygga ögonbryn får du med en mjuk penna med borste eller en pudrig skugga som läggs med pensel.
Läppglans ger vacker mun. Elizabeth Ardens ”Eight hour cream” hjälper även nariga läppar.
Rouge, ögonskugga och läppstift – allt i ett – finns i många vackra fäger.

Dag 24. Kommunicera Att gissa vad någon tänker och tycker går inte. Sluta grubbla och fråga i stället! Ta reda på varför folk inte beter sig som du förväntar dig.
  – Det är stor fara om man tror att man kan gissa sig till vad folk tänker och tycker. Det visar sig nästan alltid att det inte alls var på det sättet man trodde. Den där sura minen kanske inte alls berodde på att personen i fråga var negativt inställd till dig, utan det kanske berodde på att personen var någon annanstans i tankarna, säger Margareta Nordeman, psykolog och samlevnadsexpert.
  En rak och ärlig kommunikation är det bästa enligt henne.
Dag 25. Du ska inte bara
Bryt dig loss från ”Alfons Åberg-syndromet” Jag ska bara... Känns det igen? Sluta lägga saker framför dig, det gör det bara besvärligare – och tristare. Om du märker att du drar på ett beslut eller ett göromål, gör det direkt på morgonen så slipper du ägna hela dagen åt att bygga upp ett motstånd inför uppgiften. Ta för vana att alltid göra de minst trevliga uppgifterna på morgnarna, då känns resten av dagen lite lättare!

Dag 26. Slappna av! Spela lugn musik i bakgrunden. Spänn båda fötterna och låt dem slappna av. Spänn benen och låt dem slappna av. Gör likadant med varje kroppsdel. Spänn slutligen hela kroppen och slappna av. Efteråt har du fått ny kraft.
Dag 27. Drick smoothie Njut av en god och nyttig fruktsmoothie, varför inte i badet?
Här tipsar Hälsas matexpert Kristina Eriksson om ett recept på Drottningsmoothie:
1 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
1 dl mild yoghurt
1 dl mellanmjölk
1 tsk honung
Spara några bär till garnering. Kör resten av bären i en mixer eller använd en mixerstav. Tillsätt yoghurt, mjölk och honung och kör lite till. Häll upp i glas, garnera med bären och servera. En portion ger 176 kalorier.

Dag 28. Bli solfräsch
Strunta i solariet – satsa på en brun-utan-sol kräm i stället! De jagar bort den värsta vinterblekheten och man känner sig fräschare.

Dag 29. Glöm inte gratta Skriv upp alla viktiga födelsedagar i en bok och titta i den varje vecka för att se vem som fyller år den kommande veckan. Sätt upp en kom-ihåg-lapp på kylskåpet. Vissa mobiltelefoner har en påminnelsefunktion som säger till när det är dags.
Här är en bra sajt som gör det lättare att komma ihåg: www.gratta.nu

Dag 30. Pussas oftare

En snabb morgonpuss kan göra underverk för ett förhållande, enligt den amerikanska familjeterapeuten Jane Greer. I stället för att hojta ett stressat ”hej då” ska man alltid ge varandra en puss innan man skiljs åt på morgonen. Det tar bara ett par sekunder, men ger en känsla av närhet och förening som man bär med sig under dagen.

Nu har du tagit de första stegen mot ett nytt, bättre liv. Visst känns det härligt?
  Enligt en undersökning tar det 30 dagar att skaffa sig en ny vana, och vi har tagit upp 30 saker som kan göra ditt liv lite lättare och skönare. Men det innebär inte att du måste göra allt – gör det som passar just dig.
  Lycka till!
Petra Holm